compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Basisprincipes
  5. Correct planten
  6. Tuingereedschap schoonmaken

Tuingereedschap schoonmaken

Tuingereedschap is een trouwe metgezel tijdens het tuinseizoen : heggen knippen, gras maaien of bladeren harken - van de lente tot de herfst maakt het tuingereedschap je werk in de tuin gemakkelijker. Om ze echter zo lang mogelijk te bewaren en geld te besparen, moet het gereedschap goed worden verzorgd. De ideale periode om dit te doen is tijdens de winter, voordat het gereedschap opgeborgen wordt. Zelfs als het materiaal het hele jaar door wordt gebruikt, is een regelmatig onderhoud belangrijk. We laten je zien hoe je je tuingereedschap schoonmaakt.

compo image

Tuingereedschap schoonmaken

Handgereedschap zoals schoppen, spades, heggenscharen en harken moet regelmatig worden schoongemaakt. Het is het beste om handschoenen te dragen om blessures te voorkomen. Een borstel is geschikt voor het verwijderen van aarde en zand. Hardnekkiger vuil kan worden verwijderd met een beetje zeepsop. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat harken, schoppen en dergelijke vervolgens volledig worden afgedroogd om roestvorming te voorkomen. Mechanische tuinhulpmiddelen moeten grondig worden gereinigd om goed te kunnen functioneren. Nogmaals : je kan een borstel gebruiken om kleine stukjes zoals stenen en zand te verwijderen voordat het gereedschap opdroogt.

Als je dan toch je gereedschap aan het schoonmaken bent, vergeet dan zeker niet de groeistokken en steunhulpen. Dit geldt vooral als ze in contact zijn geweest met zieke planten. Al de plantenresten die aan de steun zijn blijven hangen, moeten worden verwijderd zodat zich daar geen ziekten en plagen kunnen nestelen. Hiervoor moet het materiaal zorgvuldig met voldoende water en een borstel gereinigd worden. Speciale desinfectie is niet nodig - schimmels en ander ongedierte overleven sowieso alleen in de plantenresten. Zaadbakken en potten moeten ook worden schoongemaakt, zeker als je van plan bent om ze opnieuw te gebruiken. Ziekteverwekkers kunnen zich daar namelijk aan hechten.

compo image

Tuinmachines schoonmaken

De basisregel voor het veilig reinigen en onderhouden van tuinmachines is om eerst de stekker uit het stopcontact te halen, batterijen te verwijderen of bougies los te draaien. Om roest te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de lak niet wordt beschadigd tijdens de reiniging en het daaropvolgende onderhoud - je tuingereedschap ziet er ook mooier uit. Opdat de machines zo lang mogelijk goed functioneren, is het belangrijk om na gebruik altijd het vuil te verwijderen. Hiermee voorkom je dat de messen van de grasmaaier of verticuteermachine bot worden. Een houten spatel kan helpen om de machines de bevrijden van maai- of snoeiresten. Als alternatief kan je een borstel gebruiken om de delicate delen van de machines schoon te maken. Vermijd indien mogelijk het gebruik van water om roestvorming te voorkomen.

Roest verwijderen van tuingereedschap

Heeft je tuingereedschap ondanks het goede onderhoud toch last van roest? Handel dan zo snel mogelijk om je gereedschap te redden : eenmaal de roest zich heeft verspreid, kan het gebeuren dat je gereedschap onbruikbaar wordt. Verwijder daarom de roodbruine boosdoener zo volledig mogelijk. Om de aangetaste gebieden duidelijk te identificeren, verwijder je eerst vuil en resten van het tuingereedschap. Om de roest te verwijderen, zijn een staalborstel of schuurpapier de beste bondgenoten. Bij bijzonder hardnekkige roest is een schuurmachine een goed alternatief. Om zeker te zijn dat je na de winter niet voor onaangename verrassingen komt te staan, kan je de aangetaste plekken afdichten met was of folie (vb. lijnolie). Dit voorkomt de vorming van nieuwe roest.

compo image

Tuingereedschap herstellen

Om erachter te komen of je tuingereedschap nog steeds veilig is in gebruik, controleer je het materiaal eerst op schade. Bij klein gereedschap kan je de reparatie zelf uitvoeren. Zo verleng je de levensduur van je apparatuur en wordt tuinieren weer leuker.

Voor het vervangen van beschadigde houten stelen van spades of schoppen, heb je niet veel gereedschap nodig. Het beste is om de steel tot net boven de schacht af te zagen en de rest met een hamer te verwijderen. Een nieuwe handgreep kan dan worden bevestigd met nagels of schroeven. Daarnaast kan je het hout oliën zodat het niet te snel uitdroogt en dus langer meegaat. Merk je tijdens de reparatie van een schop of spade dat de kop van je hamer iets te los zit? Geen probleem : je kan de kop weer aan de steel bevestigen met een houten spie. Dit werkt overigens ook met een bijl en soortgelijk gereedschap waarbij de kop niet meer stevig op zijn plaats zit.

Het is misschien wel goedkoper om je gereedschap zelf te repareren, maar veiligheid moet steeds voorop staan. Bij grote schade of als een goed gebruik achteraf niet meer kan worden gegarandeerd, schakel je best een vakman in - of misschien kan je voor kerst nieuw gereedschap vragen!

compo image

Tuingereedschap onderhouden

Na de reiniging van je tuinmachines kan je het beste alle onderdelen controleren. Schroeven of beschermkappen kunnen bijvoorbeeld los zijn geraakt. Je kunt ze dan eenvoudigweg weer vastdraaien met een schroevendraaier. Wat voor handgereedschap belangrijk is, is nog belangrijker voor tuinmachines : vraag bij twijfel een vakman voordat iemand gewond raakt. Als de apparaten in orde zijn, kan je ze onderhouden door de bewegende delen met een beetje olie te smeren. Om corrosie te voorkomen en om het brandstofsysteem van gemotoriseerde tuinmachines te reinigen, kan je een additief gebruiken. Dit gaat in de volle brandstoftank en wordt daar verdeeld als je de motor een paar minuten laat draaien.

Snoeischaren en messen slijpen

Om ervoor te zorgen dat snijgereedschap ondanks veelvuldig gebruik scherp blijft en zuivere sneden maakt, moet je het regelmatig slijpen. Met bot materiaal is er namelijk enerzijds meer inspanning nodig en anderzijds kunnen schadelijke schimmels de planten gemakkelijker binnendringen als de snede niet schoon is - een goede reden om ervoor te zorgen dat de messen steeds scherp zijn! Met behulp van een slijpsteen of slijpstaal kan je het gereedschap gemakkelijk zelf slijpen, ook de grasmaaier. Het is belangrijk dat het gereedschap vooraf grondig wordt gereinigd. Het tuingereedschap is klaar zodra de messen geen oneffenheden meer vertonen. Aangezien er natuurlijk altijd een deel van het metaal zal worden verwijderd, moet je oppassen dat je niet te veel schuurt. Bij messen die speciaal worden gebruikt voor veredeling of stekken, is het voldoende om alleen de zijde met de inkeping te slijpen.

Om de snoeischaar te slijpen, worden de bladeren na het reinigen eerst behandeld met bevochtigde staalwol en pas in de tweede stap met de schuurmachine. Hiervoor is het handig om de snoeischaar een keer uit elkaar te halen. Het onderhoudsprogramma voor snoeischaren houdt daar echter niet op! Voordat het gereedschap opnieuw wordt gemonteerd, moeten de schaarbladen worden ingewreven met een beetje olie. Als de schaarbladen te versleten zijn en niet meer de moeite waard zijn om te slijpen, vervang je ze best door nieuwe.

compo image

Tuingereedschap stockeren

Als je je tuingereedschap niet het hele jaar door nodig hebt, moet je ze op een droge en vorstvrije plaats stockeren. Denk maar aan een kelder of tuinhuis. Dit voorkomt dat metaal gaat roesten of dat houten onderdelen beschadigd raken.

Omdat alle tuinmachines met motoren bijzonder gevoelig zijn voor kou, moeten ze ook worden beschermd met een zeildoek. Kleinere gereedschappen zoals scharen worden idealiter in een doek gewikkeld en in plastic zakken bewaard. Hierdoor blijven de bladeren scherp en hoef je ze in het voorjaar niet opnieuw te slijpen.

Over de lente gesproken : als het tuingereedschap goed wordt verzorgd en opgeborgen, kan je meteen beginnen met de tuinklussen zodra het weer wat beter wordt!

De tuin wintervast maken

Voorbereiding op de winter

Niet alleen je gereedschap maar ook je gazon en bloemperken moeten voorbereid worden op de winter. Wij tonen je hoe je te werk gaat!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.