Tot je dienst
Ben je op zoek naar persoonlijk advies of het antwoord op een specifieke vraag, die hieronder nog niet werd beantwoord? Onze plantenexperten staan je graag te woord.
Dit hangt van de standplaats van de planten af.
In de tuin
In de tuin wordt er best in het voorjaar beemst om zo de ontkieming van de planten in april te bevorderen. Naargelang de werkingsduur van de producten, moet je in de zomer nog eens bemesten. Bij meststoffen met een werkingsduur van 6 maanden, zoals de langdurig werkende COMPO tuinmeststoffen, is één enkele bemestingsbeurt in het voorjaar voldoende om de planten het ganse jaar door van alle belangrijke voedingsstoffen te voorzien.
Bij de langdurig werkende COMPO Bio-meststoffen op basis van schapenwol met werkingsduur van 5 maanden volstaat eveneens 1 bemesting in het voorjaar.
Binnenshuis, op het balkon en het terras
Kamer-, balkon- en terrasplanten worden vaak met een vloeibare meststof gevoed. Afhankelijk van de behoefte van de plant wordt vanaf maart 1 tot 2 maal per week met een oplossing van vloeibare meststof in water bemest. Vanaf september kan je de bemestingsbeurten reduceren tot 1 tot 2 giften per maand. Om werk te besparen kan je meststofstaafjes met een lange werking van 3 maanden toepassen zoals de COMPO Roze Korrels Meststofstaafjes.
Ideaal is het voorjaar.
In het voorjaar ontwaken de planten namelijk uit hun winterslaap. De nieuwe pot moet ongeveer 2 tot 4 cm groter zijn dan de vorige pot. Jonge planten moeten elk jaar worden verpot, voor grote planten volstaat het om ze om de 2 tot 3 jaar te verpotten. Als je een kwalitatieve potgrond gebruikt, zoals de COMPO SANA Universele Potgrond, kan je er zeker van zijn dat de planten goed zullen groeien.
Een complete samengestelde meststof is ideaal.
Dit type meststoffen bevat namelijk alle belangrijke voedingsstoffen die planten nodig hebben voor een gezonde groei. Net daarom worden ze complete meststoffen genoemd. Ze bevatten naast de belangrijke hoofdelementen (stikstof, fosfor, kalium, magnesium) ook sporenelementen (ijzer, mangaan, ...) die belangrijk zijn voor de gezondheid van de plant. Voorbeelden van complete meststoffen zijn COMPO Universele Meststof Blauw Novatec en COMPO Rozen Meststof.
In de tuin worden hoofdzakelijk gekorrelde meststoffen gebruikt die 1 tot 2 maal per jaar worden gestrooid. Voor de bemesting van kamer-, balkon- en terrasplanten zijn vloeibare meststoffen meer geschikt. Zij worden wekelijks samen met het gietwater toegepast. Zo krijgen de planten alle belangrijke voedingsstoffen toegediend en zullen ze gelijkmatig groeien. Als alternatief kan je ook meststofstaafjes gebruiken. Zij geven alle belangrijke voedingsstoffen gedurende 3 maanden vrij aan de plantenwortels.
Dat hangt van de standplaats van de planten af.
In de tuin
In de tuin moet de meststof gelijkmatig op het wortelbereik van de planten gestrooid worden en licht ingewerkt worden. De wortel van een plant is zo groot als het bovengrondse blad. Voor grotere bomen en struiken wordt vooral het buitenste gebied bemest. Daar groeien namelijk de nieuwe wortels die de voedingsstoffen direct opnemen. Aan de stam zijn de wortels zo sterk verhard, dat ze geen voedingsstoffen meer kunnen absorberen. Bij droogte kan je de werking van de meststof versnellen door te begieten.
Binnenshuis, op het balkon en het terras
Bij kamer-, balkon- en terrasplanten giet je de meststof, die je in het gietwater hebt opgelost, op de nog licht vochtige aarde. Giet niet op heel droge bodem om wortelschade te vermijden.
Tegen bladluizen helpt het assortiment Karate Garden en COMPO Bio Insect Stop.
Planten moeten regelmatig worden gecontroleerd op de aanwezigheid van insecten. Hoe vroeger je hun aanwezigheid opmerkt, hoe eenvoudiger je ze kan bestrijden.
Heel wat balkon- en potplanten worden in de zomer aangetast door bladluizen. Ze beschadigen de planten door de plantsappen uit de plant te zuigen. Hierdoor zullen de scheuten vervormen en stoppen met groeien. De bladluizen laten ook een kleverige stof (honingdauw) achter op de plant. De insecten kunnen met een gebruiksklare spray worden bestreden.
Hiervoor raden we je aangepaste meststoffen voor de specifieke gewassen aan.
Groente- en fruitplanten hebben verschillende behoeften. Zo worden de gewassen opgedeeld in planten met een grote, middelgrote en kleine voedingsbehoefte. Specifieke meststoffen, zoals COMPO Bio Kruidenmeststof en COMPO Tomaten Meststof zijn afgestemd op de specifieke behoeften van de groenteplanten.
De verschillende voedingsstoffen worden door de plantenwortels opgenomen en in de stofwisseling ingebouwd. Daardoor ontstaan bijvoorbeeld smaakstoffen.
Ideaal zijn producten die de werkzame stof abamectine bevatten.
Tegen spint op kamerplanten en in de tuin kan je COMPO Fazilo Spray toepassen. Deze gebruiksklare producten zijn ideaal voor de behandeling van kleinere oppervlakken. De stof abamectine zal de spintmijten succesvol bestrijden.
Als er meerdere planten en vooral grotere planten zijn aangetast, dan is een geconcentreerd product, dat moet worden opgelost in water, meer geschikt.
Huisdieren mogen de slakkenkorrels niet opeten.
Kinderen en huisdieren moeten uit de buurt van het product worden gehouden. Strooi de korrels gelijkmatig over de bodem (niet in hoopjes) omdat anders het risico op opname van de korreltjes groter is.
Je huisdieren mogen de korrels niet opeten. Houd ze daarom uit de buurt van de korreltjes. Bij accidentele opname van het product, kunnen de dieren schade oplopen.
Schapenwol is een hernieuwbare grondstof afkomstig van levende dieren. De wolindustrie verwerkt alleen de onberispelijke, kwalitatieve bestanddelen van deze wol. De onvolmaakte deeltjes van de wol worden vernietigd. COMPO gebruikt deze resterende hoeveelheden om kwalitatieve meststoffen met natuurlijke lange werking te produceren.
COMPO gebruikt alleen wol uit Europese landen, Duitsland en westerse landen. De schapen kunnen in de winter en op het moment van lammeren in stallen worden gehouden. Elk dier moet daarbij een voorgeschreven oppervlakte in de stal ter beschikking hebben. Van het voorjaar tot in de herfst staan de dieren in weides die regelmatig moeten worden gewisseld. Schapen mogen niet worden aangelijnd en het is belangrijk dat ze genoeg kunnen bewegen.
Volwassen schapen, die niet op natuurlijke wijze van wol veranderen, moeten minstens 1 maal per jaar volledig worden geschoren. Als ze niet regelmatig worden geschoren, wordt hun warmteregeling ernstig verstoord en kan de kans op een huidparasiet ernstig toenemen. Daarom is het gebrek aan scheren bij schapen een schending van de wet op de bescherming van dieren.
Een zorgvuldige verzorging van de dieren is in het kader van dierenbescherming verplicht. De schapen mogen uitsluitend door ervaren schapenscheerders worden geschoren die een speciale opleiding hebben gevolgd. Om de overdracht van huid- en wollenparasieten te voorkomen, moet het scheermateriaal regelmatig worden gereinigd en gedesinfecteerd. De eerste dagen na de scheerbeurt moeten de schapen meerdere malen per dag worden gecontroleerd.
Neen, deze zijn bij wet verboden.
Sinds eind 2018 zijn selectieve onkruidbestrijders (producten met actieve ingrediënten die de onkruiden in het gazon vernietigen zonder de grassen zelf te beschadigen) bij wet verboden. Daarom is het belangrijk dat er preventieve maatregelen worden genomen.
Hoe beter je je gazon verzorgt, hoe steviger en dichter het zal groeien en hoe minder kans onkruiden en mos krijgen om zich erin te nestelen. Bemesting is dus heel belangrijk.
Hier bestaan spijtig genoeg geen geschikte producten.
We raden je aan citroenzuren of roestvlekkenverwijderaars te gebruiken.
Nee, de schelpen zijn helemaal niet schadelijk voor de planten.
De weersbestendige verbrijzelde zeeschelpen kunnen zowel in droge als in vochtige weersomstandigheden worden toegepast. Ze beschermen de planten gedurende lange periode tegen slakken. Bovendien zijn de schelpen van minerale aard : ze ontbinden en worden zonder probleem opgenomen in het bodemleven. Ze zorgen eveneens voor een optimale zuurtegraad (kalk).
Ja, COMPO Karate Garden is toegelaten in de sier- en moestuin.
COMPO Karate Garden is een polyvalente insectenbestrijder met heel brede werking die toelaat om op snelle en doeltreffende wijze verschillende zuigende en bijtende insecten te behandelen op meer dan 50 teelten in de sier- en moestuin. Het product heeft een lange werking en beschermt de planten tot 2 weken lang. Dankzij de snelle opname door de plant is het product reeds regenvast na 2 uur. De wachttijd tussen de behandeling en de oogst bedraagt 3 tot 14 dagen. Raadpleeg hiervoor de bijsluiter in de verpakking.
Gazonvlaktes moeten met langdurig werkende meststoffen worden bemest die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van het gazon.
Voor de bemesting van je gazon gebruik je bij voorkeur een speciale langdurig werkende gazonmeststof zoals COMPO Floranid Gazonmeststof Aanleg & Onderhoud. Deze meststof geeft de voedingstoffen gedurende 3 maanden volgens de behoeften van de grassen vrij. De meststof bevat alle belangrijke voedingsstoffen in de juiste verhouding.
Voor een gazon is het heel belangrijk dat er met een langdurig werkende meststof wordt bemest, zodat het gras langzaam en gelijkmatig groeit. Daarbij wordt een goede wortelgroei en een stevig gazon met meer weerstand gewaarborgd.
Snelwerkende meststoffen zoals Blaukorn Classic zorgen voor een korte, snelle groei, wat niet goed is voor de grassen. Bij overdosering kunnen de grassen trouwens licht verbranden. Net daarom zijn snelwerkende universele meststoffen eerder niet geschikt voor gazons.
Een gazon wordt normaal gezien 2 tot 3 maal per jaar bemest.
Een eerste strooibeurt gebeurt in het voorjaar, zodra het wat warmer wordt, meestal rond eind maart. In de zomer kan je dit herhalen afhankelijk van de werkingsduur van de meststof. In de herfst kan je een aangepaste meststof gebruiken om een goede overwintering van je gazon te garanderen.
Wacht tot na de volgende maaibeurt om kinderen terug op het gazon te laten spelen.
Na het strooien van de meststof is het belangrijk dat het gazon minstens 24 uur niet betreden wordt. Het is belangrijk dat de actieve stof in de korrels enkele uren kan inwerken. Het betreden van de behandelde oppervlakte moet vermeden worden gedurende een minimumperiode van 24 uur na de behandeling. Wacht tot na de volgende maaibeurt om het gazon als speelruimte voor de kinderen te gebruiken.
De bescherming van je rozen begint bij de keuze van de standplaats en de rozensoort.
Als de rozen te dicht bijeen staan of onvoldoende bemest worden, zijn ze gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Er bestaan heel veel nieuwe rozensoorten die beter bestand zijn tegen de meest voorkomende ziekten. Bij de aankoop van je rozen is het daarom belangrijk om je daarover te informeren. Rozen worden vooral aangetast door de volgende 3 ziektes : echte meeldauw/witziekte, sterreroetdauw en roest.
Bij echte meeldauw verschijnt een wit laagje op de bladeren, bloemen en knoppen. Sterreroetdauw vormt donkere vlekken en doet de bladeren geel kleuren en afvallen. Bij roest ontstaan op de onderzijde van de bladeren oranjerode tot bruinzwarte hoopjes en vallen de bladeren vroegtijdig af.
Voor de bestrijding van al deze schimmelziekten kan je 1 product gebruiken, nl. COMPO Duaxo Tegen Ziekten of COMPO Ortiva. Gebruik één van deze producten zodra de eerste symptomen zichtbaar zijn. Je kan de behandeling herhalen met een interval van 10 tot 14 dagen.
Bij het planten moet je een onderscheid maken tussen rozen met en zonder wortelkluit en rozen met naakte wortels.
Rozen zonder kluit worden in maart of april en in oktober of november aangeplant. Voor rozen in potten (containerplanten) kan dit het hele jaar door gebeuren.
Rozen met naakt wortels worden voor de aanplanting enkele uren in een emmer met water gelegd. Rozen in potten moet je eerst rijkelijk water geven.
Snoei de wortels 20 cm terug met een scherpe schaar of een scherp mes. Op de plaatsen waar de wortels afgesneden zijn, zullen zich wortelvezels vormen die belangrijk zijn voor de opname van de voedingsstoffen.
De roos moet zo geplant worden, dat de entplaats (verdikking aan de wortelhals) ongeveer 5 cm boven de aarde zit. Haal de plant voorzichtig uit haar pot. Vul het plantgat volledig met een bodemverbeteraar zoals COMPO SANA Rozen en meng hieronder COMPO Agrosil Wortelstimulator voor een krachtige groei. Duw rondom de plant de aarde goed aan en vorm zo een gietrand. Begiet de roos met voldoende water zodat er geen holle ruimtes ontstaan tussen de wortels en de aarde.
Bij de snoei van je rozen moet je enkele vuistregels in acht nemen.
Rozen moeten gesnoeid worden om hun groei te bevorderen en ze gezond te houden. Door de snoeibeurt verjongt de roos en creëer je voldoende ruimte voor de nieuwe scheuten om licht en lucht op te nemen.
Het ideale tijdstip om te snoeien is het voorjaar, wanneer de winterslaap voorbij is, de "ogen" beginnen te zwellen en de nieuwe scheuten verschijnen. Dit is voornamelijk het geval tussen maart en april.
Snoei altijd boven een naar buiten groeiend oog. Gebruik daarbij een scherpe schaar. Vergeet vooral niet om de dode, zwakke of zieke takjes te verwijderen. Snoei de rest van de takken tot op 4 tot 7 ogen. Normaal gezien worden de sterkere takken iets langer gelaten en de zwakkere takken fors ingekort. Zo kan je de groei bevorderen.
In de zomer moet je ook de verwelkte bloemen regelmatig verwijderen. Dat doe je door tot op het tweede blad onder de bloesems te snoeien.
Wilde scheuten zijn uitlopers die uit de onderstam van de rozenplant groeien. Je kan ze herkennen aan de felgroene kleur. Ze hebben ook meestal meerdere doornen. Ze moeten verwijderd worden omdat ze de voedingsstoffen en groeikracht wegnemen van de te behouden rozenplant en kunnen leiden tot het afsterven van de plant. Haal de grond rond de wilde scheut weg en snijd die zo dicht mogelijk bij het aangroeipunt af.
De belangrijkste vuisregels :
Rozen hebben nood aan een zonnige en goed verlichte standplaats met een leemachtige gen diepe grond. De planten mogen niet te dicht bij elkaar worden geplant om schimmelziekten te vermijden. Vergeet je rozen zeker niet te bemesten om zo een prachtige bloei en krachtige groei te verzekeren. Je kan ze jaarlijks in het voorjaar bemesten met COMPO Rozen Meststof of COMPO Bio Meststof Rozen & Bloeiende Planten, beiden met langdurige werking van meerdere maanden. Door ze jaarlijks in maart te snoeien, krijg je een compacte plant en voorkom je eveneens de ontwikkeling van ziekten. In de zomer snoei je ook best de uitgebloeide bloemen weg.
COMPO Duaxo Tegen Ziekten en COMPO Ortiva Plus.
Beide producten geven heel goede resultaten tegen deze schimmelziekte.
Schimmels in potgrond zijn een natuurlijk proces.
De schimmels in je potgrond ontbinden hoofdzakelijk dode organische materialen. De "kiemen" (sporen) van deze schimmels zijn alomtegenwoordig en worden vaak toegeschreven aan zwammen (Peziza) en gedeeltelijk aan de Agaricomycetidae-schimmel. Wanneer deze schimmelsporen de gunstige omstandigheden vinden, kunnen ze ook de organische substantie van een potgrond ontbinden, die is gemaakt van natuurlijke grondstoffen met verteerbare humus.
Omdat deze schimmels zo wijd verspreid zijn, is er voor ons geen efficiënte methode om deze schimmels te voorkomen. Schimmels hebben een gespecialiseerde levensmethode. Net daarom kan je zeker zijn, dat ze geen planten zullen aantasten.
Opnieuw planten is niet nodig. Hou er rekening mee dat deze schimmels in bossen aanwezig zijn om humus te maken uit afgebroken takken. Dat is een proces dat onontbeerlijk is voor de vegetatie. De turf die aanwezig is in de potgrond bestaat uit plantenresten die nog niet volledig zijn verteerd en de natuur streeft ernaar om ze te ontbinden met behulp van schimmels.
We raden je aan om de grond aan de oppervlakte wat los te maken zodat de gasuitwisseling en waterabsorptie van de onderliggende laag niet wordt verhinderd. Daarna verdwijnen de schimmels zich vaak. Het beste is om de schimmels met een oude lepel of met de hand te verwijderen. Als je het gietwater via de onderzetter toedient, zodat de bovenlaag droger wordt, kan je vaak de schimmelvorming voorkomen.
Dit kan door de standplaats en de bemesting komen.
Als de standplaats en de verzorging niet optimaal zijn, zal de plant haar bloesems afstoten. De camelia geeft in de winter de voorkeur aan een temperatuur tussen 5 en 10°C. Een temperatuur boven de 15°C is uit den boze. Zorg ervoor dat de bodem steeds vochtig is en dat je plant voldoende voedingsstoffen krijgt. Daarvoor kan je COMPO Rododendron Meststof gebruiken.
Niet enkel de keuze van de juiste potgrond is belangrijk. Ook een regelmatige bemesting is nodig voor een mooie en lange bloei.
De meeste balkon- en kuipplanten - zoals geraniums - hebben veel voedingsstoffen nodig. Je kan daarvoor 1 tot 2 maal per week een dopje vloeibare meststof aan het gietwater toevoegen. Een alternatief zijn gebruiksklare meststofstaafjes met een lange werking tot 3 maanden zoals COMPO Roze Korrels Meststofstaafjes.
Vaak zijn schildluizen hiervan de oorzaak.
Deze schadelijke insecten zuigen aan de nerven van de bladeren. Ze zijn vooral op de onderzijde van de bladeren terug te vinden en scheiden honingdauw af. Met COMPO Fazilo Spray kan je deze insecten bestrijden. De gestorven luizen kan je met een vochtig doekje van de bladeren vegen.
Vaak zijn spintmijten hiervan de oorzaak.
Spintmijten voelen zich in de winter heel goed in droge, warme lucht van de verwarming. Besproei je planten regelmatig met water en bestrijd de insecten met COMPO Fazilo Spray. De sterk aangetaste scheuten kan je ook afsnijden.
Je plant staat niet op de juiste plaats.
De Ficus is een plant die niet veel licht nodig heeft. Plaats je plant dus bij voorkeur op de vensterbank aan de westkant. Als ze iets verder wordt geplaatst, is het licht niet voldoende, zeker niet in de winter. Dat zal ervoor zorgen dat de bladeren afvallen. De plant wordt best niet gedraaid of verplaatst. Vermijd ook een plekje in de tocht.
Je kan ook steeds een dopje COMPO Roze Korrels Vloeibare Meststof aan het gietwater toevoegen. Deze meststof bevat alle belangrijke voedingselementen om je planten meer weerstand te geven. Zo is er minder kans dat de bladeren zullen afvallen.
Tot je dienst
Meer over COMPO