Smeuïg, zoet en pittig: weer eens wat anders
Is de oogst weer groter uitgevallen dan je had gepland? Bij veel groentesoorten is dat geen probleem, maar een overschot aan Spaanse pepers zal je niet in grote hoeveelheden willen opeten. Daarom is creativiteit nodig! Als kleine inspiratie geven we je in dit artikel een recept voor een pittige, smeuïge chocoladetaart met Spaanse pepers. Geen angst, je kan de hoeveelheden aanpassen en zelf bepalen of het resultaat zeer pittig of eerder chocoladezoet moet zijn.
Voor een springvorm met Ø 26 cm
En wat nog meer?
Vet eerst de bakvorm in - een dunne laag op de rand van de vorm is voldoende, dan kan de taart in de oven beter omhoog klimmen. Breng vervolgens de chocolade au bain-marie tot smelten en laat daarna iets afkoelen; vergeet niet af en toe om te roeren. Neem voor het fijnhakken van de Spaanse pepers even de tijd, want hoe fijner de stukjes zijn, hoe gelijkmatiger het aroma over het deeg wordt verdeeld. Verwijder zorgvuldig alle zaadjes.
Doe als eerste de bloem, het bakpoeder, de eieren en de suiker in de kom. Om overbelasting van de keukenmixer te voorkomen, voeg je de boter of margarine in kleine blokjes toe. Is de vloeibare chocolade al minder warm? Dan kan je deze toevoegen aan de massa en alles goed mixen. De cacaopoeder voeg je toe op het oog en afhankelijk van de gewenste smaak. Doe er tijdens het mixen steeds enkele lepels bij, tot je de gewenste chocoladesmaak en een mooie donkerbruine kleur hebt gekregen.
Nu komt het pittige gedeelte: heb je van de rauwe Spaanse pepers geproefd en was dat al heel pittig? Dan mag je toch best wat overmoedig zijn bij het toevoegen van de pepers aan het deeg, want de boter, de bloem en de suiker temperen de heetheid van ervan. Voeg als eerste de fijngehakte verse Spaanse pepers toe en meng deze goed door het deeg. Door een halve theelepel chilipoeder toe te voegen krijg je een iets hartige noot, maar het mag natuurlijk ook wat meer zijn.
Voeg de eerste keer niet te veel chilipoeder toe, want ook al merk je het niet bij de koffie: enkele uren later kan de taart je van binnen nog flink opwarmen.
Ben je tevreden over de smaak? Doe dan nu het deeg in de voorbereide springvorm. Bak de taart gedurende ca. 70 tot 80 minuten op 150 °C bij hete lucht of 180 °C bij boven- en onderwarmte. Afhankelijk van je oven kan het handig zijn de taart na 30 tot 40 minuten baktijd met wat aluminiumfolie te bedekken; hierdoor blijft hij smeuïg en wordt van buiten niet te hard. De optimale baktijd in je oven kan je het beste controleren met de beproefde houten satéprikker. Omdat de taart door het hoge aandeel aan vloeibare bestanddelen nogal smeuïg is, kunnen er aan het einde van de baktijd nog wel vochtige bestanddelen aan het hout plakken, maar de prikker mag niet vettig zijn en vol met deeg zitten. Veel plezier bij het uitproberen!
Nog meer inspiratie
Oogsten en verwerken
Deze producten helpen je daarbij