Iedereen die zijn/haar planten wil beschermen tegen wateroverlast of opzoekingswerk verricht naar semi-hydrocultuur, is ongetwijfeld de term "mineraal substraat" al tegengekomen. Waarom een mineraal substraat een geweldige aanvulling kan zijn op potgrond en in welke gevallen het zinvol kan zijn om planten niet in potgrond aan te planten, ontdek je hier!
Voor een stevige en gezonde groei hebben planten een geschikt substraat nodig. Het is de basis die de ideale groeiomgeving vormt. De term "mineraal substraat" verwijst in eerste instantie naar materiaal dat voornamelijk bestaat uit anorganische componenten. Dit kunnen natuurlijke minerale materialen zijn (vb. zand, puimsteenkorrels, grind) maar ook kunstmatig geproduceerde materialen (vb. kleikorrels).
In heel wat potgronden zijn organische materialen terug te vinden - denk maar aan turf, compost, houtvezels, schors en kokosvezels. Afhankelijk van de verschillende grondstoffen kunnen de voordelen variëren.
De mogelijke voordelen van organische materialen :
Er zijn heel veel verschillende minerale substraten beschikbaar met elk hun eigen kenmerken. Ook de grootte van het materiaal kan variëren : grof zand is bijvoorbeeld beter doorlatend dan fijn zand. De grootste voordelen van minerale substraten zijn :
Net omwille van de bovenstaande redenen bestaan potgronden niet enkel uit organische materialen, maar ook uit minerale elementen zoals zand, grind, perliet of vermiculiet. Afhankelijk van de behoeften van de plant zal de samenstelling van de potgrond variëren.
Of het nu gaat om kleikorrels, puimsteen, zeoliet of vermiculiet - er bestaan heel veel soorten minerale substraten. Hieronder stellen we jou de vijf bekendste voor :
1. Kleikorrels
Kleikorrels - bij ons ook wel hydrokorrels genoemd - zijn een van de bekendste minerale substraten. Ze worden gebruikt als drainage, worden vermengd met potgrond of worden gebruikt als plantsubstraat in de semi-hydrocultuur. De kleine, bruine kleikorrels hebben veel voordelen : het materiaal is heel doorlatend, zorgt voor een goede verluchting van de grond en kan een beetje water opslaan. Helaas is de productie heel energie-intensief, met een hoge CO2-uitstoot tot gevolg. De korrels moeten namelijk op hoge temperaturen worden verhit.
2. Perliet
Perliet wordt heel graag als extra ingrediënt in potgronden gebruikt. De witte bolletjes creëren een goed doorlaatbare structuur, zijn pH-neutraal en kunnen lucht en water opslaan en bij behoefte terug vrijgeven. Hiervoor moet het materiaal verhit worden tot 900°C. Daarnaast bestaat er ook hydrofobe perliet die waterafstotend is en dus enkel zorgt voor een goede beluchting van de bodem.
3. Puimsteen
Puimsteen is een poreus vulkanisch lavagesteente met een fijne, onregelmatige structuur, hetgeen zorgt voor een goede bodembeluchting. Een bijkomend voordeel is de wateropslagcapaciteit : het gesteente slaat water op en geeft dit naar behoefte terug vrij aan de plantenwortels. Hierdoor kan puimsteen niet alleen als drainagemateriaal, maar ook als plantsubstraat gebruikt worden. Daarnaast is er een voordeel voor de CO2-balans : de korrels kunnen direct worden gebruikt. Ze hoeven geen langdurig productieproces te ondergaan.
In ons artikel "Granuplant : aanplanten in puimsteenkorrels" ontdek je alles over dit duurzame materiaal.
4. Grind en & split
Grind en split hebben een heel lange levensduur en zorgen voor een relatief goede doorlaatbaarheid, maar slaan geen water op. Daarom worden deze materialen graag als drainage gebruikt. In vergelijking met andere substraten met grovere korrelgroottes zijn de holle ruimtes in de grond vrij klein. Je mag echter het gewicht van de steentjes niet onderschatten : potplanten zal je moeilijk kunnen verplaatsen als je grind gebruikt.
5. Zand
Zand is een natuurlijke grondstof die vaak wordt ontgonnen uit rivier- en zeebodems. Grof zand is heel geschikt voor drainage, maar wordt bij voorkeur met ander materiaal (vb. puimsteenkorrels) vermengd om de doorlaatbaarheid van de bodem te verbeteren. Ook in de tuin en in potten kan je voor een goede bodembeluchting grof zand gebruiken. Hier moet je echter rekening houden met het extra gewicht, want potten gevuld met zand kunnen amper verplaatst worden. Omwille van de kleine korrelgrootte zal fijn zand de bodem eerder verdichten.
Minerale substraten hebben elk hun eigenschappen - sommige materialen kunnen bijvoorbeeld water opslaan en het na verloop van tijd weer vrijgeven - waardoor ook de toepassingsmogelijkheden verschillen.
Vooral kamerplanten worden liever in een mineraal substraat aangeplant dan in een potgrond. Hierbij worden de planten in een pot met mineraal plantsubstraat geplaatst met daaronder een waterreservoir. De planten kunnen zowel met naakte wortels als met de complete wortelkluit worden aangeplant. Voor beide opties kan je puimsteenkorrels of kleikorrels gebruiken.
Puimsteenkorrels hebben het grote voordeel dat ze water opslaan en bij behoefte terug vrijgeven aan de planten. Daarom kan je de planten ook zonder waterreservoir direct in de puimsteenkorrels aanplanten. Een extra pot heb je dus niet nodig. De korrels dienen als waterbuffer - aan de kleur van de korrels kan je zien, of je extra water moet geven of niet. Ben je niet zeker, dan kan je een waterniveau-indicator gebruiken.
De voordelen
De aanplanting van planten in een mineraal substraat heeft meerdere voordelen :
Als je gaat aanplanten in een mineraal substraat, dan moet je ook rekening houden met voedingsstoffen. Minerale grondstoffen bevatten van nature amper voedingsstoffen en zullen er ook geen opslaan. Het is daarom belangrijk om regelmatig te bemesten. In dat geval is het kweken van kamerplanten in een mineraal substraat ook zinvol.
Bijna alle kamerplanten kunnen worden aangeplant in een mineraal substraat - hetzij met potgrond rond de wortels, hetzij met naakte wortels. Als je toch op zoek bent naar enkele mooie planten voor hydrocultuur, dan vind je hieronder wat inspiratie :
Ook vetplanten en cactussen voelen zich thuis in een mineraal substraat. Toch zijn er planten die de voorkeur geven aan een specifieke potgrond, in plaats van in hydrocultuur of in semi-hydrocultuur op te groeien. Hiertoe behoren onder meer zuurminnende planten of vleesetende planten die een bodem met zure pH nodig hebben. Ook orchideeën hebben nood aan een speciale orchideeënpotgrond.
Zo ga je te werk :
Vul 1/4 van de pot met Granuplant Indoor Plantgranulaat. Plaats de plant in de pot en stabiliseer ze door de pot verder op te vullen met het plantgranulaat. Om zeker te zijn dat holle ruimtes worden opgevuld, moet je tijdens het opvullen de pot regelmatig lichtjes schudden.
Heb je een waterreservoir nodig?
Omdat puimsteenkorrels water opslaan en het bij behoefte terug aan de planten vrijgeven, heb je geen pot met waterreservoir nodig. Het granulaat dient als waterbuffer - aan de kleur van de korrels kan je zien wanneer je opnieuw moet begieten. Het is dus handig om een transparante pot te gebruiken. Zo heb je een heel goed overzicht over het waterpeil in de pot.
Natuurlijk kan je ook een pot met waterreservoir gebruiken. Als je een niet-doorzichtige pot gebruikt, dan raden we je aan om een waterniveau-indicator te voorzien. Hiermee kan je de waterstand controleren.
De beste producten voor gezonde kamerplanten
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren