compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Basisprincipes
  5. Natuurlijk tuinieren
  6. Zo help je nuttige dieren tijdens de winter

Zo help je nuttige dieren tijdens de winter

Vooral wanneer het kouder wordt, is het voor veel tuinbewoners vaak moeilijk om voldoende voedsel en een onderdak te vinden. De bloemen zijn al verdord, de temperaturen dalen en de grond bevriest. Om het evenwicht van nuttige dieren en plaagdieren in je tuin in stand te houden, moet je vooral de nuttige dieren beschermen. Op die manier verminder je indirect het aantal plaagdieren en voorkom je dat deze zich in het voorjaar ongehinderd kunnen vermeerderen en je planten aanvallen.

compo image

Geef de nuttige dieren de beschutting van bladeren

De eenvoudigste maatregel om te voorkomen dat nuttige dieren doodvriezen, is een natuurlijke, rommelige tuin. Je kan bijvoorbeeld de bladeren over de borders en onder struiken verspreiden. Op die manier bevriest de bodem minder snel en worden de regenwormen in diepere lagen beschermd tegen de kou. Ook kunnen loopkevers - die zich voeden met coloradokevers, rupsen en slakkeneieren - dan beter overleven.

Als je in de herfst je haag hebt gesnoeid en het snoeiafval nog niet hebt weggegooid, kan je dat zodanig opstapelen dat egels, padden en spinnen de winter daarin kunnen doorbrengen. Ze zijn echter ook blij met een schuilplaats in de vorm van bijvoorbeeld een lege bloempot. Door egels te ondersteunen help je tevens je tuin, omdat egels voornamelijk slakken eten - de slakken die zo graag je bloem- en groenteplanten teisteren.

Laat de vaste planten staan

Als je pas in het voorjaar begint met het snoeien van vaste planten, kunnen vogels in de winter nog steeds voedsel in de bloeiwijzen vinden. Bovendien kunnen in de holle stengels die je laat staan de poppen en eieren van vlinders zich uitstekend ontwikkelen. Onder vogels zijn de bessen van sleedoorn-, duindoorn- en meidoornstruiken en de veelvoorkomende sneeuwbal erg populair.

Ook bijen en hommels zijn op zoek naar een kwartier. Zonder hen zouden er geen bloemen, fruit en groenten zijn! Daarom is het een heel goed idee om een bijen- en insectenhotel te kopen of zelf te bouwen en in je tuin te plaatsen. Voor insecten is dat zowel 's zomers als 's winters een toevluchtsoord.

compo image

Voer de vogels

Veel mensen hebben in de winter de gewoonte om vogels te voederen met zaden of met een mezenbolletje, omdat het in die tijd voor vogels moeilijk is om voedsel te vinden. Vogels die niet naar het zuiden trekken, komen dan regelmatig terug naar je tuin. Er wordt onderscheid gemaakt tussen graan- en zadeneters (vinken, mussen en geelgorzen) en zachtvoereters, die o.a. insecten, wormen, bessen en kleine zaden eten (roodborstjes, mezen, heggenmussen en merels).

compo image

Handleiding

Zelf een vetbol maken

In plaats van vogelvoer te kopen, kan je ook je eigen mengsel van vogelvoer en vet maken. Hiervoor heb je bijvoorbeeld kokosvet, geklaarde boter of rundertalg nodig. Voor de graan- en zadeneters zijn graankorrels, zonnebloempitten, hennepzaden en in stukjes gehakte noten heel geschikt. De zachtvoereters hebben het liefst havervlokken, zemelen, rozijnen en bessen.

Verhit het vet, meng het voermengsel er doorheen en giet dit als het nog warm is in een vorm (blikje, drankenkarton, enz.) waarin je bakpapier hebt gedaan. Leg hierin, voordat het mengsel gestold is, een lint om de bol aan op te hangen. Haal na het afkoelen de bol voorzichtig uit de vorm, maak het bakpapier los en hang de vetbol buiten op.

compo image

Noten en zaden voor eekhoorns

Ook eekhoorns zijn 's winters blij met wat extra voer. Hiervoor zijn speciale stevige automaten ideaal, omdat eekhoorns heel verwoed - en zelfs hardhandig - kunnen worden als het gaat om hun voer! Je kan het automaat vullen met walnoten, hazelnoten, zaden, beukennootjes, paddenstoelen of kastanjes. Misschien heb je in je tuin zelfs ruimte voor een hazelnoot- of bessenstruik? Je moet dan weliswaar de oogst delen, maar waarborgt een duurzame autonomie in de voedselvoorziening van eekhoorns.

Bevorder bijen en andere nuttige dieren in je tuin

In je tuin voelen nuttige dieren zich goed thuis. Help wilde bijen en hommels, padden en hagedissen, maar ook egels en wezels, door hen een onderdak in je tuin te bieden. Wij laten je zien hoe!

meer weten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.