Van zuur tot alkalisch : welke bodem is geschikt voor welke plant?
Hortensia's geven de voorkeur aan een zure grond en door het gazon te bekalken krijgen mossen het moeilijker om zich in de grasmat te nestelen - deze zaken zijn ondertussen algemeen bekend. Maar elk jaar je gazon bekalken zonder de pH-waarde van de bodem gemeten te hebben, is echt geen goed idee! Om de verhouding tussen zuren en basen in de tuinbodem zinvol te kunnen beïnvloeden, is onderstaande achtergrondinformatie geen overbodige luxe. We leggen je uit waarvoor de pH-waarde van je tuinbodem verantwoordelijk is en hoe je die kan meten en optimaliseren.
Wat doet de pH-waarde met de bodem?
De ideale pH-waarde van een tuinbodem ligt tussen 6,5 en 7,5. Dan is de verhouding tussen zuren en basen in de bodem in evenwicht en voelen de meeste tuinplanten en bodemorganismen zich goed. Als de pH-waarde echter door elkaar wordt gehaald, heeft dit invloed op twee zaken.
Voedingsstoffen kunnen als opgeloste zoutverbindingen in de bodem aanwezig zijn, zodat ze gemakkelijk door de planten kunnen worden opgenomen. Afhankelijk van de pH-waarde kunnen de afzonderlijke hoofd- en sporenelementen zich echter aan de bodemdeeltjes binden.
Als de pH-waarde suboptimaal is, kan het zijn dat de bodem goed is voorzien van alle voedingsstoffen maar dat deze door de planten niet kunnen worden geabsorbeerd. In dat geval zal er amper iets gebeuren wanneer je uitgebreid hebt bemest - de planten groeien slecht of vertonen vervormingen. Zo zijn stikstof, kalium en calcium schaars voor planten wanneer de pH-waarde in de bodem te laag is. Als de waarde daarentegen te hoog is, dan is de aanvoer van voedingsstoffen groot maar ontbreken ijzer, mangaan of boor.
De overmatige beschikbaarheid van enkele voedingsstoffen kan in extreme gevallen echter ook problematisch zijn voor je planten. In bijzonder zure bodems zijn grote hoeveelheden aluminium beschikbaar voor de planten. Je kent misschien het effect van een matige hoeveelheid aluminum op de blauwe kleur van hortensia's die in een zure, aluminiumrijke bodem groeien. Te veel aluminum heeft echter een impact op de gezondheid van de planten en kan er voor zorgen dat er nauwelijks tuinplanten overleven.
Door te zorgen voor een evenwichtige pH-waarde van de bodem, kan je dit probleem oplossen. Want alleen dan kan de bodem de planten alle belangrijke voedingsstoffen ter beschikking stellen. Uitersten zijn nooit gezond. Uiteindelijk is er altijd een onder- of overaanbod van individuele hoofd- of sporenelementen.
Ook de activiteit van bodemorganismen is sterk afhankelijk van de pH-waarde van de bodem. In een zure bodem met een lage pH zijn de bodemorganismen nauwelijks actief. Om de gevolgen hiervan te begrijpen, bekijken we in vier stappen hun rol in de bodem :
De tuinbodem is te zuur
Gelukkig kan je heel gemakkelijk de pH-waarde van een bodem verhogen. Kalk neutraliseert de overtollige zuren in de grond waardoor de pH stijgt. De kalk zorgt er eveneens voor dat voedingsstoffen zoals calcium, kalium en magnesium - die in de bodem zijn opgeslagen - terug beschikbaar komen voor de planten. Ook de water- en luchttoevoer in de bodem kunnen op lange termijn worden verbeterd door te bekalken. Bodemdieren krijgen een betere leefomgeving en worden hierdoor actiever.
Kalk werkt echter niet van de ene op de andere dag. Daarvoor heb je enkele maanden geduld en veel water nodig. De ideale periode om de pH-waarde van de tuingrond te verhogen met kalk is dan ook in september of oktober. In de wintermaanden valt er voldoende regen om de kalkkorrels op te lossen en in de bodem te laten indringen. Hierdoor hoef je zelf veel minder water te geven.
Als de pH-waarde in je tuinbodem echter heel hard fluctueert, dan kan het (met afwisselend meten en bekalken) enkele jaren duren voordat de waarde is genormaliseerd en de plantengroei is hersteld.
Een gekorrelde kalkmeststof kan eenvoudiger en nauwkeuriger toegepast worden dan poederkalk omdat die sneller wordt weggeblazen door de wind.
Bij een bodem met een pH-waarde van meer dan 7,5 spreken we van een alkalische of basische grond. Dit betekent dat de grond sterk kalkhoudend is. In het extreme geval - bij waarden vanaf 9 - is er weinig kans dat de planten het overleven. Zo een ongewoon hoge pH-waarde in de bodem kan trouwens veroorzaakt worden door te vaak te bekalken of door het gazon jarenlang kalkrijk (hard) water te geven.
De tuinbodem is te alkalisch
Het is aanzienlijk moeilijker om de pH-waarde van je tuingrond te verlagen dan te verhogen. In wezen moet je zuur en organisch materiaal terug toevoegen aan een bodem die veel kalk en gesteente bevat - dus idealiter organisch materiaal dat veel zuren bevat. Hiervoor zijn dennennaalden of turf ideaal. Maar ook met gewoon keukenafval, grasmaaisel of herstbladeren kan je proberen om het kalkgehalte terug in balans te brengen. Daarnaast kan je ervoor zorgen dat je bodem enkel kalkvrij water of regenwater krijgt. Bemest je gazon met meststof die zo weinig mogelijk kalk bevat en idealiter een fysiologisch zure werking heeft - dit is bijvoorbeeld het geval bij meststoffen die ijzersulfaat of een hoog gehalte aan ammonium bevatten. Als je niet zeker bent, aarzel dan niet en vraag meer informatie in je plaatselijke tuincentrum.
Toch duurt het vaak meerdere jaren voordat de pH-waarde in de bodem geleidelijk aan zakt. Gelukkig zijn alkalische bodems in ons land zeer zeldzaam zodat de overgrote meerderheid van de tuinliefhebbers niet met dit probleem hoeft te worstelen.
Er is meestal geen erg nauwkeurig resultaat nodig om te bepalen hoe je je tuinbodem verder moet bewerken. Vaak kan je zelf een analyse doorvoeren met teststrips - die ook vaak bij zwembaden worden gebruikt - of met vloeistoffen die afhankelijk van de waarde een andere kleur aannemen. Als je regelmatig en zonder veel moeite de waarde wilt opmeten, kan je zelfs een speciaal meetinstrument aankopen.
Wens je veel gedetailleerdere informatie, dan kan je een bodemstaal laten analyseren. Het voordeel hiervan is dat de resultaten veel nauwkeuriger zijn en je duidelijke conclusies kan trekken over welke planten het bijzonder goed zullen doen op deze bodem. Dergelijke bodemanalyses geven ook informatie over de concentratie voedingsstoffen in de bodem - zo kan je zien waar het schoentje eventueel wringt.
De juiste producten voor je tuin
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren