Eenmaal de dagen geleidelijk aan korter worden, is het tijd om je gazon voor te bereiden op de winter. Mits de juiste voorbereiding zal je gazon er volgend jaar opnieuw stralend uitzien. In dit artikel ontdek je de meest gemaakte fouten en geven we je eveneens enkele tips mee voor een wintervast gazon.
Om in het voorjaar terug te kunnen genieten van een diepgroen grastapijt, is het belangrijk dat je het gazon voorbereidt op de winter. Daarbij zijn er 5 fouten die je zeker moet vermijden.
Heel wat tuinliefhebbers denken dat afgevallen bladeren niet schadelijk zijn voor het gazon. Enkele vochtige bladeren die blijven liggen op het gras, doen een gezond en sterk gazon niet veel kwaad. Als het gras echter bedekt ligt met een dikke laag bladeren, dan krijgen de grassen niet voldoende lucht en licht, waardoor er een schimmel kan neerslaan en de grasplantjes kunnen afsterven.
Daarom raden we je aan om regelmatig de bladeren samen te harken. Deze kan je gebruiken als mulchlaag in je bloemperk. Let er echter op dat je geen bladeren van magnolia's of eiken gebruikt - deze planten zijn namelijk eerder zwaar en leerachtig en zijn daardoor niet geschikt als mulchlaag. Wist je trouwens dat de bladeren onder struiken en hagen gewoon kunnen blijven liggen? Het biedt insecten, egels en andere diertjes een schuilplaats om te overwinteren.
Een gezond gazon heeft voedingsstoffen nodig om te groeien. Dat is niet alleen in de zomer het geval, maar zou ook bovenaan op je to do-lijstje moeten staan als je je gazon op de winter voorbereidt. Voor je gazon een winterpauze inlast, doe je er goed aan om nog eens te bemesten met een aangepaste herfstmeststof.
Waarom mag je geen voorjaarsmeststof of onderhoudsmeststof toepassen? De klassieke gazonmeststoffen, die worden toegepast bij de start van het groeiseizoen, bevatten heel veel stikstof. Dit voedingselement is nodig voor een gezonde en vitale groei. Omdat de grassen in de winter worden blootgesteld aan minder licht en lagere temperaturen, zou een sterke groei zorgen voor dunne en zwakke grassprieten die gevoeliger zijn voor ziekten en vorst. Een aangepaste herfstmeststof bevat minder stikstof maar is rijk aan kalium. Kalium versterkt de grassen en geeft ze meer weerstand tegen extreme temperaturen en ziekten.
Op welke manier een gazon tijdens de herfst best wordt bemest en wanneer je dat precies kan doen, ontdek je in onze artikel "Gazon bemesten in de herfst".
Vanaf november, wanneer je gazon na het seizoen voor de laatste maal is bemest, kan je de pH-waarde van je bodem meten. Bij een lage pH-waarde kan een kalkmeststof helpen om de waarde terug op peil te brengen en ervoor te zorgen dat de grassen gemakkelijker voedingsstoffen kunnen opnemen. Een kalkmeststof bevordert eveneens de bodemstructuur en de wortelvorming en zorgt zo voor een gezond gazon.
In ons artikel "Gazon bekalken - waarop moet je letten?" ontdek je wanneer het nodig is om te bekalken, welke periode hiervoor ideaal is en hoe je daarbij concreet te werk gaat.
Een vierde fout die vaak wordt gemaakt, is dat het gazon niet meer wordt gemaaid eens de winter aanvangt. Een gazon dat niet gemaaid is, zal in het daaropvolgende voorjaar minder gemakkelijk kunnen groeien. Bovendien kunnen zich schimmelziekten ontwikkelen onder een laagje sneeuw. Door je gazon regelmatig te maaien tot een lengte van 4-5 cm, krijg je een gezond gazon in de winter en in de lente. Het tijdstip van de laatste maaibeurt hangt volledig van de temperaturen af - eens de temperaturen onder de 0°C zakken, hoef je je grasmaaier niet meer uit het tuinhuis of de garage te halen. Als je je laatste maaibeurt hebt gemist, wacht dan af tot de temperaturen terug gunstig zijn om opnieuw te maaien.
Als je in het voorjaar wilt genieten van een diepgroen gazon, dan kan je verticuteren. Hierbij wordt de grasnerf verticaal opengereten. Zo worden maairesten (het zogenaamde vilt), mos en onkruiden verwijderd en kunnen de graswortels terug ademen. Als je in september niet meer kon verticuteren en het 's nachts stilaan begint kouder te worden, raden we je aan om niet meer te verticuteren. Dit zou je gazon meer kwaad dan goed doen. Wacht bij voorkeur tot het voorjaar. Meer tips rond verticuteren vind je in ons artikel "Het gazon verticuteren - zo ga je te werk".
De juiste gazonverzorgingsproducten
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren