compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Groenten, fruit & kruiden
  5. Tomaten dieven

Gids voor een sappige, zoete oogst

Tomaten dieven

Tomatenplanten zijn echte energiefabrieken. Naast talrijke vruchten vormen de planten in de zomer ook tal van scheuten en bladeren, die plantensap willen opnemen. Om ervoor te zorgen dat de vruchten genoeg vocht kunnen opnemen, moet de plant in de zomer regelmatig worden gediefd. Daarbij worden de scheuten verwijderd die niet bijdragen aan de vruchtvorming en die heel veel onnodige energie van de vruchten wegnemen. In dit artikel tonen we je stap voor stap wat het dieven van tomatenplanten precies inhoudt en welke scheuten al dan niet mogen worden verwijderd.

Kwaliteit in plaats van kwantiteit

5 redenen waarom het dieven van tomatenplanten de moeite waard is

Tomaten dieven (of in de volksmond ook wel "luizen" genoemd) : het mag heel raar klinken, maar het behoort tot één van de belangrijkste taken voor een rijke oogst. Lijkt het je complex om je plant wekelijks van juni tot september te dieven? We geven je 5 onweerlegbare argumenten die het de moeite waard maken :

  1. Kwaliteit in plaats van kwantiteit - Moderne tomatensoorten worden gekweekt om een hoge opbrengst te bereiken. Vooral de populaire enkelstammige tomaten ontwikkelen daarom zoveel vruchten, dat de plant haar eigen gewicht niet meer kan dragen, laat staan voor zichzelf kan zorgen. Het resultaat is een onstabiele, grote tomatenplant met vele vruchten die echter weinig smaak bevatten. In het geval van een minder warme zomer, kan het gebeuren dat de plant er in de herfst zelfs niet eens in slaagt om 1 enkele rijpe tomaat te produceren. Door individuele plantenscheuten te verwijderen, help je je tomatenplant haar energie te investeren in de vorming van de vruchten.
  2. Plaats besparen - Potten, verhoogde moestuinbakken of serres zijn de plaatsen in de tuin waar tomatenplanten terug te vinden zijn. Hier wordt het snel krap wanneer alle planten in de zomer hun volledige grootte hebben bereikt. Een omvangrijke tomatenplant met veel bladeren is nogal lastig.
  3. Windvanger - Bij sterke windstoten is de eigen bladmassa van de plant dodelijk : vooral emmers kantelen snel om en hele takken met zware vruchten breken af.
  4. Luchtcirculatie is belangrijk - Als tomatenplanten een groot zwak punt hebben, is het waarschijnlijk hun gevoeligheid voor bruinrot. Dit is een schimmelziekte die zich vormt rond de tomatenplant in de grond. De belangrijkste oorzaak van bruinrot is een hoge luchtvochtigheid. Vooral in het onderste deel van de plant, dat in contact kan komen met de schimmel, is een goede luchtcirculatie heel belangrijk. Dicht gebladerte en laaghangende scheuten moeten daarom worden verwijderd.
  5. Zonnekloppers - Tomaten hebben hun weg vanuit het warme Zuid-Europa naar onze contreien gevonden en zijn daarom zonnige plekjes gewoon. Ons tuinweer kan echter niet altijd voldoen aan deze behoefte. Om ervoor te zorgen dat de vruchten nog steeds een fruitig zoet aroma ontwikkelen, moet dik gebladerte (dat zorgt voor veel schaduw) zoveel mogelijk worden vermeden. Dat is ook de reden waarom regelmatig je tomatenplanten dieven de kwaliteit van je oogst verbetert.

Stap voor stap

Het herkennen van okselscheuten

  1. compo image

    1

    Waar komt de naam "okselscheuten" vandaan?

    Om de plant energie en voedingsstoffen te laten investeren in de rijping van de vruchten, moeten sommige takken worden verwijderd. Om dit te doen, is het het beste om scheuten te kiezen die waarschijnlijk geen vruchten zullen opleveren. Dit zijn zogenaamde okselscheuten : ze ontwikkelen zich later dan de vruchtdragende takken, hebben meer bladmassa en dragen minder bloemen.

  2. compo image

    2

    Okselscheuten herkennen

    Een okselscheut bevindt zich in de bladoksel van twee reeds gevormde scheuten. Hoe kleiner de okselscheut bij het verwijderen, hoe kleiner de wonde die wordt veroorzaakt op de tomatenplant. Het is daarom het beste om de plant tijdens de zomermaanden wekelijks te controleren.

  3. compo image

    3

    Okselscheuten verwijderen

    Als de scheuten nog jong zijn, kan je ze eenvoudigweg met de hand van de tomatenplant afbreken. Met een snoeischaar kan je dat natuurlijk ook doen. Bij iets stevigere scheuten gebruik je best een scherp mes.

  4. compo image

    4

    Let op de hygiëne

    De properheid van je snoeimateriaal is heel belangrijk omdat elke snede een wonde op de plant achterlaat en er zo ziekten kunnen worden overgebracht op je tomatenplant. Vooral als een van de planten al zichtbaar ziek is, moet het gereedschap na gebruik worden gedesinfecteerd. Het is nog beter om voor deze plant een apart mes te gebruiken.

Uitzonderingen op de regel

Het is een kijkje waard

Het is niet alleen de klassieke okselscheut die winst bespaart. Vooral als de plant al goed gegroeid is, zijn er soms ook grote hoofdscheuten die geen bloemen willen vormen. In dit geval kan het natuurlijk zinvol zijn om van de regel af te wijken en de grote hoofdscheut te verwijderen om zo een kleinere tak of een okselscheut de kans te geven zich verder te ontwikkelen. Lopen de warme zomerdagen op hun einde en hangen er nog onrijpe vruchten aan de plant? Dan is het ook de moeite waard om grotere scheuten te verwijderen om zich ten volle te concentreren op de vruchtvorming. Last but not least : in de nazomer zullen de bloesems op de kraag in de herfst ook niet meer verder uitgroeien.

Tomaten laten rijpen

Zo krijgen de gele bloempjes een kans

compo image
compo image
compo image
compo image

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.