compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Inspiratie
  4. Van de tuin tot op het bord
  5. Bramencake met yoghurt

Fruitige zomercake

Bramencake met yoghurt

De bramenoogst is zeker geen unieke belevenis voor tuinliefhebbers - de zoete reuzenbessen groeien werkelijk overal. Toch zijn ze niet zo populair als frambozen en aardbeien. Voor de bereiding van jam of cake zijn het andere fruitsoorten die de voorkeur genieten. Daag jezelf uit en bereid je eigen braam-yoghurtcake!

Voor een sappige bramencake

Ingrediënten

compo image

Ingrediënten

Voor de bereiding van de cake :

- 250 g bloem
- 20 g maïzena (+ iets extra voor het binden van het bramensap)
- 1 pakje badpoeder
- 1 snufje zout
- 150 g yoghurt natuur
- 150 ml melk
- 100 g suiker
- 1 pakje vanillesuiker
- 60 ml koolzaad- of zonnebloemolie
- Geraspte schil van 1 of 2 citroenen
- 200 g verse braambessen

Voor de afwerking :

- Poedersuiker
- Water
- Extra braambessen als garnituur

Bereiding

Vooraleer je de ingrediënten begint te mengen, moet je 2 zaken voorbereiden :

  1. Verwarm de oven voor op ongeveer 180°C en plaats een rooster op het onderste niveau.
  2. Vet de cakevorm goed in en bedek de bodem met bakpapier - zo kan je de cake gemakkelijk uit de bakvorm halen. 

Bereiding van het deeg :

  • Doe de yoghurt, melk, olie, suiker, vanillesuiker en citroengeste in een kom en vermeng goed tot je een glad mengsel krijgt. Roer vervolgens de droge ingrediënten door het mengsel.
  • Eenmaal het deeg klaar is, giet je een dunne laag op de bodem van de bakvorm.
  • Giet enkele grammen maïzena in een bordje en rol de braambessen er zorgvuldig doorheen. Zo vermijd je dat het fruit in de oven veel te sappig wordt. Zonder het beschermende laagje rond het fruit zal de cake veel te vochtig zijn.
  • Leg de braambessen op het laagje deeg en vul de bakvorm vervolgens op met de rest van het deeg.

In de oven :

Bak de cake gedurende 15 minuten op 180°C. Afhankelijk van de grootte van de bakvorm moet de cake vervolgens 40 tot 50 minuten verder bakken op 150°C. Door met een houten stokje in de cake te prikken, kan je controleren of de cake doorbakken is.

HEEL BELANGRIJK!

Open de deur van de oven een klein beetje en laat de cake na het bakken langzaam afkoelen. Zo blijft de cake lekker luchtig.

Nadat de cake is afgekoeld, kan je je creativiteit de vrije loop laten. Wij versierden onze cake met glazuur, bramen en lavendel.

Recepten met bessen

Heb je nog braambessen over? Verwerk ze tot confituur of ontdek een van onze andere receptideeën.

Naar de recepten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.