Een moestuinbak met tomaten, pompoenen of courgettes verfraait niet alleen elke tuin en menig balkon, maar heeft ook tal van andere voordelen : je kan groenten op een ruimtebesparende manier kweken en de oogst is relatief veilig voor woelmuizen en slakken. Een verhoogde moestuinbak is zelfs comfortabeler voor je rug! De opvulling van een moestuinbak vormt een belangrijke basis voor de optimale ontwikkeling van de gewassen. Wij tonen je alvast hoe je een moestuinbak op de juiste manier opvult en welke producten hiervoor geschikt zijn.
Traditioneel wordt een moestuinbak gebruikt om verschillende groenten, kruiden of aardbeien te kweken. Eetbare bloemen zoals goudsbloemen of Oost-Indische kers zijn ook ideaal voor een kleurrijke beplanting en kunnen als kleine highlights tussen de groenteplanten worden geplaatst. Aangezien de meeste groenteplanten zoals komkommers, tomaten, aardappelen, paprika's of wortelen maar ook veel kruiden goed gedijen op zonnige locaties, is het logisch om de moestuinbak op een zonnige of half-zonnige locatie te installeren.
Eenmaal je de (verhoogde) moestuinbak hebt opgebouwd, kan je beginnen met de opvulling ervan. Deze bestaat uit organische materialen zoals houtsnippers, een bodemverbeteraar en een voedselrijke potgrond die laag voor laag in de moestuinbak worden aangebracht.
Waarom zijn er verschillende lagen nodig?
De verschillende materialen dragen bij aan een goede verluchting en een continue aanvoer van voedingsstoffen naar de planten. Doordat de organische materialen zoals houtsnippers in de moestuinbak constant worden verteerd, is er ook een zekere mate van rottingswarmte. Dankzij deze warmte kunnen radijzen, tuinbonen, uien, spinazie, snijbiet, wortelen, pastinaak en verschillende soorten sla of kool relatief vroeg in moestuinbakken worden geteeld.
Over het algemeen profiteren ook andere groenteplanten zoals tomaten, aardappelen, komkommers of zoete aardappelen van het feit dat ze geen koude voeten krijgen in de moestuinbak. Ze zullen je hiervoor bedanken met een rijke en smakelijke oogst.
Goede ventilatie
De basislaag van een moestuinbak wordt bij voorkeur gevormd met grof, organisch materiaal zoals houtchips. Deze zorgen ervoor dat de moestuinbak goed wordt geventileerd. Hierdoor verteren de materialen sneller en voorkom je tegelijkertijd wateroverlast en dichtslibbing. Ook twijgen, takken of gesnoeid struikafval kunnen dienst doen als drainage. Daarnaast remmen houtchips eventuele onkruidgroei. Wanneer de laag een hoogte heeft bereikt van ongeveer 25 tot 40 cm - wat natuurlijk ook afhangt van de hoogte van de moestuinbak - kan de tweede laag aangebracht worden.
Boordevol voedingsstoffen
Voor deze laag is een mengsel met groencompost ideaal. Groencompost bevordert een actief bodemleven en zorgt voor een zeer goede toevoer van organische voedingsstoffen. Toch mag je in geen enkel geval tuinafval of plantenresten gebruiken die zijn aangetast door hardnekkige schimmels of door insecten. Planten die last hebben gehad van knolvoet, fusariumrot, sclerotinarot of andere ziekteverwekkers van wortelrot mogen nooit worden gecomposteerd. De verwekkers van deze ziekten kunnen namelijk enige tijd in de compost overleven. Als je dit tuinafval zou gebruiken om je moestuinbak op te vullen, zouden de schadelijke ziekteverwekkers de vers aangeplante groenten snel aantasten.
Als je niet zeker weet of je het afgelopen jaar zieke planten op de composthoop hebt gegooid, of als de composthoop onaangenaam of rot ruikt, speel je best op veilig en gebruik je bij voorkeur enkel een kwalitatieve bodemverbeteraar. In totaal kan de tweede laag tussen de 30 en 45 centimeter hoog zijn.
Natuurlijk en duurzaam
Tot slot moet een kwalitatieve potgrond aangebracht worden die enerzijds afgestemd is op de behoeften van de verschillende groenteplanten en die eveneens geschikt is voor teelt in moestuinbakken. Daarom adviseren we onze COMPO Bio Potgrond Moestuinbakken. Dankzij het hoge humusgehalte en de productieve natuurlijke meststof voorziet het product de vers geplante groenteplanten tot vijf weken lang van alle belangrijke voedingsstoffen en draagt het zo bij aan een succesvolle start van het moestuinseizoen. Afhankelijk van de grootte van de moestuinbak moet deze laag 25 tot 35 cm hoog zijn.
Doordat de verschillende organische materialen in de moestuinbak (vb. houtsnippers, groencompost) een continu rottingsproces veroorzaken, komen voedingsstoffen die de planten nodig hebben voor hun groei voor langere tijd vrij. Naarmate de organische materialen echter verteren, zakt de volledige vulling geleidelijk weg. Komend voorjaar kan je daarom de moestuinbak opnieuw wat bijvullen.
Maar opgelet : na uiterlijk vier tot zeven jaar - afhankelijk van de grootte van de moestuinbak - zijn de composteerbare materialen zover verteerd dat je de moestuinbak opnieuw moet opvullen. De inhoud van de moestuinbak hoef je daarvoor niet weg te gooien. De humus die ontstaan is, kan je gebruiken als bodemverbeteraar voor je tuingrond.
Het is niet aan te raden om een moestuinbak uitsluitend met potgrond op te vullen, zeker niet voor het kweken van groenten. Als je echter alleen sierplanten in de bak wilt aanplanten, kan je het ingenieuze lagensysteem wat reduceren. Leg als drainagelaag een laagje houtchips, struikensnoeisel of takjes op de bodem van de moestuinbak. Deze laag zal zorgen voor een aangename verluchting en voorkomt eveneens wateroverlast. Vervolgens kan je de moestuinbak verder opvullen met een kwalitatieve potgrond. Afhankelijk van het type sierplant kan je opteren voor een universele potgrond of een specifieke potgrond voor balkon- of sierplanten met een hoge voedingsbehoefte zoals geraniums, petunia's of chrysanten.
In het geval van een verhoogde kweekbak kan je de diepte verkleinen door de bak eerst te vullen met stenen en grind en deze af te dekken met vlies. Vervolgens kan je de bak opvullen met potgrond. Houd er rekening mee dat de grondlaag idealiter niet minder dan 30 cm diep mag zijn zodat de planten zoveel mogelijk ruimte hebben om hun wortels te laten groeien. Door het rottingsproces zakt de vulling van de moestuinbak na een jaar gemiddeld 10 tot 20 centimeter. Daarom moet de bovenlaag jaarlijks worden bijgevuld met verse potgrond.
Ontdek hier meer over typische moestuinbakplanten
Met deze producten kan niks foutgaan