Kenmerken
Eigenschappen
Periode van aantasting
Omschrijving
Valse meeldauw herkennen
Bij valse meeldauw gaat het om een schimmelziekteverwekker. Daarbij vormen zich, afhankelijk van de plantensoort, vlekken op de bovenkant van de bladeren. Bij groentesoorten zijn deze licht, bij wijnstokken geel en doorschijnend (olieachtig) en bij rozen roodachtige-violet. Aan de onderkant vormt zich bij alle planten grauwgrijs schimmelpluis. De laag kan zich ook uitbreiden naar de bloeiwijzen en vruchten.
In tegenstelling tot echte meeldauw dringt deze schimmel via de huidmondjes op de onderkant van het blad in de plant en bedekt het blad met mycelium. De schimmel onttrekt daardoor voedingsstoffen aan de plant. Bij ernstige aantasting kunnen groeistoornissen, bladval, het verdorren van knoppen en misoogsten optreden. Bij wijnstokken veranderen de bladeren van kleur en worden de druiven bruin en drogen uit.
Aangetaste vruchten en groenten mag je niet opeten. Hierin kunnen zich namelijk afbraakstoffen van de schimmel bevinden die niet voor consumptie geschikt zijn. Nat, koel weer bevordert de ontwikkeling van de schimmel, evenals permanent vochtige bladeren en een te stikstofrijke bemesting. Houd daarom rekening met de verschillende infectieperioden van de individuele plantensoorten :
De schimmel overwintert in de scheuten, op de bladeren en op de vruchten van planten.
Bestrijding
Valse meeldauw bestrijden
Preventieve maatregelen :
Gelijkmatige temperaturen, goede luchtcirculatie, voldoende plantafstand en meststoffen met hoge kaliumgehaltes voorkomen aantasting door valse meeldauw.
Curatieve maatregelen :
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren