Kenmerken
Eigenschappen
Periode van aantasting
Omschrijving
Hondsdraf in het gazon
Het is eindelijk lente! In plaats van een prachtig diepgroen gazon hebben zich helaas heel wat paarse bloemetjes in je gazon genesteld. In dit artikel vertellen we je waarom je hondsdraf in het gazon moet voorkomen.
Hondsdraf (Glechoma hederacea) is een winterhard meerjarig wild kruid dat vooral bij grasliefhebbers niet zo geliefd is. De plant verspreidt zich namelijk ongelooflijk snel en verdringt zo de grassen. Hondsdraf wint meestal het gevecht om licht, water en voedingsstoffen - binnen de kortste keren wordt het voorheen prachtig groene gazon omgetoverd tot een hondsdraftapijt dat geen ruimte meer laat voor grassen. De plant dankt waarschijnlijk ook haar bijnaam "kruipende klimop" aan het enorme woekervermogen. In tegenstelling tot klimop is hondsdraf echter niet giftig. In feite kunnen de bladeren en bloemen worden gebruikt voor salades, kruidenboter, limonades of thee. Bovendien kennen sommigen hondsdraf misschien als een geneeskrachtig kruid.
Helaas is hondsdraf extreem vatbaar voor schimmelinfecties. Dit betekent ook dat er een verhoogd risico op infectie is voor de aangrenzende planten in het perk. We tonen je daarom hoe je hondsdraf verwijdert en hoe je je gazon onderhoudt om zo wildgroei van het onkruid in de toekomst te voorkomen.
Bestrijding
Hondsdraf in het gazon voorkomen en bestrijden
Doordat selectieve onkruidbestrijders verboden zijn, is het belangrijk om de ontwikkeling van deze onkruiden zoveel mogelijk te voorkomen. Zijn er toch paarse bloemetjes in je gazon verschenen, dan moet je zo snel mogelijk in actie komen.
Hondsdraf in het gazon voorkomen is een kleine uitdaging. Zeker als je bijvoorbeeld op schaduwrijke plekken in de tuin een paar plantjes wilt laten staan onder een boom, moet je volgende tips in gedachten houden. Zo vermijd je dat hondsdraf zich ongehinderd gaat verspreiden.
Deze methode is vooral handig bij een heel zwakke aantasting van je gazon - of voor een gezinsactiviteit op zondagnamiddag : geef iedereen een paar tuinhandschoenen en ga aan de slag! Dit kan je reeds in maart doen. Hoe jonger de plantjes, hoe gemakkelijker ze kunnen worden uitgetrokken aangezien hun wortelnetwerk nog niet zo ver ontwikkeld is. Trek het onkruid compleet uit de tuinbodem, inclusief wortels. Je kan hiervoor ook een klein schopje gebruiken of een kleine onkruidsteker. Omdat de gehurkte houding bij het wieden vaak niet zo goed is voor de rug, kan je een onkruidsteker met lange steel gebruiken. Bij het wieden kan het gebeuren dat je uitlopers van wel twee meter lang moet uitgraven om het hele wortelstelsel van het onkruid te verwijderen - zoals reeds eerder gezegd is het een zeer krachtig onkruid. Alleen het afscheuren van de bladeren is niet voldoende. Het nadeel van deze methode is dat het erg tijdrovend is. Zeker bij een grotere plaag kan je daarbij heel veel tijd verliezen.
Tip : gooi de planten meteen op de composthoop of in het gft - of verwerk de bladeren en bloemen in een heerlijke kruidenboter of limonade.
Als alternatief kan je de onkruiden uithongeren. Onkruid gaat doorgaans namelijk minder goed om met een tekort aan voedingsstoffen dan robuuste gazongrassen. Het principe luidt dan ook : bemest het gazon pas wanneer de hondsdraf is afgestorven. Zodra dit het geval is, kan je een snelwerkende stikstofmeststof strooien die je gazon heel snel terug doet opleven. Een kwalitatief, goed onderhouden gazon is meestal duurzaam genoeg om de korte periode van "hongersnood" te doorstaan. Hondsdraf daarentegen kan dit niet goed verdragen.
Alles voor een onkruid- en mosvrij gazon
Handige tips voor een perfecte gazonverzorging