De vakantie waar je zo lang naar hebt uitgekeken staat eindelijk voor de deur. Je hebt je er waarschijnlijk al wekenlang op verheugd om even een time-out te nemen van alle stress. Voordat je op vakantie kan, moet je echter nog wel het een en ander regelen. Zoals bijvoorbeeld: wie geeft je planten water? Maar is het mogelijk om na je vakantie, zelfs na weken zonder water geven, je bloemen-, fruit- en groenteplanten, gazon en hagen weer levend en bloeiend terug te zien?
Voordat je op vakantie gaat, geef je natuurlijk nog één keer ruim water. Als je slechts een weekend van huis bent, overleven de meeste planten dat probleemloos. Ga je meerdere weken op vakantie? De eenvoudigste oplossing is dan een goede buur, kennis, vriend of familielid te vragen je geliefde planten water te komen geven. Als teken van dankbaarheid kan je hem of haar na de vakantie verrassen met een cadeau of bijvoorbeeld uitnodigen om te komen eten. Als je niemand hebt of vindt om je planten water te geven tijdens je vakantie of wanneer je dat niet wilt, raden we je aan een van onderstaande methoden te volgen.
Water geven
De eerste slimme oplossing die we je voorstellen ken je waarschijnlijk al, namelijk de omgekeerde fles. Prik een klein gaatje in de dop, vul de fles met water en steek deze omgekeerd in de bloempot. Doordat er onderdruk in de fles ontstaat, druppelt het water heel langzaam de potgrond in. Het meest geschikt zijn glazen flessen met een lange, smalle hals. Deze kan je gemakkelijk de aarde in duwen, ze staan stevig en ze zijn duurzaam. Heb je geen geschikte fles met een lange hals? Geen probleem, je kan ook een fles van hard plastic nemen. In dat geval sla je vanuit de binnenkant van de dop voorzichtig een spijker door de dop heen, zodat de fles in de grond minder gemakkelijk omvalt.
Een tweede methode is met dik garen of een katoenen lont. Fixeer het garen of de lont op de bodem van een emmer, bijvoorbeeld met een steen, en steek het andere einde diep in de potgrond. Zorg ervoor dat de emmer met water ca. 30 cm hoger staat dan de plant. Het garen of de lont zuigt het water op, dat rechtstreeks naar de wortels gaat.
Water geven
Pot- en kuipplanten op je terras of balkon voldoende water geven tijdens je vakantie is iets moeilijker.
Met een potgrond met wateropslag leg je meteen een goede basis. Dit zijn speciale potgrondsoorten voor balkon- en kuipplanten die het gietwater opslaan en naar behoefte afgeven aan de plant. De potgrond droogt daardoor veel langzamer uit.
Wanneer je maar kort op vakantie gaat, is het vaak voldoende om je planten dicht bij elkaar op een schaduwrijke plek te zetten, bijvoorbeeld aan de noordkant van het huis. Met minder ruimte tot hun beschikking groeien ze weliswaar niet zo goed, maar ze drogen ook niet uit. Plaats onderzetters onder alle potten, die je de avond voor vertrek volgiet met water. We raden je af om je planten in grote emmers met water te zetten, omdat dan de kans groot is dat de wortels gaan rotten door waterverzadiging.
Gebruik je voor je planten bakken of kuipen met een waterreservoir? Dat is pas handig! De planten onttrekken automatisch het water dat ze nodig hebben aan het waterreservoir dat zich onderin de bak bevindt. De niveau-indicator geeft aan wanneer het reservoir moet worden bijgevuld. Als je dit type bakken of kuipen in de schaduw zet, is een vol reservoir gemiddeld voldoende voor een week.
Zijn er ook automatische bewateringssystemen voor langere perioden? Jazeker, bijvoorbeeld de automatische waterdruppelaar 'Micro-Drip-System' van Gardena, dat wordt aangesloten op een tuinslang of kraan. Het systeem bestaat uit 5 regelbare einddruppelaars waarmee pot- en kuipplanten een op hun behoefte afgestemde hoeveelheid water krijgen.
Water geven
Met name bij groente- en fruitbedden is het frustrerend als de zo moeizaam geteeld planten bij terugkeer zijn uitgedroogd en de hele oogst is mislukt. Voor verhoogde bedden is behalve een automatisch bewateringssysteem ook de olla-methode (potten-methode) geschikt. Het woord 'olla' is Spaans en betekent 'pot'. Hierbij worden twee ongeglazuurde terracotta of kleien bloempotten aan elkaar gelijmd en gebruikt als waterreservoir.
Sluit van tevoren het gat van één van de potten waterdicht af, bijvoorbeeld met een vlies of potscherf.
Lijm beide potten met waterbestendige lijm (smeltlijm of siliconenkit) met de openingen tegen elkaar aan.
Plaats de gelijmde potten met het open gat naar boven gericht tot net boven de aarde en vul ze via het open gat met water. Leg een stukje vlies of een potscherf op het open gat en klaar is je olla-potten-systeem.
Maar hoe komt het water nu bij de wortels? Het water loopt langzaam, via de open poriën van de terracotta of kleien potten, de grond in. De planten krijgen zo ondergronds water, zonder dat een druppel van het waardevolle water kan verdampen.
Als je dat wenst kan je je groentebed gewoon harken en volledig met mulch bedekken. Dat laatste kan je het beste doen met een mengsel van gemaaid gras en ander tuinafval. Daarbij is het niet belangrijk of het gemaaide gras droog is of nog nat omdat het pas gemaaid is. Het gras zorgt voor schaduw en de grond droogt minder snel uit.
Water geven
In een serre kan het in de zomer gemakkelijk warmer dan 40 °C worden. Open daarom de ramen en laat de deur van de serre volledig open staan. Trek bovendien het schaduwdoek over de serre heen of leg dekens of dekzeilen bovenop de serre en maak deze stevig vast, zodat ze niet wegwaaien in de wind. Geef vlak voordat je op vakantie gaat zeer ruim water, zodat de grond volledig bevochtigd is.
Water geven
Met name nieuw aangeplante hagen verdragen geen lang aanhoudende periodes van droogte. Om jezelf bij terugkeer van vakantie een nare verrassing te besparen en je haag niet verdord terug te vinden, moet je voordat je vertrekt bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen. Leg een mulch-laag over de wortelgebieden van de haag, bijvoorbeeld van gemaaid gras. Uit deze laag verdampt water minder snel. Een druppelslang, d.w.z. een slang met kleine gaatjes erin, op ca. 30 cm afstand voorkomt dat de bodem volledig uitdroogt.
Water geven
Gazons zijn meestal blootgesteld aan direct zonlicht. Maai daarom je gazon vlak voordat je op reis gaat en laat het gemaaide gras liggen. Besproei vervolgens zodanig dat de grond tot op 15 cm diep volgezogen is met water. Hoeveel water dat moet zijn, valt niet te zeggen, omdat dat afhankelijk is van de bodemgesteldheid. Er zijn speciale meetapparaten verkrijgbaar waarmee je de bodemvochtigheid kan meten. Een tuinsproeier met water-timer kan tijdens je afwezigheid voor de besproeiing zorgen.
Deze maatregel is drastisch, maar wel effectief. Je kan je planten snoeien en de bloemen afknippen om ze minder water te laten verbruiken. Er zijn planten die 's zomers tweemaal bloeien. In het ideale geval gaan je planten na je vakantie opnieuw bloeien.
We raden je aan een automatisch bewateringssysteem altijd te testen voordat je op vakantie gaat. Werkt het systeem zonder storingen? Is de afgegeven hoeveelheid water correct? Vermijd een te hoge afstelling, om waterverzadiging te voorkomen.
Controleer voor je vertrekt eveneens of je planten mogelijke ziekten of plagen hebben. Zet aangetaste planten apart om de andere planten niet te besmetten en behandel de ziekte of plaag.
Met deze tips kan je met een gerust hart op vakantie en kan je volop genieten van een welverdiende rust of van spannende avonturen. We wensen je een heel fijne vakantie!
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren
Producten die water opslaan