De mooiste periode van het jaar komt dichterbij en dat betekent dat we ook stilaan het kerstmenu moeten plannen. Ben je op zoek naar inspiratie? Misschien is ons feestelijk veggie kerstgebraad dan wel iets voor jou! Op deze pagina ontdek je ons recept met heerlijke linzen- en groentevulling in een krokant jasje van bladerdeeg.
Of het nu gaat om vis, worstjes met aardappelsalade of een klassiek kerstgebraad - heel wat families hebben zo hun eigen tradities tijdens de feestdagen. Er bestaan heel wat mythen en legendes rond het ondertussen bekende kerstgerecht.
Zo kan de oorsprong van het traditionele kerstgerecht misschien wel liggen in de katholieke traditie van de Sint Maartensgans. Toen genoot men op 11 november, de vooravond van de vastentijd, van een rijke maaltijd. Op 24 december werd het einde van de vastentijd gevierd met een Sint-Maartensgans. Daaruit zou de kersttraditie zijn voortgekomen.
Een andere legende gaat terug tot 1588. Die zegt dat de koningin Elizabeth van Engeland, tijdens het eten van een kerstgebraad, het nieuws ontving van de Engelse overwinning op de Spaanse vloot. Zo werd de gans uitgeroepen tot traditioneel kerstgebraad in Engeland. Een gewoonte die toen ook naar andere Europese landen oversloeg.
Welke legende nu ook aan de oorsprong van de traditie ligt : alles begint bij de juiste keuze van de basis van het kerstgebraad. Zo kan je namelijk kiezen uit verschillende vleessoorten maar ook uit plantaardige alternatieven. In ons artikel ontdek je een heerlijk kerstgebraad waar je helemaal geen vlees voor nodig hebt en waarbij de heerlijke vulling van linzen, groenten en kerstkruiden gegarandeerd in de smaak zal vallen van al je gasten!
Ons heerlijke veggie gebraad bestaat uit een krokant bladerdeeg opgevuld met linzen, groenten, havervlokken en walnoten. De noten zorgen voor een iets stevigere vulling. Dankzij het bladerdeeg blijft het gebraad in de oven mooi sappig en ziet het gerecht er ook nog eens heel mooi uit op de feesttafel. Als je een extra toets aan je gebraad wilt geven, kan je als decoratie sterren uit bladerdeeg maken met behulp van een uitsteker.
Als je voor een compleet veggie gerecht wilt gaan, kan je in plaats van een eierdooier het bladerdeeg insmeren met sojaroom of haverroom. Ook de melk kan je vervangen door een plantaardig alternatief.
Nu goed inpakken :
Versier met sterren :
Voor een bijzonder intense smaak kan je het gerecht afwerken met een vegetarische jus en cranberries uit pot.
Andere heerlijke recepten
Producten voor het kweken van verse kruiden