Behoor je tot die groep van mensen die het liefst regionale producten koopt en wil weten waar je levensmiddelen vandaan komen? Een eigen moestuin hebben en zelfvoorzienend zijn - het is voor velen een droom die stuk loopt omdat ze niet over een tuin beschikken. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn groente- en fruitsoorten die in plantenbakken heel goed gedijen en aromatische vruchten ontwikkelen. Wij vertellen je hoe je van je balkon een groente- en fruitparadijs maakt. Veel plezier bij het uitproberen en het genieten!
De basis voor een optimale ontwikkeling van groente- en fruitplanten bestaat uit een voldoende grote kuip of balkonbak en een voedingsrijke potgrond. Onze substraten zijn speciaal afgestemd op de behoeften van planten en veel van onze potgronden zijn geschikt voor de biologische teelt. Enkele groentesoorten behoren tot de zeer sterk opnemende planten en hebben een bijzonder grote behoefte aan voedingsstoffen. Je moet daarom je groente- en fruitplanten in voldoende mate voorzien van voedingsstoffen in de vorm van meststof.
Voor de teelt van groenten en fruit op een balkon geldt de basisregel dat hoe lichter en zonniger de locatie is, hoe weelderiger de ontwikkeling en hoe rijker de opbrengst zal zijn.
Tomaten
Tomaten behoren tot de meest geliefde soorten en mogen in geen enkele balkontuin ontbreken. De smakelijke cocktailtomaat wordt vanwege de natuurlijke zoete smaak door kinderen én grote mensen graag direct van de plant gegeten. Maar ook grotere tros- of vleestomaten vinden voldoende ruimte in een kuip op het balkon of terras. Alle tomatenplanten hebben veel zon, beschutting tegen de regen en een goede bewatering nodig. Om schimmelziekten zoals Phytophthora infestans te voorkomen, moet je nooit de bladeren begieten, maar alleen via de grond water geven.
Komkommer, paprika en courgette
Ook deze drie groentesoorten behoren tot de soorten die warmte nodig hebben. Plant deze groenten pas na half mei buiten om vorstschade te voorkomen. Ze hebben veel zon nodig om de vruchten rijp te laten worden en hun volle smaak te laten ontwikkelen. Paprikaplanten nemen weinig ruimte in, maar komkommers en courgettes hebben veel ruimte nodig, omdat de vruchten liggend groeien. Zet niet meer dan één plant in een pot. Vanaf juli kunt u de vruchten van je werk plukken.
Bladsla
Gelukkig zijn er ook een aantal groenten die het goed doen op halfschaduwrijke plekken. Bladsla houdt van zon, maar doet het ook goed bij matige zonnestraling op een oostelijk of westelijk gelegen balkon, vooral midden in de zomer. Belangrijk is een evenwichtige bodemvochtigheid. Geef regelmatig en gelijkmatig van onderaf water, dus niet op de krop! Omdat sla slechts korte tijd in oogstrijpe staat is, moet u slechts zo veel sla planten als u in die korte tijd op kunt eten of weg kunt geven. Bladsla kan van mei tot en met oktober worden geoogst.
Snijbonen, radijsjes en snijbiet
Ook snijbonen, radijsjes en snijbiet gedijen goed op halfschaduwrijke standplaatsen. Snijbonen hebben weinig water nodig en hoeft u alleen bij droogte water te geven. Radijsjes en snijbiet daarentegen hebben absoluut een gelijkmatig vochtig blijvende bodem nodig. Geef deze groenten regelmatig water, maar vermijd waterverzadiging.
Bessen en aardbeien
Liefhebbers van bessen en aardbeien zullen dit kleinfruit zeker op hun balkon willen hebben. Vooral aardbeien zijn bijzonder geliefd. Ze zijn niet alleen heel lekker, maar ook rijk aan vitaminen en bovendien caloriearm. Wanneer je langbloeiende, vruchtvormende soorten op een zonnige standplaats zet, zal je tot eind september van heerlijk zoete aardbeien kunnen genieten. Om de veel voorkomende grauwe schimmel te voorkomen, moet je aardbeiplanten niet te diep planten. Het is belangrijk dat de vruchten de bodem niet raken en dat er een afstand van 30 tot 40 cm tussen de planten is. Vruchten die op de vochtige grond zijn gevallen, moet je zo snel mogelijk oprapen. Bij een groter balkon zijn frambozen en blauwe bosbessen eveneens geschikt.
Zuilfruit
In tegenstelling tot andere fruitsoorten groeit zuilfruit heel langzaam de hoogte en niet de breedte in. Niettemin dragen de kleine boompjes veel fruit. Zuilfruit kan je vanwege de hoogte van maximaal 2,5 m ook goed plaatsen tegen inkijk. Plant appels, pruimen, kersen, peren enz. in een zware kuip of bak. Zo voorkom je dat ze omvallen bij sterke wind.
Kruiden zijn veelzijdige alleskunners! Met hun intensieve aroma's zorgen ze in de keuken voor een verscheidenheid aan smaken. Ook kunnen ze worden gebruikt in rustgevende of afslankende thee en voor wellness-producten zoals bad- en massageoliën. Omdat kruidenplanten maar weinig plaats nodig hebben, is een kleine bloempot al voldoende voor het eigen verbruik. Maar let op : niet alle kruidenplanten kunnen goed met elkaar overweg en daarom is het beter kruiden gescheiden van elkaar te kweken. De meeste kruiden zijn zonaanbidders. Er zijn echter ook enkele soorten die zich goed voelen in de halfschaduw. Hiertoe behoren peterselie, kervel, munt en bieslook, die je overigens na iedere keer oogsten moet verwennen met een extra portie voedingsstoffen. Standplaatsen die de hele dag in de schaduw liggen, zijn helaas niet geschikt voor een kruidentuin.
Meer over de groente- en fruitteelt
Producten voor het telen van groenten en fruit op je balkon