We worden allemaal steeds milieubewuster en de natuur ligt ons nauw aan het hart - we willen dan ook een eigen stukje tuin om duurzaam en natuurbewust te tuinieren. Dat geldt ook voor de bemesting van de planten. Schapenwol wordt al een aantal jaren beschouwd als natuurlijke meststof - maar hoe rijk is schapenwol eigenlijk?
Al blatend en met grote oren en een pluizige vacht lopen de schapen in de wei en genieten ze van het lekkere gras. Het lijkt op het eerste zicht idyllisch, maar toch heeft dit voordelen voor de natuur. Zonder de schapen zouden heel wat groene gebieden namelijk veranderen in een steppe. Vooral dijken hebben baat bij de wollige viervoeters : door het constante gestamp van de dieren wordt de ondergrond verstevigd, waardoor er minder gevaar is dat de dijk doorbreekt. Ook luchthavens maken guitig gebruik van schapen als natuurlijke grasmaaier.
Schapen leveren jaarlijks heel wat wol op. Helaas is deze klitte en vette wol vaak niet meer geschikt voor de productie van kledij. In plaats daarvan kan de wol als meststof worden gebruikt. De grondstof bezit namelijk heel wat eigenschappen die een positief effect hebben op de groei van je planten. Je kan de verse, ongewassen ruwe wol direct van het schaap of in de vorm van pellets gebruiken.
Schapenwol bezit heel wat bijzondere eigenschappen waardoor de grondstof heel geschikt is voor de bemesting van planten.
DE BELANGRIJKSTE VOORDELEN
Dankzij de bovenstaande voordelen is schapenwol een ideale meststof - de grondstof kan ook als mulchmateriaal in de tuin worden toegepast. Toch zijn er ook enkele kritische punten waarmee je rekening moet houden.
NADELEN
COMPO maakt gretig gebruik van de positieve eigenschappen van schapenwol : de grondstof wordt als basis gebruikt voor een breed assortiment organische meststoffen. Hierbij wordt de schapenwol samengeperst tot kleine korrels. Vaak worden andere organische materialen aan de schapenwolmeststof toegevoegd om zo de ontbrekende voedingsstoffen aan te vullen of om de wateropslagcapaciteit te verhogen.
De gekorrelde schapenwolmeststof is heel eenvoudig in gebruik. Terwijl schapenwol eerst zorgvuldig uit elkaar moet worden getrokken, kunnen de korrels direct in het plantgat worden gestrooid en met een harkje in de grond worden ingewerkt.
De COMPO Bio-meststoffen met schapenwol bevatten een evenwichtige formule. Dit betekent dat de hoofdelementen (stikstof, kalium en fosfor) in voldoende grote hoeveelheden aanwezig zijn. Hierdoor kan je de universele formule gebruiken als basisbemesting voor al je tuin-, fruit- en groenteplanten.
Tijdens de productie van de meststofskorrels worden de schapenwolharen flink verhakseld. Dankzij dit mechanische proces krijgen bodemorganismen gemakkelijker toegang tot de voedingsstoffen, waardoor het bodemleven wordt bevorderd.
De meststofkorrels hebben een natuurlijke directe maar ook lange werking. Een deel van de voedingsstoffen is onmiddellijk beschikbaar voor de planten eens de korrels zijn uitgestrooid. Het andere deel zal geleidelijk aan worden vrijgegeven. Omdat het langdurige effect van de meststof tot 5 maanden kan duren, volstaat het om één maal in het voorjaar te bemesten.
Door de toevoeging van andere organische stoffen wordt het probleem van de hoge pH-waarde, die kan ontstaan bij het gebruik van zuivere schapenwol, vermeden. COMPO Bio-meststoffen met schapenwol hebben namelijk geen invloed meer op de pH-waarde van de bodem en zijn daardoor geschikt voor alle bodemtypes.
Door de schapenwol tijdens het productieproces te vermengen met ander organisch materiaal, kan de schapenwol meer water opslaan. Hierdoor zijn de planten ook tijdens langere periodes van droogte voldoende verzorgd. Doordat de korrels opzwellen, krijgt de bodem een lossere structuur. Dit heeft als voordeel dat de wortels van je planten meer zuurstof krijgen.
Als je je planten wilt bemesten met ruwe schapenwol, dan hoef je enkel kleine stukjes ongewassen wol te plukken en deze direct in het plantgat te stoppen. De wol kan ook met een harkje lichtjes in de grond worden ingewerkt. Geef vervolgens grondig water.
Als alternatief kan je ook schapenwol in vorm van meststofkorrels gebruiken.
Zo ga je te werk
1
Volg nauwkeurig de doseringsaanbevelingen op de verpakking op.
2
Bij bestaande planten kan je de korrels rond de plant op de bodem strooien.
3
Hark de meststofkorrels voorzichtig in de grond. Bij aanplanting van nieuwe planten kan je de meststofkorrels eenvoudigweg in het plantgat strooien.
4
Geef zorgvuldig water aan de voet van de plant.
Ontdek hier onze meststof op basis van schapenwol
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren