Voor een dichte, diepgroene haag!
De laurierkers is een van de populairste haagplanten die nieuwsgierige blikken van buren en voorbijgangers tegenhoudt. Om een zo dicht mogelijk bladerdek te kunnen ontwikkelen, heeft de plant een evenwichtige portie voedingsstoffen nodig. In dit artikel ontdek je er alles over!
Laurierkers (botanische naam 'Prunus laurocerasus') is een winterharde plant die zich zowel op zonnige als half-schaduwrijke plekjes thuis voelt. De plant is zo robuust, dat ze probleemloos ijzige wintermaanden overleeft. Om meerdere jaren te kunnen genieten van een perfecte haag met prachtige bladeren, heeft de plant voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium nodig.
Bij het bemesten van laurierkers zijn volgende drie zaken heel belangrijk :
1. de juiste meststof kiezen
2. bemesten tijdens de juiste periode
3. snel handelen in geval van een voedingstekort
Voor jong en oud
De juiste meststof voor je laurierkers is cruciaal voor een optimaal resultaat. De keuze van de meststof hangt enerzijds af van de plant en anderzijds van het type meststof.
De ideale meststof voor een snelle groei van jonge laurierhagen
Om er zeker van te zijn dat een jonge haag heel snel dichtgroeit, is het belangrijk dat de plant gedurende de eerste twee jaren een performante meststof krijgt toegediend. Dankzij de speciale stikstofrijke formule van COMPO Turbo Hagen groeit jouw laurierkers heel snel. De extra portie magnesium zorgt bovendien voor een gezonde, krachtige bladvorming en voorkomt dat de bladeren bruinkleuren.
Je kan jouw laurierkers 2 maal per jaar bemesten met deze minerale meststof, idealiter in het voorjaar (net voor het uitlopen zodat alle belangrijke voedingsstoffen op tijd beschikbaar zijn voor je plant) en in mei/juni (zodat de struik tijdens het groeiseizoen in de zomer voldoende voeding krijgt).
Aangezien de voedingsstoffen in deze meststof na zes weken volledig zijn opgebruikt, kan je in juli eventueel nogmaals bemesten. Ten laatste in augustus moet je stoppen met bemesten met stikstofrijke meststoffen zodat jouw laurierkers zich kan voorbereiden op zijn winterslaap.
Tip : om het bodemleven te activeren, kan je in het voorjaar een extra portie compost in de bodem inwerken.
De ideale onderhoudsmeststof voor je laurierkers
Als je laurierkers de gewenste groeihoogte heeft bereikt en je wilt dat je laurierkers stopt met groeien, dan raden we je aan om een meststof met trage en langdurige werking te gebruiken die zijn voedingsstoffen geleidelijk aan vrijgeeft aan de plant.
Gebruik een meststof die speciaal is afgestemd op de behoeften van hagen en struiken. Zo kan je een minerale meststof of een organische meststof toepassen. Beide hebben een langdurige werking van meerdere maanden.
Een eerste bemestingsbeurt kan in maart of april gebeuren en volstaat voor een compleet seizoen. Bovendien gaat het om complete meststoffen die de drie belangrijkste voedingsstoffen - stikstof, fosfor, kalium - bevatten. Je kan natuurlijk ook een universele meststof gebruiken zoals COMPO Blauwe Korrels. Deze complete minerale meststof voorziet je plant snel en efficiënt van voedingsstoffen. Omdat deze meststof geen langdurige werking heeft, zal je een tweede bemesting moeten uitvoeren in de zomer.
Naast een stikstofrijke bemesting in het voorjaar, die de groei moet stimuleren, kan je in de late zomer een aangepaste herfstmeststof toepassen. Deze meststof zal de groei niet beïnvloeden, maar de plant meer weerstand geven tegen vorst. Dit komt door het hoge gehalte aan kalium in de meststof. Zo kan het houtgewas de ijzige temperaturen gemakkelijker doorstaan.
Wat is het verschil tussen organische en minerale meststoffen?
Organische meststoffen bestaan uit organische grondstoffen zoals schapenwol, beendermeel of paardenmest. Hierdoor verbetert de bodemstructuur en komen er voedingsstoffen vrij die via de wortels kunnen worden opgenomen.
De beschikbaarheid van voedingsstoffen in minerale meststoffen zijn niet afhankelijk van bodemorganismen. Hierdoor kunnen minerale meststoffen al in het vroege voorjaar in de bodem worden ingewerkt. De bodemorganismen worden namelijk pas vanaf midden maart actief eens de temperaturen beginnen stijgen.
Is koffiedik een geschikte meststof?
Huismiddeltjes zoals koffiedik worden vaak aanbevolen als bemesting. Maar is koffiedik eigenlijk wel goed? In feite bevat koffiedik van nature stikstof, maar enkel in vrij kleine hoeveelheden. Daarnaast heeft je laurierkers echter ook kalium en magnesium nodig voor een gezonde groei. Deze elementen vind je terug in een complete meststof. Koffiedik beantwoordt dus niet aan deze eisen en is geen waardige vervanger voor meststof.
Dankzij een gecontroleerde en aangepaste bemesting zal je laurierkers prachtige bladeren ontwikkelen en meer weerstand krijgen tegen ziekten en plagen.
Hoofdbemesting in het voorjaar
Normaliter wordt de laurierkers voor een eerste maal bemest in het voorjaar. Het aantal bemestingsbeurten hangt echter af van het type meststof.
Herfstbemesting
In augustus of september kan je je laurierkers met een kaliumrijke meststof bijbemesten. De kalium zal je haag beschermen tegen vorst. Een stikstofrijke meststof moet je vanaf augustus vermijden.
1
Verwijder alle onkruiden en hark de grond rondom je laurierkers lichtjes los.
2
Bemest je laurierkers met een langdurig werkende meststof voor hagen en struiken. Lees vóór de toepassing nauwkeurig de aanbevelingen op de verpakking om te weten hoe de meststof moet worden gestrooid en aan welke dosis. Strooi de meststof gelijkmatig rond de laurierkers en hark de korrels lichtjes in. Zo ben je zeker dat de wortels de voedingsstoffen goed zullen kunnen opnemen.
3
Geef je laurierkers na de aanplanting grondig water (aan de voet van de plant) zodat de korrels kunnen oplossen en de voedingsstoffen gemakkelijker door de wortels kunnen worden opgenomen.
Gele of bruine bladeren
Als je laurierkers niet voldoende voedingsstoffen krijgt, zal de groei en de gezondheid van de plant negatief worden beïnvloed. Hieronder ontdek je hoe je een tekort aan stikstof en ijzer kan herkennen :
Tekort aan stikstof : gele bladeren en een stagnerende groei wijzen op een stikstoftekort. Om dit te verhelpen, kan je je laurierkers bemesten met een snelwerkende vloeibare meststof.
Tekort aan ijzer : een ijzertekort manifesteert zich door bladeren die bleekgroen tot geelachtig worden terwijl de bladnerven groen zijn. Een meststof met hoog ijzergehalte zal dit probleem verhelpen.
Naast de bemesting zijn er nog tal van andere aspecten waarop je moet letten bij de verzorging van je laurierkers. Met onze vijf waardevolle tips houd je je laurierkers mooi en gezond :
Meer details over de verzorging van je laurierkers vind je in ons plantenportret.
Producten voor de verzorging van je laurierkers
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren