Het verzorgen van rozen wordt beschouwd als het ultieme tuinieren, want de roos is immers de 'koningin van de bloemen'. Rozen hebben inderdaad speciale behoeften en ze hebben veel aandacht en zorg nodig. Maar met wat tips en handigheidjes kan ook jij deze diva's beter leren begrijpen en hen in enkele eenvoudige stappen laten schitteren. We laten zien hoe je dat doet.
Rozen worden in de handel in verschillende vormen aangeboden. Met name in de herfst verkopen kwekerijen en tuincentra rozen met naakte wortels, d.w.z. zonder aardekluiten. Zo'n roos moet je meteen na aankoop water geven en planten, omdat ze anders snel uitdroogt. Als je vanwege het weer niet kan planten, zet dan de roos zolang in een ondiepe trog of emmer en bedek de gevoelige wortels met aarde.
Bij rozen mét aardekluiten zijn de wortels al omgeven door grond. De aardekluit wordt bij elkaar gehouden door een speciaal net van geweven katoen, dat na het planten in de bodem wordt afgebroken. Je kan ook rozen kopen die in potten zitten. Deze potrozen zijn het hele jaar door te koop en kan je vanaf het voorjaar tot in de herfst planten. Het voordeel van potrozen is dat de wortels zich in de pot al goed hebben ontwikkeld, waardoor het veel gemakkelijker voor de plant is om te groeien.
De vroege herfst is bijzonder geschikt voor het planten van rozen. De grond is nog warm van de zomermaanden en de jonge planten hebben voldoende tijd om in de grond te wortelen voordat de winter komt. In het voorjaar hebben de rozen zich dan al goed ontwikkeld en bloeien vaak intenser dan rozen die in de eerste helft van het jaar zijn geplant. Rozen met naakte wortels zijn met name geschikt om in de herfst te planten en zijn meestal minder duur dan rozen met aardekluiten of in potten.
Om rozen zich comfortabel te laten voelen, moet de tuingrond waterdoorlatend, goed belucht en niet verdicht zijn en diepe lagen hebben. Als 'koninginnen van de bloemen' zijn rozen het liefst onder elkaar, want de wortelstelsels van andere planten belemmeren hun groei. De ideale standplaats is zonnig, maar niet te warm. Schaduwrijke plaatsen worden door deze gevoelige planten op lange termijn niet goed verdragen. Rozen moeten niet te dicht bij elkaar staan en op een plek waar voldoende luchtcirculatie is, zodat de bladeren na een regenbui snel opdrogen en minder gevoelig zijn voor schimmelziekten.
Wanneer je alleen een balkon hebt en toch van rozen wilt genieten, kunnen we jou vertellen dat vele rozensoorten het prima doen in een pot of kuip. Als je zorgt voor de juiste, zonnige standplaats en een geschikte pot (cilindervormig, minimale hoogte 40 cm), zal je rozenplant je bedanken met een weelderige bloemenpracht. Rozen hebben diepe wortels, dus hoe groter en dieper de pot is, hoe beter ze zich voelen. Maar er zijn soorten die zich ook in kleine potten thuis voelen.
De aardekluit van een roos mag in de winter niet bevriezen. Je moet rozen in potten en kuipen daarom voldoende tegen de kou beschermen, bijvoorbeeld met loof, houtwol of bubbeltjesplastic. Je kan je rozen ook laten overwinteren in een vorstvrije, koele ruimte. Hoogstamrozen verdragen koude temperaturen beter en mogen buiten blijven. Je moet echter wel de stam en de kroon beschermen met wintervlies of jutezakken.
Alleen vitale rozen kunnen hun schoonheid volledig ontvouwen. Let daarom goed op de voeding van je rozen! Voor een krachtige groei en kleurrijke bloemen hebben rozen in de groeiperiode voldoende voedingsstoffen en water nodig. In tijden van droogte mag je je rozen gerust veel water geven. Geef liever wat minder vaak water, maar wel veel in één keer! Vanwege de diepe wortels moet het vocht ook in de diepere grondlagen kunnen doordringen. Als je alleen het oppervlak van de grond begiet, vormt de rozenplant alleen in dat deel van de bodem fijne wortels en wordt ze daardoor gevoeliger.
Het ontwikkelen van de prachtige bloemen kost rozen veel kracht. Ze verbruiken in die periode veel voedingsstoffen, die ze onttrekken aan de grond. Je kan hiervoor compenseren door regelmatig te bemesten. Zo zorg je ervoor dat je rozen zich optimaal ontwikkelen en hun weerstand tegen ziekten en plagen in stand houden. Dat geldt vooral voor rozen in potten en kuipen, omdat de aanvoer van voedingsstoffen daarin beperkt is. In ons assortiment vind je diverse meststoffen die zijn afgestemd op de speciale behoeften van rozen. Zo zijn rozen in perken en bedden zijn blij met een portie van onze langzaam werkende meststof, die de planten maximaal zes maanden lang van voedingsstoffen voorziet. Een andere, puur organische mogelijkheid is onze langzaam werkende mest met schapenwol, die ook geschikt is voor de biologische landbouw.
Om ervoor te zorgen dat rozen zich optimaal kunnen ontwikkelen, moet je ze in het voorjaar terugsnoeien. Je stimuleert daarmee de groei, omdat via de vrijgekomen ruimte veel licht en lucht bij de plant kan komen. Licht en lucht zijn belangrijke voorwaarden voor de vorming van nieuwe scheuten. Bovendien komen na een snoeibeurt de nieuwe bloemen sneller uit, omdat de roos haar energie niet in de ontwikkeling van vruchten hoeft te steken.
Meer informatie over rozen
Producten voor de verzorging van je rozen