compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Graskanten bijwerken - zo ga je te werk

Graskanten bijwerken - zo ga je te werk

Groeit jouw gazon langzaam maar zeker het bloembed in? Ziet het gras er aan de muur of in hoekjes niet zo netjes uit? In dit artikel ontdek je tal van tips over hoe en waarmee je de graskanten kan bijwerken.

Waarom moeten graskanten bijgewerkt worden?

Tijdens een maaibeurt wordt vaak niet het complete grasoppervlak gemaaid. Vooral in hoeken, waar de grasmaaier niet bij kan, en dicht bij muren of omheiningen, kan de maaier niet alle grassen maaien. Het resultaat : onverzorgde grasranden waar de sprieten langer zijn dan de rest van het gazon.

De situatie is vergelijkbaar bij de overgang van het gazon naar bloemperken en tuinpaden. Vaak worden de sprieten door de grasmaaier naar onder gedrukt en kunnen ze dus niet meer behoorlijk worden bijgeknipt zonder het risico te lopen dat ook de planten in het bloemperk worden beschadigd. Vooral bij robotmaaiers is dit een veel voorkomend probeem omdat ze constant over het gazon rijden en de grassen platrijden.

Afhankelijk van het aangrenzende gebied kunnen de grassen zich ook verder verspreiden. Terwijl het gazon ongecontroleerd groeit en in de breedte uitzet, zal je bloemperk of je moestuin steeds verder krimpen. Daardoor kunnen de contouren van je gazon verschuiven en vervormen.

Kortom : door de rand van je gazon regelmatig bij te werken en regelmatig te maaien, kan je de hoogte van je gazon corrigeren en kan je vermijden dat het gras onbedoeld in de breedte groeit en zo perken en paden verdringt. Bovendien is een prachtig, diepgroen gazon een ware lust voor het oog!

compo image

Graskanten trimmen of afsteken?

Wat is het verschil tussen het bijsnijden en het afsteken van graskanten?

  • Bij het bijsnijden van de graskanten worden de te lange grassprieten aan de rand van het gazon ingekort. Dit gebeurt dus heel oppervlakkig.
  • Bij het afsteken van de graskanten ga je tot aan de wortels van de grassprieten. Zo vermijd je dat de grassen over de grens van het gazon groeien. Hierbij wordt meestal een spade, een mes of een speciale graskantsteker gebruikt.

Als je de rand van je gazon perfect wilt bijwerken, dan gaan beide technieken hand in hand.

Tip voor een eenvoudiger gazononderhoud : in bepaalde omstandigheden kan je je het afsteken van de graskanten besparen door je gazon aan de rand af te bakenen met kantstenen. Zo kunnen de grassen zich niet zo makkelijk verspreiden naar de aangrenzende bloemperken en tuinpaden. Bovendien zal deze omranding helpen om zoveel mogelijk maairesten op te vangen met de grasmaaier. Als je de graskantstenen tot ongeveer 2 cm boven het gazonoppervlak plaatst, dan is een grasmaaier meestal voldoende om de grasrand gelijkmatig af te maaien tot dezelfde hoogte als de rest van het gazon.

Als kantstenen kan je gewone stenen van tuinpaden, klinkers, kleinere granieten stenen of betonblokken gebruiken, die op maat worden gesneden. Zorg ervoor dat de stenen aan de maaikant niet kunnen inzakken. Een mortelfundering is ideaal : die voorkomt dat stenen gaan doorzakken, maar zorgt er eveneens voor dat de stenen bij vriesweer op hun plaats blijven en niet omhoog worden geduwd.

Waarmee kan je een graskant bijknippen?

De graskant kan je met meerdere materialen bijsnijden. Hieronder stellen we jou de 3 vaakst gebruikte materialen voor.

1. Snoeischaar of grasschaar

Graskanten bijsnijden met een eenvoudige snoei- of grasschaar is bijzonder voor de hand liggend en ook nog eens goedkoop. Je kan met deze gereedschappen ook heel nauwkeurig werken. Bij het gebruik van een grasschaar of een graskantensnijder heb je wel een beetje uithoudingsvermogen nodig. Als je over een groot gazon beschikt, kan deze klus ook heel wat tijd in beslag nemen.

Het werk kan versneld worden met een elektrische snoeischaar, maar dit is eveneens een fysiek veeleisende klus : je moet namelijk knielen en voorover buigen om de graskant te kunnen bijwerken. Gelukkig kunnen sommige elektrische snoeischaren worden uitgerust met een telescoopsteel. Dit laat je toe om de klus staand te klaren.

2. Grastrimmer

Met een grastrimmer kan je de graskanten heel eenvoudig al staand bijsnijden. Dit is minder belastend voor je lichaam. Het apparaat - met elektrisch snoer of op batterijen - verkort de grassprieten met behulp van een roterende maaidraad. Het gazon wordt daarbij heel grondig gemaaid, ook als het al langer is geworden. Voorwaarde is dat de draad na slijtige wordt vervangen. Hiervoor zijn nieuwe spoelen in de handel verkrijgbaar. Naast grastrimmers met maaidraad zijn er apparaten met kunststof messen die langzamer slijten. We raden je aan om tijdens het gebruik van een trimmer beschermende kledij te dragen.

3. Bosmaaier

Een bosmaaier werkt op dezelfde manier als een grastrimmer, maar maait het gras met een metalen mes of een stevigere maaidraad. Het apparaat is daardoor niet alleen geschikt voor het bijwerken van graskanten, maar ook voor iets ruigere werkzaamheden zoals het inkorten van heel hoge grassen of het snoeien van een struik. Het risico op lichamelijk letsel is heel hoog - extra beschermende kledij is dus zeker geen overbodige luxe!

Sommige bosmaaiers zijn elektrisch, andere worden aangedreven op benzine. Het gaat hier dus niet om een goedkoop apparaat. Toch is een bosmaaier heel doeltreffend, zeker op een gazon dat gedurende langere periode niet werd onderhouden. Voor een zuivere en gelijkmatige graskant, moet je ervoor zorgen dat het apparaat gemakkelijk gehanteerd kan worden. Bovendien mogen de scherpe messen de kantstenen niet raken, want hierdoor kan het apparaat beschadigd raken. Het gebruik van een bosmaaier is echter niet altijd eenvoudig, vooral door het gewicht van het apparaat.

Hoe wordt een graskant bijgewerkt?

Wanneer moet een graskant bijgewerkt worden?

De eenvoudigste manier om je graskant bij te werken, is net vóór een maaibeurt. Zo hoef je het maaisel niet op te ruimen, aangezien de grasmaaier het werk voor jou doet! Beide klussen moeten elkaar zo snel mogelijk opvolgen. Afhankelijk van de hoeveelheid gemaaid gras geven de gemaaide grassprieten het gazon namelijk minder lucht om te ademen. Hierdoor kunnen ziekten en schimmels zich soms sneller verspreiden.

Kortom : telkens je het gazon maait, werk je eerst de grasranden bij. Dit betekent concreet dat je in het voorjaar en tijdens de zomer (wanneer het gazon sneller groeit en het gazon vaker moet worden gemaaid) de graskanten vaker zal moeten bijsnijden dan in het najaar of in de winter. Tips over het maaien van het gazon vind je in dit artikel.

Tot op welke hoogte moet de graskant bijgeknipt worden?

Voor een optimaal resultaat moeten zowel het gazon als de graskanten op dezelfde hoogte worden gemaaid. De ideale maaihoogte van een gazon bedraagt meestal 4 tot 5 centimeter. Voor grassen die in de schaduw groeien, is dit 6 centimeter. De hoogte kan echter ook variëren afhankelijk van de weersomstandigheden. Hierover ontdek je meer in ons artikel "gras maaien : de beste tips".

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.