compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Winterharde tuinplanten voor een kleurrijk herfstbloemperk

De herfstbloemen komen eraan!

Winterharde tuinplanten voor een kleurrijk herfstbloemperk

Wanneer de herfst voor de deur staat, is er nog geen reden om afscheid te nemen van de bloeiende bloemperken! Want zelfs in de herfst zijn er planten die ons inspireren met hun prachtige bloesems. We presenteren jou onze top tien herfstplanten voor een kleurrijk begin van de herfst!

compo image

Kleurrijke herfstbloemen

Welke planten zijn geschikt voor je herfstbloemperk?

1. Bloeiende planten

Terwijl de zomerbloemen langzaam afscheid nemen, doen herfstbloemen zoals herfstanemonen, gele zonnehoed, sedumplanten of tuinchrysanten hun intrede. De bloeitijd van klassieke herfstplanten begint meestal in de late zomer en duurt - afhankelijk van de weersomstandigheden en de plantensoort -  tot in de herfst. De bloeiende planten vormen meestal de blikvanger en zijn daarom ideaal voor aanplanting in het midden of achteraan in het bloemperk.

2. Planten met langere bloeitijd

Er zijn ook bloemen die ons reeds tijdens de warme zomermaanden met hun bloesems doen genieten en die bijzonder lang bloeien. Zo bloeit de ooievaarsbek "Rozanne" van juni tot november. Bloemen met langere bloeitijd zijn daarom heel geschikt voor het herfstbloemperk en kunnen naargelang de soort worden aangeplant in het midden of achteraan in het bloemperk of kunnen als gezelschapsplant worden gebruikt.  

3. Wintergroene sierplanten

De bloeiende vaste planten komen vooral goed tot hun recht in combinatie met siergrassen of in combinatie met groenblijvende decoratieve bladplanten zoals hosta's, kruipend zenegroen of het purperklokje. Vooral het purperklokje doet ons wegdromen met verschillende gekleurde bladeren in rood, oranje of donkerpaars. Dat zorgt ervoor dat ze met de meest uiteenlopende soorten herfstplanten kan worden gecombineerd.

Aanplantingsperiode

Wanneer kan je herfstplanten aanplanten?

Als je je tuin met herfstplanten wilt verfraaien of als je een klein herfstperk wilt creëren met verschillende winterharde planten, dan zijn augustus en september meestal de beste maanden om te planten. Als je kan genieten van een herfstseizoen met zomerse temperaturen, kan je zelfs nog in oktober aanplanten. Wacht echter niet te lang, want de eerste zware vorst kan al in november optreden. Zo een abrupt begin van de winter kan helaas erg moeilijk zijn voor de vers geplante planten. Geef ze daarom voldoende tijd om in te wortelen en hun batterijen op te laden voor de koude temperaturen.

Welke planten bloeien in de herfst?

10 winterharde perkplanten voor de herfst

Hieronder ontdek je 10 bloeiende planten die ideaal zijn voor aanplanting in je herfstbloemperk !

compo image

Voor zon in de herfst

1. Gele zonnehoed

Met zijn felgele bloemen doet de gele zonnehoed (Rudbeckia fulgida var. Sullivantii) zijn naam alle eer aan. De zonnegele bloemen zorgen van augustus tot oktober voor een kleurrijke toets in de tuin en trekken veel insecten zoals bijen en vlinders aan. De bloemen houden van een zonnige, warme plek met een humusrijke, normaal vochtige bodem.

compo image

De ideale gezelschapsplant

2. Hoog vetkruid (Sedum)

De Hemelsleutel (Sedum telephium) bestaat in verschillende vormen en kleuren. Terwijl enkele soorten amper 30 cm hoog worden en daardoor geschikt zijn voor kleinere bloemperken, kunnen andere soorten tot wel 70 cm hoog worden. Het hoge vetkruid betovert ons (naargelang variëteit) van augustus tot oktober met zijn delicate roze, witte of rode bloemen. Met zijn voedzame bloemen is hij een echte magneet voor allerlei nuttige insecten. Omdat de plant relatief goed bestand is tegen droogte en zon, is ze niet alleen geschikt voor een half-zonnig bloemperk in de tuin, maar ook voor een zonnige rotstuin.

Ontdek hier het plantenportret voor Sedum / Vetkruid
compo image

Kleur in het herfstbloemperk

3. Herfstanemoon

Ook van augustus tot oktober betoveren de populaire herfstanemonen (Anemone hupehensis var. Japonica) ons met hun grote roze en witte bloemen. In tegenstelling tot vetkruid houdt de plant eerder van een schaduwrijke plaats met een vochtige tot matig vochtige bodem. Naast woekerende, volumineuze exemplaren zijn er inmiddels ook kleinere, compacte herfstanemonen. De roze herfstanemoon "Fantasy Red Riding Hood" of de roze "Fantasy Cinderella" worden geen halve meter hoog. Daarom zijn ze vooral in kleinere bloemperken terug te vinden.

Ontdek hier het plantenportret voor de herfstanemoon
compo image

Een droom in de herfst

4. Herfstaster

Herfstasters (Aster novi-belgii, Symphyotrichum novi-belgii) behoren tot de populairste herfstbloemen in bloemperken. De winterharde planten, in de volksmond ook wel nieuw-Nederlandse asters genoemd, verrukken met hun straalvormige paarse, rode of roze bloemen. Ze voelen zich goed op een zonnige plek op voedselrijke, leemachtige, frisse grond. Hier kunnen ze tot wel 150 cm hoog worden en zorgen ze tot ver in november voor kleurrijke momenten. Voor kleinere perken is daarentegen de kussenaster meer geschikt. Die wordt slechts 15 tot 50 cm hoog maar is bijna genetisch identiek aan de herfstaster.

compo image

Kleine bloemenmagie

5. Witte heide-aster

Naast de herfstaster zorgt de witte heide-aster (Aster ericoides) - ook wel bekend onder de naam sluieraster - met zijn ontelbare kleine bloemen in paarse tot witte kleur voor betoverende taferelen. De bloemen worden niet groter dan 10 cm en zijn van september tot november een echte voedingsbron voor vele nuttige insecten. Vooral op een zonnig plekje met een humusrijke en voedingsrijke bodem voelt de plant zich in haar nopjes. In tegenstelling tot de kleine kussenaster groeit de witte heide-aster heel bossig en kunnen ze tot 1 meter hoog worden. Daarom moet je genoeg plaats voorzien.

compo image

Bloemen tot in december

6. Tuinchrysant

De tuinchrysant (Chrystanthemum x grandiflorum hybriden) die in de volksmond vaak winteraster wordt genoemd, inspireert ons met een prachtige variëteit in de herfst en de winter. Er zijn grote variëteiten die een hoogte kunnen bereiken tot 120 cm maar ook kleinere soorten die slechts een halve meter hoog worden. Sommige tuinchrysanten openen hun bloemen al in augustus terwijl andere bloeien van oktober tot de eerste nachtvorst. Enkele van de winterharde soorten vormen dubbele bloemen, andere met enkelvoudige lintbloemen zorgen dan weer voor magische momenten. Qua kleur kan je kiezen uit een heel breed spectrum van wit tot geel en rood tot roze. Bijzonder is de mooie bladkleur in de herfst. Wil je iets goed doen voor je tuinchrysanten, zorg dan voor een goed doorlatende, kalkrijke en voedselrijke bodem op een zonnige, warme plaats.

Ontdek hier het plantenportret voor chrysanten
compo image

Ongebreidelde bloemenpracht

7. Winterharde ooievaarsbek

De ooievaarsbek is geen klassieke herfstplant maar wel een plant met heel lange bloeitijd. Vooral de variëteit "Rozanne" (geranium-hybride) inspireert met een aanhoudende overvloed aan bloemen : van juni tot de eerste nachtvorst in november produceert de plant steeds opnieuw nieuwe paarse bloemen die heel wat bijen aantrekken. Bovendien is ze heel gemakkelijk in onderhoud, heel robuust en helemaal niet veeleisend. Je kan de mooie vaste plant daarom gemakkelijk op een half-schaduwrijke tot zonnige standplaats aanplanten. Wat de bodemgesteldheid betreft, stelt de ooievaarsbek geen bijzondere eisen : de plant groeit zowel op vochtige als drogere gronden. Door de groeikracht is ze niet alleen een fijne metgezel in het bloemperk, maar ook een prima bodembedekker.

compo image

Zonnige momenten

8. Vaste zonnebloem

De vaste zonnebloem (Helianthus decapetalus) - niet te verwarren met de eenjarige zonnebloem - behoort eveneens tot de groep van winterharde planten die gekend zijn voor hun heel lange bloeitijd. Met haar stralend gele bloemen zorgt de plant de ganse zomer lang tot in de herfst voor zonnig momenten in de tuin. De vaste zonnebloem is heel populair bij bijen omwille van haar nectar. Ze houdt van een zonnige plek. Doorgaans stelt de plant geen bijzondere eisen aan de bodem, maar ze kan wel genieten van een voedselrijke bodem en ze schuwt geen kalk. Omdat de vaste zonnebloem (afhankelijk van de variëteit) tot wel 180 cm hoog kan worden, is het handig om haar aan een groeistok te bevestigen zodat de stengels niet kunnen kraken bij wind.

compo image

Allrounder in de tuin

9. Duizendblad

Het duizendblad (Achillea millefolium) is ook een permanente bloeier in het bloemperk : van  juni tot oktober lokt de plant heel wat nuttige insecten met haar kleine, meestal witte bloemen. Daarnaast zijn er nu ook variëteiten met verschillend gekleurde bloemen zoals de "Paprika" en de Petra" die ons betoveren met hun rode bloemen. Tijdens de bloeiperiode zorgen de variëteiten "Wesersandstein" en "Credo" voor afwisseling met hun lichtgele bloemen.

De winterharde vaste plant groeit vaak op humusrijke gronden. Afhankelijk van de aard van de bodem kan de plant tussen 15 en 60 cm groot worden. Op voedselrijke gronden zal de plant hoger worden dan op arme gronden. Het duizendblad kan naar wens als solitaire plant in het bloemperk worden aangeplant maar ook in bloemenweiden of in zomer- en herfstperken.

compo image

De winter is in zicht

10. Kerstroos

Een andere prachtige vaste plant die een plekje verdient in het herfstperk is de kerstroos (Helleborus niger). De mooie plant is een winterheester die haar elegante, witte bloemen pas in de adventstijd opent. Zo vormt ze een vloeiende overgang tussen de kleurrijke herfstplanten en de gure wintertijd die in aantocht is. De kerstroos is in de winter blij met een zonnig plekje terwijl de brandende zomerzon haar kan beschadigen. Een plekje onder een loofboom, die in de zomer genoeg schaduw verschaft en in de herfst zijn bladeren laat vallen, is daarom ideaal. Daarnaast is een voedselrijke, goed doorlatende tuingrond aanbevolen.

Naast deze tien herfstbloemen kan je natuurlijk ook heel wat andere vaste planten in je bloemperk aanplanten : denk maar aan de prachtige bloemen van de Prachtkaars of de Rode Zonnehoed waarvan je tot in september kan genieten en grootbloemige Coreopsis, korenbloemaster en heliopsis die bloeien tot in oktober. Laat je inspireren door de brede waaier aan planten en creëer je eigen herfstbloemperk!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.