compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Bomen correct snoeien

Bomen correct snoeien

Te hoog, te breed, te volumineus : sommige jonge bomen weten ons keer op keer te verrassen met de manier waarop ze groeien. Gelukkig kan het geen kwaad om bomen regelmatig te snoeien. Zo bevorder je een krachtige groei en voorkom je ziektes. Ook jij profiteert van de snoeibeurt, want je zal beloond worden met prachtige bloesems en een rijke oogst. In dit artikel vind je alle nuttige informatie terug over het snoeien van bomen.

Timing is alles

Wanneer moeten bomen gesnoeid worden?

compo image

1. Voorjaarssnoei in februari

Net zoals bij alle onderhoudswerken in de tuin, geldt hetzelfde voor het snoeien : de timing is heel belangrijk! Snoeien gebeurt idealiter in februari - voornamelijk wanneer de grootste vorst voorbij is. Dan heeft je bomen zijn sappen in de stam en de wortels getrokken en zal hij heel weinig voedingsstoffen verliezen door de snoeibeurt.

Als je in de late herfst snoeit, bestaat het risico dat de boom bij heel strenge vorst gaat bevriezen of zelfs afsterft. Bij een snoeibeurt in het late voorjaar kan je de reeds gegroeide knoppen beschadigen. Het is ook belangrijk dat je je bomen snoeit op vorstvrije dagen en - indien mogelijk - bij droog weer.

Opgelet voor de vogels

In sommige delen van het land is het verboden om bomen te snoeien tijdens het paar- en broedseizoen. Controleer dus zeker de regionale wetgeving!

2. Zomersnoei in juli / augustus

Heel wat bladverliezende boomsoorten kunnen tijdens de zomer (juli/augustus) gesnoeid worden. Een zomersnoei heeft het voordeel dat je tijdens het snoeien meteen het resultaat ziet, wat logischerwijze moeilijker is bij bladloze bomen. Een zomersnoei moet worden uitgevoerd op een koele en bewolkte dag. Zo vermijd je zonnebrandschade bij bladeren die voorheen in de schaduw van de andere bladeren stonden en door de snoeibeurt plots worden blootgesteld aan het zonlicht. Een zomersnoei is niet zo radikaal als een voorjaarssnoei - deze dient meer de boom terug in vorm te brengen.

De juiste snoeitechniek

compo image

Scherpe werktuigen gebruiken

Hygiëne is heel belangrijk!

Een open snijvlak aan een boom is het ideale doelwit van bacteriën, schimmels en vocht. Om het snijvlak zo klein mogelijk te houden, moet je zo recht mogelijk snoeien zodat het snijgebied rond is en niet ovaal. Gebruik steeds scherp gereedschap voor een zo effen mogelijk snijvlak zonder beschadigingen. Als er toch enkele rafelige randen zijn ontstaan, dan kan je die bijsnijden met een scherp mes.

Net als bij de mens is hygiëne een doorslaggevende factor bij het herstel van een snoeiwonde. Om de overdracht van ziekten tussen je tuinplanten te vermijden, moet je messen, scharen en zagen regelmatig desinfecteren. In de handel zijn hiervoor speciale reinigingssprays verkrijgbaar. Je kan hiervoor ook spiritus gebruiken.

Voor elk type tak...het juiste gereedschap
Takken zo dik als een duim

Hier volstaat een gewone snoeischaar

Takken zo dik als een bezemsteel

Hier raden we een tweehandige snoeischaar aan

Takken dikker dan een bezemsteel
Een opvouwbare snoeizaag is ideaal
compo image

Wondverzorging beschermt tegen ziekten

Je zal merken dat je boom zelf zal proberen om de wonde zo snel mogelijk opnieuw te dichten. Na enige tijd zal er nieuw boomweefsel groeien vanaf de rand van de wonde naar binnen. Bij grotere snoeiwonden is het echter mogelijk dat de boom er zelfs na meerdere jaren niet in slaagt om de wonde volledig te bedekken. Daarnaast verschillen de verschillende boomsoorten sterk in vermogen om de snoeiwonden te sluiten en zich zo te bewapenen tegen schimmelaantastingen en andere schade.

Net daarom is het - vooral bij sierbomen - heel zinvol om de rand van de snoeiwonde met een wondafdekmiddel te behandelen. Dit zal de boom helpen om het snoeivlak sneller te sluiten. Tegelijkertijd kan er toch nog voldoende lucht bij het sneldrogende hout in het midden van de tak.

compo image
Gewasbescherming

COMPO LacBalsam Wondafdekmiddel

Weersbestendig wondafdekmiddel in onopvallende schorskleur dat snoeiwonden beschermt tegen schadelijke organismen.

Naar het product

Knippen, inkorten, zagen

Voor elk type tak de juiste snoeitechniek

compo image

Takken afzagen

Als je een tak wilt afzagen, is het belangrijk dat je de takkraag (de verdikking aan de basis van iedere tak) laat staan, omdat deze de wond helpt sluiten. Een takkraag ontstaat door de integratie van een tak in het hout van de stam. Ieder jaar groeit de tak als eerste en neemt in dikte toe. Later, in de loop van het jaar, groeit ook de stam en schuift over een deel van de takbasis heen.

Plaats daarom de zaag niet te dicht bij de stam. Zo vermijd je dat je de takkraag beschadigt. Dat heeft als gevolg dat de wond zich niet kan sluiten en de boom vatbaar wordt voor schimmelziekten. 

Zaag echter ook niet te ver van de stam af, want te grote stompen kunnen niet meer verder groeien. De gevolgen daarvan zijn dat schimmels en rottingsbacteriën gemakkelijker kunnen binnendringen en dat de stomp afsterft.

compo image

Takken inkorten

Als je een tak alleen inkort, is het niet nodig om vlak bij de takkraag, boven de verdikking tussen stam en tak, te snoeien. Het is belangrijk dat je goed let op mogelijk aanwezige knoppen en dat je vlak boven een bladknop (ca. 5 mm) snoeit. Zet de snede of knip schuin, zodat het water goed van het snijvlak af kan lopen. Ook in dit geval moet je niet te veel scheut boven de knop laten staan en niet té schuin knippen, zodat de wond zo klein mogelijk blijft.

Er is echter één uitzondering : als de tak, die moet worden ingekort, verticaal groeit, dan is het beter om het snijvlak iets schuin te starten en een ovaal snijvlak te riskeren. Zo kan het regenwater beter wegvloeien en vermijd je dat er vocht op de snoeiwonde blijft staan.

Veiligheid eerst!

Heel grote takken snoeien

Bij het snoeien van grotere takken worden het gewicht en de afmetingen vaak onderschat. Daarom moeten dergelijke werkzaamheden zorgvuldig gepland worden. Veiligheid gaat steeds voor, vooral als je mogelijk ook "bovenhands" vanaf een ladder moet werken. Neem geen risico en schakel indien nodig een gespecialiseerd bedrijf in met geschoolde medewerkers en professionele apparatuur. Dikkere en dus zware takken moet je in vijf stappen afzagen om de snoeiwonde zo klein mogelijk te houden.

Veilig werken

Grote takken in 5 stappen snoeien

compo image

1

Stap 1

Zaag eerst de tak aan de onderkant in, tot op het midden van de tak. Blijf daarbij op ca. 50 cm afstand van de stam.

compo image

2

Stap 2

Zaag nu de tak van bovenaf in, op ca. 60 cm van de stam.

compo image

3

Stap 3

Het overblijvende deel van de tak zaag je zodanig af dat de takkraag (verdikking) op de stam intact blijft.

compo image

4

Stap 4

Het duurt enkele jaren voordat de boom zelf de wond volledig heeft gesloten. In die tijd kunnen virussen, bacteriën en schimmels gemakkelijk de wond binnendringen. Ontdoe daarom het wondvlak van spaanders en zaagsel en snijd eventuele gerafelde randen glad met een mes.

compo image

5

Stap 5

Vooral bij grotere snoeiwonden raden we je aan om de rand van de snoeiwonde met een wondafdekmiddel te behandelen.

compo image

In vorm snoeien en uitdunnen

Bomen in een gezonde vorm

In principe moet je er rekening mee houden dat een boom altijd het evenwicht tussen tak- en wortelmassa wil bewaren. Een snoeibeurt zal dit evenwicht dus altijd verstoren. Ben je tevreden met de vorm van je boom en wil je hem gewoon wat bijsnoeien? Kort de takken dan gelijkmatig in zodat de boom daarna zijn sapdruk terug gelijkmatig over de verschillende takken kan verdelen. Als de natuurlijke groeivorm behouden blijft en je buurman niet eens merkt dat je je boom hebt gesnoeid, dan heb je goed werk geleverd.

Een boom zal er meestal alles aan doen om zijn kroon in evenwicht te houden. Profiteer hiervan om groeifouten te corrigeren! Groeit de boomtop scheef door afgebroken takken of een eenzijdige lichtinval? Knip dan gewoonweg de takken af aan de kant waar het hout sterker moet uitlopen. De boom zal hoogstwaarschijnlijk zijn knopvorming corrigeren in de gewenste groeirichting.

Als je fruitboom te dicht groeit en de vruchten hierdoor te weinig licht krijgen, dan moet hij uitgelicht worden. Hierbij worden enkele takken uit de binnenkant van de boomkroon geknipt. Verwijder alle takken en twijgen die te dicht bij elkaar staan, parallel groeien, elkaar kruisen of naar binnen groeien. Wanneer licht en warmte de kruin bereiken, zullen schimmelziekten zich trouwens niet gemakkelijk in de boom kunnen verspreiden. Ook het onderliggende gras zal voldoende licht krijgen, waardoor kale plekken worden vermeden.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.