Maak je eigen aardappelkweekzak: geef nieuw leven aan een zak met potgrond
Wil je genieten van verse aardappelen van eigen teelt, maar heb je daar gewoon geen plaats voor? Probeer het dan eens met een aardappelkweekzak! Met onze handleiding hoef je niet diep in je portemonnee te tasten, want je hebt enkel een zak potgrond en wat voorgekiemde aardappelen nodig. En het mooie hieraan is: deze geïmproviseerde aardappelkweekbak past op het kleinste balkonnetje.
Aardappelen uit een zak
Verse aardappelen smaken heerlijk en zijn helemaal niet moeilijk om te telen. Naast het groentebed en het verhoogde bed zijn de aardappelpot, kweekbakken en kweekzakken populaire alternatieven voor het ruimtebesparend telen van aardappelen. Er zijn in de handel allerlei variaties verkrijgbaar, van vilt, plastic en zelfs van hout. Je kan echter ook een zak met tuinaarde of potgrond een nieuwe functie geven door er een aardappelkweekzak van te maken.
Zelfgemaakte aardappelpot
1
Plaats de zak rechtop en druk de aarde zodanig samen dat een ronde vorm ontstaat. De zak blijft nu uit zichzelf staan! Knip de zak vervolgens vlak onder de lasnaad in een rechte lijn open.
2
Wanneer de zak open is, kan je de ronde vorm van buitenaf nog een keer bijwerken om nog meer stabiliteit te creëren. Rol nu de bovenrand nu iets om, zodat je aardappelkweekzak open blijft staan.
3
In tuincentra kan je verschillende soorten pootaardappelen kopen. Deze zijn al voorgekiemd en kan je meteen poten. Of heb je nog een oude aardappel in de keuken liggen die al is beginnen? Mooi, want deze kan je zo in de grond stoppen. In feite kan je iedere aardappel die is gaan kiemen gebruiken voor het kweken van een nieuwe plant.
4
Poot de voorgekiemde aardappelen in ongeveer 10 cm diepe gaten. De opkomende kiemen moeten naar boven wijzen. Bedek de gepote aardappelen met aarde en druk deze iets aan. Als je graag grote aardappelen wil, moet je slechts één aardappel per zak poten, zodat de plant straks genoeg ruimte heeft om nieuwe knollen te vormen. Wil je liever kleinere aardappelen, dan kan je tot drie planten in één zak laten groeien.
5
Om waterverzadiging en daarmee wortelrot te voorkomen, moet overtollig water weg kunnen vloeien. Daarvoor is het voldoende om met een keukenmes enkele kleine sneden in de zak te maken.
6
Plaats uw nieuwe aardappelkweekzak op de definitieve standplaats en begiet de aarde met een ruime hoeveelheid water.
Nog meer tips
De aardappelkweekzak is voor een balkon niet alleen een ruimtebesparende oplossing, maar een balkon als standplaats heeft nog andere voordelen. Door de warmte die de muur afstraalt, kan de aardappelplant al vroeg in het jaar groeien; doordat de standplaats beschut is tegen regen, is de plant minder vatbaar voor schimmelziekten zoals fytoftora.
Meer wetenswaardigheden over aardappel- en groenteteelt