Bloeiende klimplanten voor muren en omheiningen
Klimplanten zijn niet alleen kampioen in klimmen, ze vormen eveneens het ideale privacyscherm voor balkons en tuinen. Daarnaast verfraaien ze saaie hekjes, schuttingen of gevels met hun mooie bloemen. Op deze pagina stellen we jou als inspiratie de mooiste klimplanten voor je tuin en balkon voor.
In tropische regenwouden groeien ze rond bomen en struiken, beklimmen ze rotsachtige hellingen en steile kliffen en banen ze zich een weg omhoog, richting de zon - ja, we hebben het over klimplanten.
Klimplanten vormen een bijzondere plantengroep die zich heeft gespecialiseerd in het omhoog groeien langs allerlei soorten oppervlakken. Sommige planten gebruiken daarbij speciale structuren zoals hechtwortels (zelfhechtende klimplanten), ranken (rankende klimplanten) of zuignapjes om zich vast te zetten. Nog andere soorten groeien met hun ranken rondom een groeisteun (vb. bomen, goten). De planten hebben deze groeisteunen nodig om zelfs in het diepste struikgewas voldoende zonlicht te krijgen door hoog naar de zon te reiken. Heel wat klimplanten komen oorspronkelijk uit de Zuid-Amerikaanse of Aziatische tropen.
De prachtige, bloemrijke groei van de klimplanten kan je zowel in de vrije natuur als ook in steden en in onze tuinen bewonderen. Zo sieren ze in onze contreien huismuren, gevels, muren en omheiningen. Ze geven niet alleen alle tuinen kleur, maar zijn eveneens geschikt als natuurlijk privacyscherm om nieuwsgierige blikken van buren en voorbijgangers tegen te houden.
Niet alleen qua uitstraling hebben klimplanten iets te bieden - door kale gevels te "vergroenen" leveren ze ook een duurzame bijdrage voor de natuur. In grootsteden kunnen ze de temperatuur op hete dagen effectief verlagen. Tijdens de zomer verdampen de verkoelende klimplanten vocht en doen ze dienst als natuurlijke airco. Bovendien zorgen ze voor meer biodiversiteit : de nectar en het stuifmeel trekken namelijk heel wat bestuivende insecten aan.
Klimplanten worden opgedeeld in twee groepen : de zelfhechtende klimplanten en de niet-zelfhechtende klimplanten.
Zelfhechtende klimplanten zijn planten die zich met behulp van hechtwortels vastzetten op de ondergrond, vb. klimop en klimhortensia's. Niet-zelfhechtende klimplanten hebben iets nodig waaraan of waarrond ze kunnen groeien. Dit kan zijn rond een boom, een struik, aan een goot of aan een groeisteun.
De laatste groep wordt verder opgedeeld in rankende klimplanten en slingerplanten.
Daarnaast bestaan er nog klimplanten die niet rond een specifiek materiaal groeien, maar wel hun doornen gebruiken om zich aan andere planten vast te hechten, vb. klimrozen. Hier is het handig om de takken met een touwtje op te binden.
Aan de huismuur of aan de omheining - afhankelijk van het type en de variëteit kunnen klimplanten op verschillende locaties worden aangeplant. Heel wat klimplanten kunnen ook in een pot op het balkon of terras worden geplant. Je hebt de keuze tussen meerjarige klimplanten (vb. rozen, clematis of groenblijvende klimop) en eenjarige klimplanten.
Klimplanten willen in de hoogte groeien : afhankelijk van de plantensoort kunnen ze meerdere meters hoog worden. Dagbloemen (Ipomoea) groeien tot 4 meter hoog, de groenblijvende tuinkamperfoelie en populaire klimrozen kunnen zelfs 4 tot 6 meter hoog worden. Klimop en wilde wijnstokken kunnen duizelingwekkende hoogtes tot 30 meter bereiken!
Om een privacyscherm op je balkon of in de tuin te creëren, zijn er kleinere klimplanten beschikbaar die zich iets minder bombastisch ontwikkelen. Denk maar aan Suzanne-met-de-mooie-ogen of de klimkers die met een klimsteun 1 tot 2 meter hoog kan worden.
Het aanbod klimplanten is enorm - iedereen vindt ongetwijfeld zijn gading. Om je balkon of terras van een bloeiend privacyscherm te voorzien, kies je bij voorkeur een kleine soort zoals Suzanne-met-de-mooie-ogen, klimkers of welriekende Lathyrus. Deze compact groeiende soorten kan je aanplanten in een pot of in een bloembak.
Als je een pergola, een sierboog of een paviljoen in de tuin wilt opfleuren, zijn blauwe regen en klimrozen een betere keuze omdat die iets uitbundiger groeien. Kies voor winterharde, meerjarige planten zodat je elk jaar kan genieten van de mooie bloemen.
Het grote voordeel : klimplanten zijn heel eenvoudig in onderhoud, zijn heel robuust, besparen plaats en kunnen op zowel elke ondergrond en structuur groeien op voorwaarde dat ze op de juiste locatie staan.
1. BLOEIEND PRIVACYSCHERM OP HET BALKON OF TERRAS
Voor je balkon of terras kan je kiezen voor snelgroeiende klimplanten. Deze zullen ervoor zorgen dat je al na korte tijd kan genieten van een bloeiend privacyscherm. De combinatie van klimplanten met verschillende kleuren is bijzonder leuk. De oranje bloemen van de Suzanne-met-de-mooie-ogen en de witte bloemen van de clematis creëren bijvoorbeeld een heel harmonieus resultaat.
Laat je creativiteit de vrije loop : ook de groenblijvende tuinkamperfoelie met zijn heerlijk ruikende bloemen in geel of roze groeit heel snel. Voor een exotische toets kan je kiezen voor de bougainvillea die zich thuisvoelt in een bloembak met groeisteun. De blauwe passiebloem met haar opvallende blauwe bloemen vormt eveneens een echte blikvanger op je balkon. Klimhortensia's kunnen eveneens op balkons of terrassen worden gekweekt op voorwaarde dat ze in een voldoende grote pot zijn aangeplant.
Het is belangrijk dat je planten voldoende plaats hebben in de pot of bak. Voorzie een stabiele groeisteun zodat de klimplant een stevige basis heeft om te groeien. Heel wat zonminnende mediterrane klimplanten zijn in onze contreien niet winterhard. De bougainvilea, Suzanne-met-de-mooie-ogen en andere mediterrane planten kan je daarom tijdens de winter in huis of in een verwarmde serre plaatsen zodat ze veilig de winter doorkomen. Als alternatief kan je elk jaar nieuwe zomerbloemen planten.
2. WINTERHARDE KLIMPLANTEN VOOR DE TUIN
Pergola's, gevels of klimsteunen begroeid met kleurrijke planten maken heel wat indruk. Voor dergelijke projecten zijn klimrozen met hun opvallende bloemen de ideale keuze. Een rozenboog is heel geschikt voor rozensoorten die maximaal 2 tot 3 meter hoog worden zoals de "Frau Eva Schubert" met de roze, gevulde bloemen of de "Super Excelsa" met haar roze bloemen. Ook de blauweregen met blauwviolette bloemen is een waardig alternatief. De plant zal de tuin vullen met een heerlijke geur en zal heel wat bijen aantrekken met haar bloemen vol nectar. Tijdens de zomer zullen de rode bessen van de vuurdoorn de tuin wat meer kleur geven. Deze groenblijvende struik is ook ideaal voor omheiningen en muren. De volumineuze groei van de klimplanten vraagt een stevige groeisteun (vb. een metalen traliewerk), vooral wanneer je een huismuur wilt laten begroeien.
3. KLIMPLANTEN IN DE MOESTUIN
Ook in de moestuin kan je klimplanten aanplanten. In een verhoogde moestuinbak vormen sierpompoenen, erwten, komkommers en Oost-Indische kers een mooie aanvulling. Je kan deze groenten gewoon naar beneden laten klimmen en zo de moestuinbak op een natuurlijke manier opfleuren. Voor de snoepers onder ons zijn er eveneens mogelijkheden. Wat denk je van een bramenstruik als natuurlijk privacyscherm? Soorten zoals de "Navaho" worden 1 tot 2 meter hoog en zijn ideaal voor de beplanting van omheiningen, muren of hekjes.
Of je nu een zonnige huismuur wilt laten begroeien of een bloeiend privacyscherm op een noord-georiënteerd balkon wilt creëren - voor elke locatie is er een geschikte plant. Het mooie aan klimplanten is bovendien de veelzijdigheid.
1. VOOR ZONNIGE LOCATIES
Klimrozen zijn voor lichtrijke plekjes ideaal, bij voorkeur op een zuid-west- of zuid-georiënteerde locatie. Toch moet je de brandende zon vermijden. Er bestaan klimplanten die zich heel goed voelen in de volle zon en die de voorkeur geven aan direct zonlicht zoals de robuuste en kleurrijke bougainvillea. Ook de warmteminnende blauweregen of Suzanne-met-de-mooie-ogen houden van zonnige plekjes.
2. VOOR HALF-SCHADUWRIJKE PLEKJES
Ook op half-schaduwrijke plekjes kan je klimplanten laten groeien. Denk maar aan de clematis (vb. alpenbosrank of de bergbosrank) en de Japanse tuinkamperfoelie.
3. VOOR HOEKJES IN DE SCHADUW
Als je gevel nauwelijks van zonlicht kan genieten, dan kan je kiezen voor wilde wijnstokken die in de herfst indruk maken met hun prachtige, dieprode bladeren. Ook robuuste klimhortensia's komen goed terecht zonder veel licht en ontwikkelen in de vroege zomer hun mooie, witte bloemen. Klimop, de klassieker onder de klimplanten, is heel flexibel en voelt zich eveneens comfortabel in de schaduw, waar de plant ijverig tegen muren en omheiningen omhoog klimt.
De bloeiperiode van klimplanten hangt af van de soort en de variëteit. Door slim aan te planten kan je het ganse jaar door genieten van kleurrijke bloemen in je tuin en op je balkon.
De meeste klimplanten beginnen te bloeien in de lente. Klimrozen zijn daarbij heel populair en ontwikkelen hun mooie bloemen van eind mei tot midden juli. De hangende bloemen van de blauweregen kan je al bewonderen vanaf eind april. Dan verschijnen ook de elegante bloemen van de clematis die tot in oktober bloeien.
Van de lente tot de herfst zorgen de bougainvillea, suzanne-met-de-mooie-ogen en passiebloemen voor een vakantiestemming. Ook groenblijvende kamperfoelie en blauwe dagbloemen beginnen dan te bloeien.
Het voordeel van deze eenjarige zomerbloemen is dat je ze al als jonge plant in je tuincentrum kan aankopen en je dus meteen van hun mooie bloemen kan genieten. Er zijn ook enkele meerjarige klimplanten zoals de clematis die al in het eerste jaar van aanplanting kunnen bloeien, vooral als je ze als stevig voorgekweekte planten hebt aangekocht.
Andere plantensoorten hebben mogelijks nog wat meer tijd nodig om in te wortelen en te bloeien. Meerjarige klimplanten - vooral deze die als kleine plant werden aangeplant of werden gezaaid - zullen doorgaans het eerste jaar niet of nauwelijks bloeien. In plaats van hun energie te stoppen in de bloei, zullen ze zich concentreren op de wortelontwikkeling. Bij klimrozen heb je geduld nodig - zij zullen pas in het tweede jaar bloeien.
Als je een bloeiend privacyscherm op je balkon wilt creëren, dan moet je allereerst een geschikte moestuinbak of bloembak kiezen die voldoende diep is zodat de planten hun wortels kunnen ontwikkelen. Deze bloembak moet ook voorzien zijn van drainagegaten zodat overtollig water gemakkelijk kan weglopen. Zorg ook voor klimsteunen zodat de planten voldoende stabiliteit hebben.
Zo ga je te werk :
Zo ga je te werk :
Voor een pergola of een luifel moet je op dezelfde manier te werk gaan. Als je een huismuur wilt laten begroeien, moet je controleren of de gevel stabiel genoeg is om het gewicht van de klimplanten te dragen. Bevestig klimhulpmiddelen (vb. latwerk, roosters, draden) aan de gevel om de klimplanten te ondersteunen. Als de planten omhoog beginnen te groeien, kan je ze ook vastbinden aan de klimsteunen.
Eenjarige klimplanten worden bij voorkeur in het voorjaar gezaaid en geplant zodat ze in de zomer je tuin of balkon al kunnen opfleuren met hun prachtige bloemen. We raden je aan om voorgekweekte planten in je tuincentrum of vakhandel te kopen. Zo krijgen de planten nog voldoende tijd om tegen de hete zomermaanden genoeg aan te sterken.
Een andere optie is om de klimplanten vanaf februari op een lichtrijke, warme vensterbank voor te trekken. Bij vorstgevoelige planten zoals passiebloemen of bougainvillea's wacht je beter nog wat af tot na de IJsheiligen (midden mei), wanneer er geen vorst meer wordt verwacht.
Meerjarige, winterharde klilmplanten kunnen in principe het ganse jaar door worden aangeplant. De lente en de herfst zijn ideaal omdat de bodem dan door de gematigde temperaturen niet zo snel zal uitdrogen en de planten zo goed kunnen groeien.
Als je je klimplanten op de juiste manier verzorgt, zullen ze je tuin of balkon seizoen na seizoen opfleuren met hun mooie bloemen. Tijdens de hete zomermaanden is het belangrijk dat ze regelmatig water krijgen. Vooral bij klimplanten in bloembakken en potten, die niet standaard worden aangevuld met regenwater, moet je de bodem voldoende vochtig houden. Door de bodem van je bloembed te bedekken met mulch of schors, zal de grond langer vochtig blijven en kan je eveneens onkruidgroei voorkomen. In potten kan je mulch of puimsteenkorrels gebruiken.
Er is één iets wat niet mag ontbreken opdat je bloemen hun mooie, kleurrijke bloemen ontwikkelen : voedingsstoffen. Met COMPO Vloeibare Meststof Complete voorzie je je planten van alle belangrijkste voedingsstoffen. Voor rozen en zuurminnende planten moet je een meststof gebruiken die is aangepast aan de behoeften van de planten.
Door je klimplanten regelmatig te snoeien zal je de groei bevorderen, de planten gezond houden en zorgen voor een frisse look. De meeste clematis-planten mag je in het voorjaar lichtjes snoeien om de groei van nieuwe stengels te bevorderen - de bloemen worden namelijk altijd gevormd op nieuwe stengels. Ook de snelgroeiende blauweregen wordt in de lente graag gesnoeid om overmatige groei tegen te gaan en de ontwikkeling van nieuwe bloemknoppen te stimuleren. We raden je aan om klimrozen in de lente te snoeien, net voordat de nieuwe groei begint. Je ontdekt er alles over in ons artikel "klimrozen snoeien - zo ga je te werk!"
Er bestaan heel wat creatieve manieren om je klimplanten in de tuin en op het balkon extra te ondersteunen - van klein en praktisch tot uitnodigend en romantisch. Deze bieden jouw planten niet alleen steun, maar dienen tegelijkertijd als mooie decoratie voor je groene oase.
1. EEN BEPLANT HEKWERK
Dit is een heel praktische optie, vooral als je nieuwsgierige blikken van buren en voorbijgangers wilt vermijden. Bloembakken met geïntegreerd hekwerk zijn bijzonder handig, omdat je er de klimplanten direct in kan planten en omhoog kan laten groeien. Je kan ze zowel op het terras als op het balkon gebruiken en vormen een plaatsbesparende blikvanger.
2. KLEINERE KLIMZUILEN OF OBELISKEN
Metalen klimzuilen en obelisken zorgen voor een speciale toets in je tuin. Door deze te versieren met kleurrijke bloeiende planten creëer je in een handomdraai een elegante en romantische tuinhoek. Zogenaamde klimpiramides van natuurlijke materialen zoals wil of hout geven een mediterrane flair. Klimrozen of andere geurende klimplanten zoals kamperfoelie voelen zich hier echt thuis.
3. BOGEN EN PERGOLA'S
Beschik je over veel plaats in de tuin en ben je nog op zoek naar leuke decoratie-ideeën? Misschien hebben we wel iets voor jou : met een romantische boog of een pergola creëer je een pittoreske ingang naar de tuin. Begroeide pergola's als overdekking of een paviljoen dat uitnodigt om gezellig te ontspannen in de tuin - ze vormen de ideale setting om te genieten van zwoele zomeravonden buiten, omringd door heerlijk geurende planten.
4. MAAK GEBRUIK VAN WAT JE HEBT
Gevels, omheiningen of muren zijn de eenvoudigste manier om klimplanten extra te ondersteunen terwijl ze omhoog groeien. Door gaas te bevestigen kan je elk vrijstaand, verticaal oppervlak omtoveren tot groene blikvanger.
De beste producten voor je klimplanten
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren