Kenmerken
Behoeften
Bloeiperiode
Eigenschappen
Correct planten
Schoonvrucht planten
Om een kleurrijk schouwspel van bessen en bloemen te creëren, geef je je schoonvruchtstruik (in de volksmond ook "paarsebesjesstruik" genoemd) best een plekje met veel zon. Houd er echter rekening mee dat de plant zo goed mogelijk moet worden beschermd tegen harde windstoten en permanente tocht. Zolang de struik niet te veel schaduw vangt, kan je hem in het bloemperk gerust een paar grotere buren geven die hem zullen beschermen tegen gure weersomstandigheden. De struik stelt geen specifieke eisen wat betreft de grond, maar vermijd een droge bodem gedurende langere periode. Een te zanderige of leemachtige bodem vermijd je beter.
Aangezien de schoonvrucht in september volledig in de kijker staat, moet de struik in het voorjaar aangeplant worden. Zo heeft de plant genoeg tijd om zich goed in te wortelen en kan je je het eerste jaar al verheugen op kleurrijke bessen in de herfsttuin. Zoals bij de meeste houtgewassen is de aanplanting van de schoonvruchtstruik niet zo moeilijk. Graaf een plantgat dat ongeveer 2 maal zo groot is als de kluit. Voeg wat potgrond en meststof toe in het plantgat om de struik een handje te helpen bij de wortelontwikkeling. Zolang het niet minstens 1 maal regent per week, moet je de struik de eerste weken na de aanplanting regelmatig water geven.
Correct verzorgen
Schoonvrucht verzorgen
Zoals de meeste houtgewassen heeft een goed ingewortelde schoonvruchtstruik niet speciaal veel water nodig. In bijzonder hete zomers met langere droge periodes kan het toch zinvol zijn om de plant wat water te geven. Als de struik te veel stress ondervindt van de hitte, zal hij zijn energie proberen sparen en zullen de bessen zich niet zo talrijk ontwikkelen.
Tijdens het seizoen heeft de schoonvruchtstruik geen extra portie voedingsstoffen nodig. Toch is de plant blij met een portie compost bij de bemesting in het voorjaar.
Om te vermijden dat de struik te volumineus wordt en te dichtbegroeid raakt, kan je hem om de drie jaar in februari snoeien. Aangezien het houtgewas enkel op de tweejarige scheuten bloeit, zal je tijdens het snoeijaar niet kunnen genieten van bloemen en bessen. Dat is zeker jammer, maar je mag de snoeibeurt niet overslaan. Als de struik te groot wordt, zal er namelijk geen licht meer in de kroon binnenvallen - daardoor groeien er geen bladeren meer en zal de struik kaal worden. Bij het snoeien hoef je niet te voorzichtig te zijn. De struik is bestand tegen een fikse snoeibeurt.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren
De geschikte producten voor de verzorging van je schoonvruchtstruik