compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Woonkamer in de tuin : ideeën & inspiratie

Creëer een tweede thuis

Tweede woonkamer in de tuin : ideeën en inspiratie

Een ligstoel onder de kersenboom, een hangmat in de schaduw of enkele rotanstoelen tussen olijfbomen, eucalyptus en lavendel - in de zomer genieten we het liefst van onze vrije tijd buiten in de tuin of op het balkon. Ontdek in ons artikel hoe je buiten een tweede woonkamer kan creëren!

compo image

Een woonkamer onder de blote hemel

De temperaturen beginnen langzaam aan te stijgen, de zon wint aan kracht en we brengen steeds meer tijd buiten door. In plaats van in de woonkamer op de zetel te liggen, geven we de voorkeur aan de ligstoel in de tuin en genieten we van de warme zonnestralen. Het balkon en de tuin worden voor enkele maanden onze persoonlijke tweede woonkamer. Hier kunnen we ontspannen en onze batterijen opladen terwijl de geur van lavendel ons prikkelt en enkele vlinders gezellig voor onze neus rondfladderen. Maar hoe creëer je buiten een tweede woonkamer en welke planten zijn hiervoor geschikt?

Vijf ideeën voor een heerlijke oase van rust

Als je nog op zoek bent naar inspiratie voor je buitenwoonkamer, dan delen we graag vijf ideeën met jou waarmee je je tuin of balkon omtovert tot een ware oase van rust. Onderaan onze blog vind je eveneens drie belangrijke planttips zodat je zo lang mogelijk kan genieten van je buitenwoonkamer.

compo image

1. In de zon : mediterrane flair

Hou je van een mediterrane vakantiesfeer? Een prachtig idee voor zonnige terrassen of zuid-georiënteerde balkons! Met zonminnende planten zoals lavendel, laurier, olijfboom, oleander, eucalyptus, citrusplant, bulbine, vijgenboom, bougainvillea of wisselbloem dompel je je balkon of terras echt onder in een vakantiegevoel.

Natuurlijke materialen zoals hout, bamboe of terracotta en een mediterrane kruidentuin met tijm, rozemarijn, olijvenkruid, salie en oregano maken het mediterrane plaatje compleet. Klimplanten zoals suzanne-met-de-mooie-ogen kunnen bovendien dienst doen als extra privacyscherm.

compo image

2. In de schaduw

Als je een plekje in de schaduw onder de bomen of op een noordgeoriënteerd balkon wilt beplanten, dan kies je best voor schaduwminnende planten. Denk maar aan schaduwvaste planten zoals hartlelies, purperklokjes of pluimspirea's, maar ook aan groene planten zoals varens, klimop en buxus.

Ook enkele perk- en balkonplanten zoals siernetels, fuchsia's, begonia's of vlijtige liesjes komen goed terecht op half-schaduwrijke plekjes. Tussen de planten kan je een bodembedekker aanbrengen zoals schors, houtchips, lavakorrels, ... Een bodembedekker zorgt niet alleen voor een aantrekkelijk en verzorgd uitzicht van je perk, maar biedt eveneens extra bescherming tegen verdamping. Nu hoef je enkel nog enkele stoeltjes te plaatsen. Zo kan je in de zomer bij een temperatuur van 30°C heerlijk ontspannen in de schaduw!

compo image

3. Zon en schaduw : siergrassen

Een grastuin met winterharde, meerjarige siergrassen biedt een heel onderhoudsvriendelijke optie voor de creatie van een buitenwoonkamer. Daarnaast hebben de groene en beige tinten een ontspannend en rustgevend effect. Er zijn echter ook soorten die in de herfst roodachtig kleuren en zo voor een spannend kleurenspel zorgen. Als je meer variatie wilt, kan je ook enkele bloeiende vaste planten tussen de siergrassen aanplanten.

Voor zonnige plekjes kan je kiezen voor Japans bloedgras, Chinees prachtriet en pampasgras. Die kan je perfect combineren met zonminnende vaste planten zoals zonnehoed, zonnebloemen, ooievaarsbek, vetkruid of blauwbaard.

Voor schaduwrijke plekjes zijn goudbandgras, veldbies, enkele zeggesoorten (Japanse zegge of palmzegge) ideaal - en deze kan je perfect combineren met schaduwminnende purperklokjes en hartlelies. Enkele siergrassen zoals pampasgras, Chinees reuzenriet en pluimstruisriet zijn eveneens geschikt als privacyscherm.

Een kleine tip om voor afwisseling te zorgen in je grassentuin : sommige siergrassen die voor bijzonder mooie herfstkleuren of mooie pluimen zorgen, zijn niet winterhard. In plaats van ze in de volle grond aan te planten, kan je ze eenvoudigweg in een pot plaatsen die je elk jaar opnieuw beplant.

compo image

4. Snackhoekjes op zonnige balkons en terrassen

Je kan je buitenwoonkamer niet alleen met kleurrijke bloemen of grassen opfleuren, maar ook met heerlijke groente- en fruitplanten - zo creëer je een hoekje in de tuin of het balkon waar je heerlijke snacks kan snoepen. In plaats van chips zijn er kerstomaten en aardbeien binnen handbereik! Omdat groente- en fruitgewassen veel zon nodig hebben, installeer je je "snoephoekje" dan ook bij voorkeur op een zonnige tot half-schaduwrijke plek. De planten zelf kan je zowel in de volle grond als in potten aanplanten.

Aardbeien, sla en kruiden zoals bernagie, bieslook, basilicum, peterselie of dille zijn ideaal voor kleinere potten en bloembakken. Bessenstruiken en fruitbomen zoals frambozen, bramen, perzikboompjes, vijgen, zuilvormige appels of aalbessen kan je kweken in grotere kuipen of in het tuinbed. Er zijn heel wat aangepaste, compact groeiende soorten beschikbaar die geschikt zijn voor de teelt op het terras of het balkon.

compo image

In de snackcorner kunnen ook heel wat groenteplanten aangeplant worden zoals radijsjes, kerstomaten, minikomkommers en kleine snackpaprika's. Hiervoor heb je helemaal geen grote moestuin nodig : een grote verhoogde moestuinbak of enkele grote potten zijn voldoende. Sommige groentesoorten zijn nu ook in compacte vorm verkrijgbaar, zoals laagblijvende paprikaplanten of kleine struiktomaten. Tot slot zorgen enkele afrikaantjes en klimkers met hun eetbare bloemen voor extra kleur.

Tip: voor een snackcorner op een half-schaduwrijke plek kan je kiezen voor daslook, lievevrouwebedstro, peterselie, wasabi of bosaardbeien. Deze planten hebben over het algemeen minder zon nodig.

compo image

5. Dicht bij de natuur : snackcorner voor bijen en vlinders

Natuurlijk kan je ook een snackcorner creëren voor bijen, vlinders en andere insecten. Een kleurrijke bloemenweide met bloeiende planten rijk aan nectar en stuifmeel is niet alleen een lust voor het oog, maar biedt ook heel wat voedsel voor insecten. Op het balkon kan je eveneens bijenvriendelijke zomerbloemen en vaste planten aanplanten. Denk maar aan korenbloemen, duizendblad, ooievaarsbek, tandzaad, schildzaad, lavendel, berenklauw, vetkruid, kruipend zenegroen, Mexicaantje, goudsbloemen, strobloemen, klokjes, afrikaantjes, leeuwenbek en anjers.

Vooral bloeiende kruiden zijn heel geliefd bij bijen en vlinders. Met tijm, rozemarijn, bernagie, bieslook, bonenkruid, lavas, smalle weegbree en salie verwen je niet alleen je smaakpapillen, maar ook veel kleine tuinbewoners.

Appel- of kersenbomen zijn een prachtige aanvulling op de natuurlijke tuinwoonkamer omdat deze bomen relatief vroeg bloeien en dus ook in het voorjaar voor voedsel zorgen. Ook bessenstruiken zijn erg populair bij insecten. Voor de herfst kan je herfstbloeiers planten zoals hyacinten, herfstkrokussen, ooievaarsbek, paarse zonnehoed, phacelia en herfstanemonen.

Drie tips voor de creatie van een buitenwoonkamer

Voordat je de spade uit je tuinhuis haalt om je droom werkelijkheid te laten worden, hebben we drie belangrijke tips voor jou. Daarmee willen we je helpen bij het vinden van de juiste inrichting van je tweede woonkamer in de tuin of op het balkon. Niet elke buitenwoonkamer kan namelijk in eender welke tuin gecreëerd worden. Sommige planten stellen bepaalde voorwaarden aan bv. zon en licht. Alleen als aan deze voorwaarden is voldaan, kunnen ze goed groeien en bloeien.

Kijk of de voorkeuren van de planten passen bij de locatie van je buitenwoonkamer en of er alternatieven zijn. Als je balkon bijvoorbeeld te schaduwrijk is om petunia's, geraniums of suzanne-met-de-mooie-ogen te kweken, dan kan je beter kiezen voor fuchsia's of begonia's.

compo image

Tip 1 : houd rekening met de winterhardheid van de planten

Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen voordat je je buitenwoonkamer gaat plannen is : wil ik een duurzame buitenwoonkamer of wil ik elk jaar een nieuwe creëren? Misschien wil je ook een mix van langlevende en kortlevende planten zodat het merendeel van de planten je meerdere jaren zal vergezellen en een klein deel elk jaar voor verse afwisseling zorgt? Afhankelijk van je keuze zijn er verschillende planten beschikbaar.

Voor een kortlevende buitenwoonkamer is er een grote keuze aan klassieke balkonplanten : petunia's, begonia's, vlijtige liesjes, geraniums, ... Met hun kleurrijke bloemen zorgen ze van mei tot in de herfst voor een goede mood. Eenmaal de eerste vorst optreedt, is het tijd om afscheid te nemen. Zo kan je elk jaar opnieuw andere planten uitkiezen om je buitenwoonkamer te decoreren. Sommige van de vorstgevoelige planten zoals lantana's of fuchsia's kunnen ook vrij gemakkelijk overwinterd worden. De meeste mediterrane planten zoals citroenbomen, olijfbomen, rozemarijn en lavendel zijn trouwens vrij ongevoelig voor vorst. Ze overleven milde winters vaak zonder problemen. Het is echter handig om de planten aan te planten in potten zodat ze tijdens de wintermaanden dicht bij een huismuur kunnen geplaatst worden en omwikkeld kunnen worden met fleece of een oud deken. Bij strenge, langdurige vorst zet je de potten eenvoudigweg in een koele, lichtrijke kelderruimte of eventueel in de serre. Meer informatie en tips over de overwintering van balkonplanten vind je in ons artikel.

Als je het liever eenvoudig en ongecompliceerd hebt, kies dan voor winterharde en meerjarige planten. Veel inheemse bomen, struiken en sierheesters zijn bijvoorbeeld heel winterhard en kunnen daarom meerdere jaren mee. Voor een langlevende buitenwoonkamer zijn deze planten dus ideaal!

compo image

Tip 2 : de juiste plant voor de juiste standplaats

Ben je op zoek naar planten voor een schaduwrijk balkon of een zonrijk terras? Afhankelijk van de locatie waar je je persoonlijke buitenwoonkamer wilt maken, moet je nadenken over welke planten zich hier prettig zouden voelen. Voor elke locatie zijn er geschikte planten.

Zon of schaduw?

Terwijl een groot aantal planten graag de hele dag in de zon staat, geven andere planten de voorkeur aan een schaduwrijk plekje, vooral tijdens de middaghitte. Planten die bijvoorbeeld uit het Middellandse Zeegebied of Zuid-Amerika komen, zoals schildzaad, struikmargriet of suzanne-met-de-mooie-ogen, zijn dan weer ideaal voor zonnige en warme locaties. Ook veel groente- en fruitplanten zijn hier in goede handen. Hosta's, begonia's, varens, klimop of fuchsia's daarentegen doen het goed op schaduwrijke plekjes. Kruiden zoals daslook of lievevrouwebedstro groeien ook het liefst in lichte schaduw.

Pot of volle grond?

Het maakt eveneens een verschil of de plant in een pot of in de volle grond wordt aangeplant - de behoefte aan water en voeding van potplanten is vaak hoger en daarom vragen deze planten ook meer verzorging. Als je geen zin hebt om vaak water te geven, kan je kiezen voor planten die meer droogtetolerant zijn zoals tijm, rozemarijn, vetkruid, paarse zonnehoed, salie of lavendel. Daarnaast zijn vorstgevoelige planten beter af in een pot omdat ze dan gemakkelijker kunnen overwinteren.

Bodemvoorkeur - waar voelt de plant zich goed?

Bekijk zeker eens je tuinbodem. Als het een voedselrijke, doorlatende en humusrijke kleigrond is, heb je keuze te over want een groot aantal planten voelt zich hier thuis : van klassieke perk- en balkonplanten, vaste planten en grassen tot fruitbomen en groenteplanten. Andere planten zoals fruitbomen, vaste planten of groenten kunnen ook goed groeien op een kleiachtige leemgrond, die wat zwaarder en meestal wat vochtiger is. Droogteminnende planten daarentegen geven de voorkeur aan zanderige, droge gronden die sneller opwarmen en minder vocht vasthouden. Zandgronden bevatten namelijk meestal minder voedingsstoffen. Daarom zijn niet-veeleisende wilde bloemen of vaste planten zoals verfbrem, lavendel, naald van cleopatra, kussenphlox of geel walstro ideaal. Bij de keuze van de planten is het dus niet alleen belangrijk om aandacht te besteden aan zonverdraagzaamheid, maar ook aan de bodem.

Als alternatief kunnen de meeste planten ook in kuipen of verhoogde bloembakken worden aangeplant. Vooral bij suboptimale bodems biedt de teelt in potten of verhoogde bakken een goede mogelijkheid om meer divers te planten en niet afhankelijk te zijn van de aanwezige tuingrond. Meer tips over de verschillende bodemtypes en hoe je die kan bewerken, vind je in ons artikel.

compo image

Tip 3 : houd rekening met de groeihoogte en -breedte

Bij het beplanten van een perk of van potten, mag je één ding niet vergeten, namelijk hoe groot en breed de plant in de loop van de tijd wordt. Dit geldt zowel voor eenjarige als meerjarige planten. Afhankelijk van het ras kan een tomaat twee meter hoog worden en kan een courgetteplant meer dan één vierkante meter ruimte innemen. Plan daarom zeker voldoende ruimte in bij de inrichting van je buitenwoonkamer.

Als je een klein balkon hebt, kan je ook kiezen voor kleinere en laagblijvende soorten. Bovendien kunnen er bij verticale palletbedden of hanging baskets meer planten op het balkon staan dan je in eerste instantie zou denken.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.