compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Mulch - een echt wondermiddel?

7 mulchmaterialen vergeleken

Mulch - een echt wondermiddel?

Of je het nu doet om een optimale vochtbalans van je bodem te bereiken, om je planten te beschermen tegen vorst, om een actief bodemleven te stimuleren of om onkruidgroei tegen te gaan : mulchen is een echt wondermiddel! In dit artikel maak je kennis met de verschillende soorten mulch, wat ze doen en hoe je op de juiste manier mulcht.

Ontdek de voordelen

Wat is mulch?

Mulch is een verzamelnaam voor verschillende bodembedekkers die je bodem beschermen tegen uitdroging. De naam "mulch" is afkomstig van het Middelhoogduitse woord "molwic" wat betekent "zacht" of "zacht maken". Mulchproducten met zachte compostvezels zorgen er bijvoorbeeld voor dat er minder water uit de bodem verdampt. Dit is vooral handig tijdens de zonnige zomermaanden.

Mulchmateriaal hoeft echter niet altijd zacht materiaal te zijn. Schors of houtsnippers zijn bekende mulchsoorten die eerder hard zijn.

Mulch heeft vijf algemene voordelen die kunnen variëren afhankelijk van het type mulchmateriaal :

  1. Voorkomt uitdroging van de bodem : de grond onder de mulchlaag blijft langer vochtig. Zo hebben de planten meer water ter beschikking en hoef je tijdens de zomer niet zo vaak te begieten.
  2. Beschermt tegen erosie : braak liggende terreinen kunnen leiden tot erosie van waardevolle grond. Met een mulchlaag kan je deze ongewenste erosie door water of wind voorkomen.
  3. Compenseert temperatuurschommelingen : de bodem wordt tijdens de zomer tegen uitdroging beschermd. Tijdens de winter houdt de mulchlaag de bodem lekker warm. Zo zijn je planten zowel tegen uitdroging als tegen vorstschade beschermd.
  4. Verbetert de bodemkwaliteit : door een gelijkmatigere bodemtemperatuur en bescherming tegen erosie zal de bodem meer voedingsstoffen bevatten. Micro-organismen kunnen zich daardoor beter vermenigvuldigen. Bovendien zullen organische mulchsoorten (vb. compostvezels, houtsnippers) het bodemleven activeren en geven ze voedingsstoffen zoals stikstof en fosfor geleidelijk terug aan de bodem.
  5. Vermindert onkruid : door de bodem te bedekken met mulchmateriaal, zal je de onkruidgroei onderdrukken. Onkruidzaden hebben namelijk licht nodig om te ontkiemen. Hierdoor biedt mulch een natuurlijke, doeltreffende bescherming tegen ongewenste onkruiden.
compo image

7 mulchsoorten

Welke mulchmaterialen bestaan er?

Niet alleen de voordelen van mulch hebben vele facetten, maar ook de soorten mulch. Door het grote aanbod aan verschillende mulchmaterialen is de keuze niet zo eenvoudig. Die ene perfecte mulch voor de ganse tuin bestaat helaas niet. De beste mulch is die mulch die beantwoordt aan de behoeften van je bodem, de behoeften van je planten en het gewenste resultaat.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen organische mulch en minerale mulch. Bekende organische mulchmaterialen zijn schors, dennenmulch, compost, houtsnippers, bladeren, zaagsel, stro en gemaaid gras. Minerale mulchsoorten zijn lavakorrels, puimsteen, grond of leisteen.

Puimsteen of houtsnippers kunnen bijvoorbeeld voor meer dan enkel mulching worden gebruikt. De materialen zijn eveneens geschikt als drainagelaag in potten, bakken en verhoogde moestuinbakken waar ze de ideale basis vormen en zo beschermen tegen wateroverlast.

1. Hennepstrooisel en stro

Een populair mulchmateriaal dat bij het kweken van aardbeien vaak wordt gebruikt om te vermijden dat de vruchten op de bodem liggen en gaan rotten, is hennepstrooisel. Eenmaal je water hebt gegeven, zullen de vezels verstrengelen en blijft het materiaal goed op zijn plaats.

Als alternatief wordt ook vaak stro gebruikt. Het materiaal is in principe te grof om in de tuin te gebruiken en moet dus eigenlijk gehakseld worden. Daarnaast kan het vrij gemakkelijk wegwaaien bij winderig weer. Stro levert ook relatief weinig voedingsstoffen. Daarom is het beter om dit materiaal te combineren met andere soorten mulch zoals houtvezels of compostvezels.

compo image

2. Grasmaaisel

Als je een mulchmaaier zonder opvangbak of een robotmaaier gebruikt, wordt het grasmaaisel klein gehakseld. Dit kan je vervolgens op het gazon achterlaten als mulchlaag. Als je een conventionele grasmaaier hebt, kan je het gemaaide gras gebruiken om bomen, hagen en struiken te mulchen. Deze mulchlaag mag niet enkel uit puur grasmaaisel bestaan maar moet je vermengen met houtsnippers of compostvezels. Ook bloemen- en groentebedden kan je mulchen met gemaaid gras in combinatie met andere mulchmaterialen. Het enige probleem hierbij is dat vochtig grasmaaisel slakken aantrekt.

Tip : als je grasmaaisel als mulchlaag wilt gebruiken, zorg er dan voor dat het maaisel geen resten van zaaddragende grassen bevat. Het zal namelijk heel moeilijk zijn om die achteraf uit de bedden te verwijderen.

compo image

3. Houtchips

Houtchips zijn ideaal voor het mulchen van grotere oppervlakken, paden en tuinbedden. Ze zijn gemaakt van ontschorst naaldhout. Als organisch natuurproduct beschermen ze niet alleen tegen uitdroging en reguleren ze de vocht- en warmtebalans in de bodem, maar activeren ze eveneens het bodemleven. Bovendien voorkomen ze de groei van ongewenste onkruiden. De houtchips kan je als basislaag in moestuinbakken gebruiken waar ze zorgen voor een goede drainage. De grove structuur zorgt ervoor dat het water weg kan lopen en dat de grond beter belucht wordt.

compo image
compo image
Potgrond & bodemverbeteraars

COMPO Bio Houtchips

Natuurlijke bodembedekker als onderlaag in moestuinbakken en voor het verfraaien van tuinen, borders, tuinbedden en paden. Eveneens verkrijgbaar in kleur (antraciet / koper).

Naar het product

4. Schors

Heel wat tuinliefhebbers kiezen automatisch voor schors. Dit materiaal is ideaal voor rododendrons en hortensia's die houden van een zure bodem. Jonge vaste planten, rozen en planten die gevoelig zijn voor het looizuur in de schors, houden daar niet zo erg van.

Een kleine leidraad :

  • Voor planten op zonnige locaties is schors heel geschikt.
  • Voor planten op half-schaduwrijke en schaduwrijke plekjes zou schors een optie kunnen zijn. Dit komt omdat deze planten meestal aan de rand van een bos groeien en het gewoon zijn dat de bodem bedekt is met herfstbladeren.

5. Compost

Pure compost raden we niet aan voor het mulchen van groente- en bloembedden. Vaak bestaat deze compost uit afval, gehakseld snoeisel of grasmaaisel waarin mogelijks onkruidzaden zijn vermengd. Ook dode plantendelen met ziektekiemen kan je daarin terugvinden.

6. Lavakorrels

Lavakorrels worden steeds populairder. Dit minerale substraat bestaat uit gestolde lava. In tegenstelling tot organische mulchmaterialen bevatten minerale substraten geen voedingsstoffen en zullen ze de activiteit van de bodemorganismen dus niet bevorderen.

Toch hebben lavakorrels heel wat voordelen : denk maar aan de neutrale geur en de lange levensduur. Het is ook een vrij licht materiaal in vergelijking met andere minerale substraten. Lavakorrels kan je gebruiken om paden of vijverranden te bedekken maar zijn ook geschikt als drainagemateriaal in potten.

compo image

7. Puimsteen

Puimsteen is een poreus vulkanisch lavagesteente dat kan worden gebruikt als bodembedekker. Puimsteen wordt op een bijzonder energiezuinige manier ontgonnen. Door zijn aantrekkelijke uiterlijk is het minerale substraat heel geschikt voor het bedekken van bloembedden en potplanten.

Puimsteenkorrels zullen de grond niet alleen tegen verdamping beschermen, maar geven het water ook terug vrij wanneer de planten daar nood aan hebben. Daarom kan het materiaal ook vermengd worden met de grond. Meer informatie over de verschillende toepassingsmogelijkheden en voordelen van puimsteenkorrels vind je in ons artikel.

compo image

Mulchen : zo ga je te werk

Een mulchlaag zorgt ervoor dat het water in de bodem minder snel zal verdampen. De bodemorganismen houden daarvan, want zij zijn enkel actief in vochtige omstandigheden. Ze breken het organische mulchmateriaal af van onderaf en voorzien de planten van stikstof, fosfor en andere mineralen. Om dit te doen, moet je het mulchmateriaal zo gelijkmatig mogelijk verspreiden over het grondoppervlak. Zorg ervoor dat de laag niet te dik is, anders kan er geen zuurtstof bij de bodem komen en ontstaat het gevaar voor schimmel. Tegelijkertijd mag de mulchlaag niet te dun zijn, want anders kunnen onkruidzaden ontkiemen.

Hoeveel mulch heb je nodig per vierkante meter?

Je moet rekenen met ongeveer 10 L mulch per vierkante meter en per centimeter hoogte. Afhankelijk van de plant is de mulchlaag 4 tot 8 cm dik. Dit betekent dat je dus 40 tot 80 liter mulchmateriaal nodig hebt per vierkante meter.

Voor paden of grotere oppervlakken heb je misschien zelfs meer nodig. Het hangt er ook van af welk mulchmateriaal je gebruikt. Lees dus aandachtig de informatie op de verpakking.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.