compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Basisprincipes
  5. Natuurlijk tuinieren
  6. Vogelvriendelijke tuin

Vogels in de tuin het ganse jaar door verzorgen

Planten voor een vogelvriendelijke tuin

Met een vogelvriendelijke tuin kan je bijna het ganse jaar door tuinvogels blij maken en daarmee ook een waardevolle bijdrage leveren een de bescherming van vogelsoorten. De braam, een echte lekkernij voor pimpelmeesjes, of de kleurrijke wilde kardinaalsmuts die verschillende zangvogels zoals het roodborstje voedsel biedt - we laten je kennismaken met een verscheidenheid aan planten die geschikt zijn voor een vogelvriendelijke tuin.

compo image

Granen en zachtvoer

Vogelvoer : welke vogel eet wat?

Niet elke vogel kan zich voeden met grove granen - daarvoor is namelijk een sterke snavel nodig. Het roodborstje zoekt bijvoorbeeld naar voedsel op de grond en geeft de voorkeur aan meelwormen of fruit. De zangvogel is dan ook een van de zogenaamde zachtvoereters. In principe kunnen we de vogels in onze tuin indelen in drie categorieën : alleseters, graaneters en zachtvoereters. Zoals de naam het al doet vermoeden, voeden graaneters zich met grove granen maar ook met beukennootjes. Daarnaast zijn er slechts enkele alleseters die zich voeden met granen, maar ook met fruit en dierlijk voedsel.

compo image

Geliefd bij de mens en bij vogels

Bessen en jeneverbes

Nummer 1 : de lijsterbes

Ongeveer 60 vogelsoorten voeden zich met bessen zoals de lijsterbes. Die is vanaf eind augustus en de hele winter door versierd met felrode vruchten. Vooral in de winter zijn de vruchten van de plant een van de belangrijkste voedselbronnen voor vogels.

Onze gevederde tuinbewoners zijn echter niet alleen blij met het eten - de boom dient eveneens als schuilplaats en biedt daarom een ideale broedplek. De intense kleur van de bessen trekt veel vogels aan. Als haag of als boom is de lijsterbes een populaire houtachtige plant bij de inrichting van een vogelvriendelijke tuin. Goed om te weten : de lijsterbes kan tot wel 12 meter hoog worden - je tuin moet daarom groot genoeg zijn.

compo image

Natuurlijke voedselbronnen

Nummer 2 : de jeneverbes

De zoete en pittige smaak van jeneverbessen is vooral bij merels heel geliefd. De jeneverbes behoort tot de familie van de cipressen en is een vrij onopvallende conifeer die is versierd met donkere, bosbesachtige bessen. Niet alleen de bessen worden door de vogels verorberd ; ook de bloemen trekken heel wat insecten aan die bij veel vogels op het menu staan. Een insectenvriendelijke tuin is dan ook een vogelvriendelijke tuin! De jeneverbes geeft voedsel aan meer dan 40 vogelsoorten en is daarom ideaal bij de inrichting van een vogelvriendelijke tuin!

compo image

Nummer 3 : de sleedoorn

De bessen worden tijdens de winter verwerkt tot likeur terwijl vogels de bessen eten en regelmatig beschutting zoeken in de haag : we hebben het natuurlijk over de sleedoorn! Ongeveer 20 vogelsoorten voeden zich met de vruchten van de plant. In het voorjaar kan je de witte bloemen van de groenblijvende struik bewonderen en vanaf de herfst trekken de bessen veel vogels aan. Net zoals tal van andere hagen heeft de sleedoorn doorns. Dit biedt heel wat vogelfamilies extra bescherming. En wat nog heel bijzonder is aan de sleedoorn : door de heel scherpe doornen moeten vogels zoals de grauwe klauwier de bessen op hun snavel spietsen om deze beter te kunnen verteren.

Ook heel geliefd : bessenstruiken

Ze zijn in vele tuinen terug te vinden : bessenstruiken. Aalbessen, kruisbessen, bramen en frambozen zijn niet alleen populair bij ons, ook vogels eten de zoetigheden graag! Trouwens : wilde bloemen kunnen ook heel waardevol voedsel zijn voor onze gevleugelde vrienden. De zaden van bloemen zoals distels of korenbloemen worden met plezier gegeten.

compo image

Toevluchtsoord en broedplaats

Inheemse hagen en struiken voor vogels

Wil je inheemse vogels een toevluchtsoord en broedplaats bieden? Vooral tijdens het broedseizoen in het voorjaar hebben de vogels hagen en struiken nodig om in alle rust te kunnen broeden. Door hun dichte groei zijn ligusterhagen ideaal als broedplaats voor wilde vogels. Vooral mussen, die graag in famillieverband in nesten naast elkaar wonen, nestelen er zich graag. Roodborstjes geven dan weer de voorkeur aan de geelwitte bloemen van de ligusterhaag.

De meidoorn, die tot de rozenfamilie behoort, is eveneens populair bij inheemse vogels als broedplaats. Zoals de naam al doet vermoeden, biedt de struik met zijn doornen natuurlijke bescherming tegen roofdieren. Zowel de bloemen als de bladeren en vruchten zijn een belangrijke voedselbron voor veel inheemse vogels en zijn daarom de ideale haag voor vogels. Nog een pluspunt : de insecten in de haag worden ook door jonge vogels gegeten.

compo image

Ook met de berberis kan je tal van tuinbewoners heel blij maken - de plant biedt eveneens bescherming voor vogels. Vanaf augustus draagt de groenblijvende struik zijn scharlakenrode bessen, die enorm populair zijn bij heel wat vogelsoorten.

Een andere inheemse struik die onze vogels onderdak en voedsel biedt, is de Gelderse Roos met zijn dieprode bessen die vooral in de winter bij de vogels heel geliefd zijn.

De wilde kardinaalsmuts zorgt dan weer voor extra kleuraccenten in de tuin. De struik wordt in de volksmond ook wel de struik van de roodborstjes genoemd - zowel roodborstjes als eksters zijn verlekkerd op de felgekleurde vruchten.

compo image

Nest- en voedingsplaats

Hoog in de boomtoppen

Bomen herbergen heel wat dieren - vogels leven hoog in de boomtoppen, eekhoorns zoeken beschutting tussen de takken en vleermuizen jagen op insecten.

Heb je genoeg ruimte in je tuin? Dan is de spar heel geschikt voor de inrichting van een vogelvriendelijke tuin! De kruisbek bijvoorbeeld voedt zich er met de zaden van de sparrenkegels en gebruikt de spar als broedplaats. Voor kleinere tuinen zijn ook kleine varianten zoals de witte spar heel geschikt.

Een vogelvriendelijke tuin bevat natuurlijk ook fruitbomen. Zo zijn appels heel populair bij zachtvoereters zoals de merel. In de oude hoogstamfruitbomen worden holtes gevormd die zangvogels zoals mezen graag gebruiken als schuilplaats voor hun broed.

Heb je geen tuin? Geen probleem! Je kan nestkastjes op je balkon plaatsen en zo onze inheemse vogels een toevluchtsoord bieden.

3 tips voor een vogelvriendelijke tuin

Tot slot delen we graag nog 3 belangrijke tips die je kan gebruiken om de vogels in je tuin blij te maken :

1. Plaats bakjes met water : niet enkel de mens heeft nood aan water op warme zomerdagen. Ondersteun de vogels (zowel op het balkon als in de tuin) door bakjes met water te plaatsen waarvan ze kunnen drinken en waarin ze kunnen baden.

2. Laat bladeren en afgevallen fruit liggen : ruim in de herfst de bladeren onder je haag niet op en laat eventueel een wild hoekje achter met verwelkte wilde bloemen, takjes van kreupelhout en dood hout. Hierin zitten heel wat insecten die de vogels op dit moment eten. Ook afgevallen fruit helpt de vogels om de winter door te komen. Eens het fruit begint te rotten, moet het op de composthoop worden gegooid, anders kunnen ziekteverwekkers zich verspreiden.

3. Voederhuisjes ophangen : in de winter is voedsel vaak heel schaars. Om tal van verschillende vogelsoorten te helpen, kan je voederhuisjes ophangen of zelfgemaakt vogelzaad ophangen.

Nuttige dieren tijdens de winter helpen

Je kan je tuin met inheemse planten beplanten om vogels een toevluchtsoord en voeding te bieden. Hoe je andere nuttige diertjes tijdens de winter kan helpen, ontdek je hier.

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.