Inspiratie voor het ontwerpen van je tuin
Een gezellige zithoek, een moestuin, een terras in mediterrane stijl of een natuurlijke bloemenweide : hier vind je tal van creatieve tuinideeën!
Wil je ontspannen schommelen, een boek lezen in je tuinpaviljoen of liever een romantische picknick organiseren op je perfecte gazon? In de tuin heb je talrijke mogelijkheden om gezellige zithoekjes te creëren waar je heerlijk kan vertoeven op warme zomeravonden.
1. Paviljoen als toevluchtsoord
Heb je al eens gedacht aan een paviljoen of aan een klein tuinhuisje in je tuin? Hier kan je niet alleen warme zomeravonden doorbrengen, maar ook koelere herfstdagen. Je kan hier uren doorbrengen in een comfortabele stoel met een kopje thee en een spannend boek. Het paviljoen kan je ook opfleuren met enkele planten. Een combinatie van verschillende grassen en witbloeiende sierplanten in subtiel gekleurde potten zal een heel elegant resultaat opleveren.
2. Hang een tuinschommel op
Rondhangen is hier het sleutelwoord - wie houdt er niet van om na een zware werkdag enkele uurtjes te ontspannen in de tuin? Dit gaat zelfs nog gemakkelijker met een comfortabele tuinschommel in de schaduw van een boom.
Of je nu kiest voor een chique schommelbank, een hangstoel, een eenvoudige tuinschommel of een hangmat : je bepaalt het zelf! De schommel vormt ongetwijfeld het hoogtepunt van elke openluchtwoonkamer.
3. Picknick in het groen
Het moet niet altijd duur en uitgebreid zijn - ook met beperkte middelen kan je in de tuin een gezellig plekje creëren om te ontspannen. Naast een mooie groen gazon heb je enkel nog een deken en enkele kussens nodig. Het voordeel : deze zithoek is heel flexibel. Je kan "meeverhuizen" met de zon : schijnt de zon te sterk, dan kan je het deken gewoonweg wat meer in de schaduw leggen. Een bord met verse druiven en zelfgemaakte limonade maken het plaatje compleet!
Tip : mits het juiste onderhoud kan je de ganse zomer door genieten van een prachtige, diepgroene grasmat.
Wist je trouwens dat je heel gemakkelijk een lounge-hoekje kan inrichten met behulp van paletten. Met deze paletten kan je een charmante tuinbank maken die - dankzij de natuurlijke houten uitstraling - een echte blikvanger vormt. Enkele kleurrijke kussens maken het plaatje af.
4. Mediterraan terras
Mis je de sfeer van je vakantie aan de Middellandse Zee van afgelopen zomer? Geen nood : met behulp van enkele mediterrane planten kan je je terras of balkon in een handomdraai omtoveren tot een kleine vakantieoase! Niet alleen je ogen zullen verwend worden, ook je neus : kleine sinaasappelboompjes, lantana's of mediterrane kruiden verspreiden een aangename geur die de vakantiesfeer compleet maakt. Plaats daarbij een klassieke houten bank met kleurrijke kussens en je mediterraan terras of balkon is klaar.
Meer ideeën voor de beplanting van een mediterraan terras vind je in ons artikel.
5. Schaduwrijke oase "in het bos"
Zelfs degenen die gek zijn op de zon zullen op een gegeven moment graag even willen afkoelen op een schaduwrijk plekje in de tuin. En wat is er eenvoudiger dan de natuurlijke schaduw van bomen en grotere struiken zoals het krentenboompje?
Een laagje schors of houtsnippers creëert daarbij een echte bossfeer en zorgt ervoor dat je je stoelen makkelijk kan neerzetten. Je "kleine plekje in het bos" kan je afwerken met hosta's, varens, lievevrouwebedstro en andere bosplanten. In dit artikel ontdek je welke planten zich goed voelen op schaduwrijke plekjes.
Als je geen grote bomen in je tuin hebt staan, kan je ook uitrusten in de schaduw onder een groene pergola. Klimplanten zoals blauwe regen, klimrozen of wilde liaan hier ideaal voor natuurlijke zonbescherming in de tuin.
Droom je van zelfgekweekte tomaten, verse aardbeien of verse komkommers? Er bestaan tal van creatieve mogelijkheden voor een heerlijk snackhoekje in de tuin. Wij presenteren je hier de vijf mooiste ideeën!
1. Klassieke moestuin
Wil je je eigen groenten kweken in de tuin, dan is het goed om een deel van je tuin in te richten als moestuin. We raden je aan om meerdere percelen te creëren zodat je een grote verscheidenheid aan groenten kan kweken. Klassiekers zijn bijvoorbeeld sla, erwten, bonen, rabarber, snijbiet, pompoen, courgette en speciale tomaten- en komkommersoorten. Voorzie voldoende ruimte tussen de verschillende groentebedden zodat je gemakkelijk onkruid kan wieden, begieten en oogsten.
2. Verhoogde moestuinbak
Heb je last van slakken en woelmuizen in de tuin? Kies dan voor een verhoogde moestuinbak! In plaats van groenten te kweken in lage moestuinbakken, kan je je groenteplanten kweken op hogere hoogte. Een bijkomend voordeel is dat het tuinieren minder belastend wordt voor je rug.
Als je op zoek bent naar inspiratie voor de beplanting van je moestuinbak, lees dan zeker ons artikel na.
3. Serre
Als je op een professionele manier tomaten of komkommers of warteminnende druiven wilt telen, dan raden we je een serre aan. En wat nog goed is meegenomen : je kan dankzij het warmere klimaat vroeger beginnen met zaaien!
Tips over het kweken van groenten in een serre vind je in ons artikel "Tuinieren in de serre".
4. Hoekje met zoete bessen
Voor alle zoetebekken onder ons is een hoekje met aardbeien, frambozen of blauwe bessen ideaal. Je kan bijvoorbeeld een mooie bessenhaag in je tuin aanplanten. Er bestaan ook bessenstruiken die iets compacter groeien en waarvoor je geen groot bed nodig hebt - die kan je gewoon in een pot of kuip aanplanten!
Tip : klassieke appel-, peren- of kersenboompjes kan je eveneens in speciale zuilvorm kweken.
5. Mini-moestuinbak op het terras
Ook als je niet beschikt over een grote tuin, kan je je eigen groenten en fruit kweken. Er zijn aangepaste mini-moestuinbakken verkrijgbaar die ideaal zijn voor het terras. In een mini-moestuinbak kan je onder meer kerstomaatjes, aardbeien, paprika of heerlijke kruiden kweken.
Dahlia's, tulpen, anjers, rozen, ... Wil je graag enkele mooie kleuraccenten toevoegen of misschien wel een prachtige rozentuin creëren? Misschien vind je hieronder wel de nodige inspiratie!
1. Kleurrijke voorjaarsbloeiers
Ook als het voorjaar er somber en grijs uitziet, kan je je tuin opfleuren met enkele mooie voorjaarsbloeiers. Zo ben je een stapje dichter bij de lente. In de herfst kan je enkele tulpenbollen tussen je vaste planten plaatsen of je bloembedden opfleuren met narcissen en krokussen. In februari en maart, wanneer de zomerplanten nog in winterslaap zijn, zullen deze vroegbloeiers zorgen voor een goed humeur!
2. Rozentuin
Of het nu gaat om struikrozen, perkrozen, klimrozen of bodembedekkende rozen : de populaire roos is in bijna elke tuin onmisbaar geworden. Zachte kleurencombinaties in roze, paars of wit creëren een harmonieus geheel. Met felle kleuren zoals rood of roze kan je voor het nodige contrast zorgen.
Opgelet voor de verschillende groeihoogtes : grotere rozen of klimrozen moet je op de achtergrond aanplanten terwijl lage bodembedekkende rozen vooraan moeten staan.
3. Oase van geuren
Blauwe regen, seringen, Engelse rozen, damastbloemen of hyacinten - als je wilt genieten van heerlijke geuren in de tuin, dan is de keuze enorm. Om de geur van je planten volledig tot zijn recht te laten komen, kan je een kleine geurhoek inrichten met geurige rozen, een mooie sering en enkele Provencaalse kruiden. Houd rekening met voldoende afstand tussen de verschillende hoekjes om te vermijden dat de geuren elkaar overlappen.
Welke planten heel geschikt zijn voor een geurtuin, kan je ontdekken in ons artikel "Geurplanten voor tuin en balkon".
4. Bloemperk met hitte hittebestendige planten
Langere periodes van droogte en hitte zorgen ervoor dat heel wat planten tijdens de zomer te kampen hebben met watertekort of verbranden door het felle zonlicht. Als je tuin heel zonnig is, kan je overwegen om aangepaste hittebestendige planten aan te planten. Denk maar aan vetkruid, koningskaars, leeuwenbek, roze zonnehoed, rozemarijn of lavendel. Met deze zomerbloemen creëer je een onderhoudsvriendelijk bloemperk dat je ook tijdens de zomer blij zal maken!
5. Kleurrijk bloemperk in de herfst
Zijn de laatste zomerbloemen uitgebloeid en ziet je bloemperk er maar kaal en leeg uit? Eenmaal de herfst voor de deur staat, kunnen vaste herfstplanten zoals sedum, herfstasters of zonnehoed ons nog steeds verrassen met hun kleurrijke bloemen.
Het voordeel : veel van de robuuste, onderhoudsvriendelijke planten kunnen zelfs tot aan de eerste nachtvorst je bloemperk opfleuren. Welke vaste planten hiervoor geschikt zijn, lees je in ons artikel "Winterharde tuinplanten voor een kleurrijk herfstbloemperk".
Niet enkel jij houdt van een gezellig groen plekje, ook heel wat dieren en nuttige insecten waarderen het als je aan hen denkt. We tonen jou vijf manieren om je tuin zo natuurvriendelijk mogelijk in te richten en deze te vullen met heel wat verschillende soorten planten.
1. Een plekje voor bijen
Als je iets goeds wilt doen voor bijen (of het nu gaat om honingbijen, hommels of wilde bijen), dan zijn nectar- en stuifmeelrijke planten de ideale keuze. Struikbasilicum, zonnebloemen, brandnetels, lavendel, ooievaarsbek, herfstanemonen, sedum, asters, roze zonnehoed of kaarskruid zijn bijvoorbeeld heel populair. De kleine geelzwart gestreepte tuinbewoners kan je ook blijmaken met kruiden of heesters zoals forsythia's en vlinderstruiken. Plant bij voorkeur zo veel mogelijk verschillende bloemen die op verschillende tijdstippen in het jaar bloeien. Zo hebben de bijen het ganse jaar door voedsel ter beschikking.
Op zoek naar tips om een bijenvriendelijke tuin in te richten? Lees dan zeker ons artikel "Bijenvriendelijke planten : 3 tips voor een kleurrijk bloemperk" na.
2. Groen privacyscherm
Vind je de nieuwsgierige blikken van buren of voorbijgangers maar vervelend? Wij hebben alvast enkele ideeën om met het juiste privacyscherm meer privacy te creëren in de tuin. Hier hoef je enkel te vertrouwen op de natuur met behulp van hagen en stapelmuurtjes.
Een bloeiend hek kan je creëren met klimplanten zoals welriekende lathyrus of Suzanne-met-de-mooie-ogen. Inheemse hagen en struiken zoals liguster of berberis zijn heel populair bij vogels als broedplaats. Ook stapelmuurtjes bieden bijen en andere insecten een onderkomen. Hoe je een stapelmuur kan beplanten met insectenvriendelijke planten, vind je in dit artikel.
3. Bloemenweide voor meer diversiteit
De bloesems van de weidebloemen wiegen zachtjes in de wind terwijl de lucht wordt opgevuld met een heerlijke bloemengeur. Naast de bezige honingbijen kan je hier ook citroenvlinders en lieveheersbeestjes aantreffen.
Een bloemenweide is een populaire ontmoetingsplaats voor verschillende diersoorten : hommels, vlinders, gaasvliegen en zweefvliegen worden aangetrokken door de nectar- en stuifmeelrijke bloemen terwijl kevers, rupsen en bladluizen zich voornamelijk voeden met stengels en bladeren. Ook spinnen en sprinkhanen zijn hier te vinden, al zijn ze meer geïnteresseerd in dierlijk voedsel. Door een bloemenweide of bijenweide in je tuin aan te leggen, maak je niet alleen de bijen, maar ook heel wat andere kleine en grote tuinbewoners blij!
4. Een tuinvijver aanleggen
Heb je nog wat ruimte over in de tuin? Wat dacht je van een kleine natuurvijver als fijne oase van rust? Onze inheemse, bedreigde amfibieën zoals graskikkers en boomkikkers maar ook vijversalamanders zullen je heel dankbaar zijn. Ook vogels en insecten genieten op warme dagen van de waterbron. Met mooie waterplanten creëer je een waar paradijs voor insecten en dieren.
5. Vogels in de tuin helpen
Vooral in de winter, wanneer het lastiger wordt om voedsel te vinden, kunnen vogels alle hulp gebruiken. Door nestkastjes en vogelbaden te plaatsen en vogelvoer ter beschikking te stellen, kan je een aangename leefomgeving voor de vogels creëren. Voedsel vinden ze ook in verschillende planten zoals bessenstruiken, fruitbomen en meidoorn- of ligusterhagen.
Meer tips voor een vogelvriendelijke tuin vind je in ons artikel "Planten voor een vogelvriendelijke tuin".
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren
Producten voor je tuin