compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kamerplanten
  5. Verzorging van kamerplanten : 7 tips

7 tips voor de verzorging van kamerplanten

Kamerplanten hebben enkel water en licht nodig - of toch niet? Ze maken het ons niet altijd gemakkelijk : onze kamerplanten komen uit zeer verschillende klimaatzones en hebben daardoor verschillende eisen wat betreft standplaats, bodem en verzorging. Op deze pagina ontdek je de belangrijkste basisbeginselen om ervoor te zorgen dat je planten gezond groeien en je lang van je groene medebewoners kan genieten.

1. De ideale standplaats voor je kamerplanten

Kamerplanten komen uit de meest uiteenlopende streken ter wereld en zijn aangepast aan verschillende lichtomstandigheden. Planten uit het dichtbegroeide regenwoud hebben bijvoorbeeld grote, dunnen bladeren ontwikkeld om met weinig licht te kunnen omgaan terwijl cactussen en palmen de voorkeur geven aan zonrijke locaties.

Het is dus belangrijk om elke plant de juiste plek te geven. Eenmaal je de perfecte plek voor je kamerplant hebt gevonden, moet je de plant zo weinig mogelijk verplaatsen. Hierdoor kan ze namelijk in shock raken en vatbaar worden voor ziektes. Als je plant echter te weinig licht krijgt op zijn huidige plaats, raden we je aan om ze te verplaatsen.

compo image

Zonnige standplaatsen

Een plekje in de volle zon is ideaal voor planten die veel licht nodig hebben. Dit type planten kan je meestal herkennen aan de dikke stengels of bladeren. Zonnige plekjes zijn locaties op een zuid- of zuidoost-georiënteerd venster die minstens van 5 uur zonlicht per dag genieten. De plant plaats je dan ook bij voorkeur op 2 meter van een zuid-georiënteerd venster. Voorbeelden van zonminnende kamerplanten zijn de ficus, de olifantspoot, de strelitzia en de graslelie.

Opgelet

Op hete zomerdagen zijn er maar weinig kamerplanten die de felle middagzon kunnen verdragen zoals cactussen en vetplanten. We raden je aan om alle andere planten op enkele meters afstand van het raam te plaatsen om verbranding te vermijden.

compo image

Lichtrijke tot half-schaduwrijke standplaatsen

De meeste woonruimtes zijn lichtrijk tot half-schaduwrijk. Gelukkig zijn er veel kamerplanten die houden van dergelijke ruimtes. Planten die houden van halfschaduw kan je meestal herkennen aan hun grote, donkergroene bladeren. Deze vaak tropische planten houden van een hogere luchtvochtigheid maar niet van direct zonlicht. Een raam op het oosten of het westen is in dit geval ideaal, net als een plek op 2 tot 4 meter afstand van een zuid-georiënteerd raam, waar de lichtintensiteit lager is. Zorg ervoor dat de locatie ten minste 3 uur licht per dag biedt. Ideaal voor deze locaties zijn de sansevieria, de calathea en de lepelplant (Spathifyllum).

compo image

Schaduwrijke standplaatsen

Ook in donkere ruimtes en hoekjes kan je met behulp van de juiste planten net dat tikkeltje extra creëren. Heel wat inheemse plantensoorten uit bosgebieden kunnen namelijk goed met weinig licht overweg - een plaatsje aan een noord-georiënteerd venster waar de planten slechts van 3 uurtjes licht kunnen genieten, is voor hen geen probleem. Ook op 4 tot 6 meter van een venster op het zuiden komen deze planten goed terecht.

Als je op zoek bent naar planten voor schaduwrijke plekjes, dan loont het de moeite om ons artikel "13 kamerplanten die weinig licht nodig hebben" te lezen. Wil je meer licht in je donkere kamers? Dan kunnen speciale plantenlampen je planten helpen tijdens de vegetatiefase door natuurlijk zonlicht na te bootsen. Ook tijdens de wintermaanden kunnen je planten van het licht van deze lampen profiteren.

Voor elke kamerplant de juiste standplaats

2. Welke potgrond is geschikt voor jouw kamerplanten?

Groene planten zoals Monstera, varen en verschillende soorten palmen kan je aanplanten in een kwalitatieve potgrond voor kamerplanten zoals COMPO SANA Potgrond Kamerplanten & Palmen. Dit substraat zorgt voor een optimale wateropanem en een gezonde wortelgroei, maar eveneens voor stevige, diepgroene bladeren. En wat ook mooi meegenomen is : jouw planten worden vanaf de aanplantingen gedurende 100 dagen voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen.

Vetplanten en cactussen daarentegen hebben andere behoeften dan klassieke groene planten. Zij hebben een potgrond nodig die is verrijkt met een portie zand. COMPO SANA Potgrond Cactussen & Vetplanten is eveneens verrijkt met een meststof waardoor jouw planten gevoed zijn gedurende 100 dagen.

Als je je cactussen en vetplanten liever in plantgranulaat wilt aanplanten, dan kan je aan de slag met COMPO Bio Granuplant Indoor Hydrokorrels. Met een aangepaste drainagecapaciteit voorkomen de korrels waterophopingen en schimmelvorming. Zo wordt de ideale groeiomgeving gecreëerd. Dankzij de hoge stabiliteit zullen zelfs grotere cactussen heel stevig en stabiel in de pot staan.

3. Kamerplanten correct bemesten

De voedingsstoffen in de potgrond van je kamerplanten zijn na verloop van tijd opgebruikt. Dan is het tijd om je planten te bemesten. Daarbij is het belangrijk dat je rekening houdt met de behoeften van de planten. Bemest ze dus niet alleen als ze al tekenen van voedingstekort vertonen. Zorg voor een evenwichtige en gelijkmatige bemesting. Vloeibare meststoffen zoals COMPO Vloeibare Meststof Kamerplanten & Palmen bieden hier de ideale oplossing : ze versterken onmiddellijk de weerstand van je planten en de optimale combinatie van voedingsstoffen zorgt eveneens voor sterke wortels en stevige, diepgroene bladeren. Bemest je kamerplanten tijdens de vegetatiefase één maal per week. Volg hierbij de doseringsaanbevelingen op de verpakking zorgvuldig op. Met de praktische doseerdop kan je de juiste hoeveelheid meststof doseren en aan het gietwater toevoegen. Vervolgens kan je met dit mengsel je kamerplanten begieten.

Ook meststofstaafjes zijn heel eenvoudig in gebruik : deze worden in de potgrond gestopt waar ze gedurende meerdere maanden hun voedingsstoffen gelijkmatig vrijgeven.

Tijdens de donkere wintermaanden hoeft er minder bemest te worden of - afhankelijk van de plant - niet meer bemest te worden. Heel wat kamerplanten gaan namelijk in winterpauze en kunnen de voedingsstoffen tijdens deze periode niet opnemen. Sommige planten kunnen gemakkelijk worden overbemest. Dit herken je aan de "verbrande" bladpunten. Opgedroogde bladranden wijzen dan weer aan een overmatige dosis water.

Voor cactussen bestaan er meststoffen met zorgvuldig uitgekiende formulering die beantwoorden aan de specifieke eisen van de planten. Als je op zoek bent naar meer tips rond de verzorging van de planten, dan kan je terecht in ons artikel "Cactussen en vetplanten correct verzorgen".

Ook voor orchideeën raden we je een aangepaste meststof voor orchideeën aan. Een tekort aan luchtvochtigheid bij orchideeën kan je compenseren door de bladeren van je orchideeën te bespuiten met een bladverzorgingsspray. Meer over de verzorging van je orchideeën vind je in ons artikel "Waarop moet je letten bij de verzorging van je orchideeën?".

Kamerplanten met koffiegruis bemesten

Kan je je kamerplanten met koffiegruis bemesten? In ons artikel "Koffiegruis als meststof?" ontdek je of dit een goed idee is.

Hoeveel meststof heeft je kamerplant nodig?

  • 1 x per week : Monstera, Ficus, Alocasia, Zamioculcas
  • Om de 2 weken : Dracaena, Aloe Vera, Vaderplant, Orchidee, Cyclaam
  • Om de 3 weken :  Clusia, Cactus, Vetplanten, Calathea, Kentiapalm, Nephrolepis, Sansevieria, Crassula, Klaverzuring
compo image

4. Kamerplanten verpotten

Het maakt niet uit waar je je kamerplanten koopt - de planten worden vaak verkocht in zo klein mogelijke potten om ruimte op het schap te besparen en transportkosten zo laag mogelijk te houden. Het resultaat : je nieuwe groene huisgenoten komen vaak aan in een veel te kleine pot. Als de pot volledig doorworteld is, blijft er amper grond over waaruit de plant essentiële voedingsstoffen kan halen. Daarom moet je de plant verpotten in een voldoende grote pot gevuld met een losse, goed gedraineerde potgrond. Meer daarover lees je in ons artikel "Correct verpotten : kleine moeite, grote resultaten".

compo image

5. Kamerplanten water geven

Hoe vaak en hoeveel water je je kamerplanten moet geven, hangt van de plantensoort af. Zo slaan vetplanten water op in hun bladeren en zijn heel gevoelig voor wateroverlast, wat snel tot rotting kan leiden. Palmen daarentegen ontwikkelen in het wild lange wortels om water te kunnen bereiken. Omdit dit niet mogelijk is in een bloembak, zijn ze afhankelijk van regelmatige gietbeurten.

Naast de behoeften van elke plant, spelen ook het binnenklimaat en de tijd van het jaar een belangrijke rol bij het begieten. In de onderstaande tabel vind je praktische vuistregels waarmee je de waterbehoefte van je kamerplanten beter kan inschatten.

Hoeveel water hebben kamerplanten nodig?

Kamerplanten hebben VEEL water nodig...Kamerplanten hebben WEINIG water nodig...
wanneer de temperatuur in de kamer stijgt door de zon en de verwarmingslucht 
wanneer ze in een koele, donkere ruimte staan
wanneer ze zich in de groeifase bevinden
wanneer ze zich in de rustfase bevinden
wanneer ze in een te kleine pot staan die al volledig doorworteld is
wanneer ze in een grote pot met voldoende verse potgrond staan
wanneer de luchtvochtigheid in de ruimte te laag is
wanneer de luchtvochtigheid in de kamer hoog is
wanneer ze in een zandrijke potgrond worden verpot
wanneer ze last hebben van wortelrot

Het is geen goed idee om het ganse jaar door teveel water te geven. We raden je aan om spaarzaam te gieten en te vertrouwen op je gevoel. Houd niet alleen rekening met de droge bovenlaag potgrond, maar controleer ook de diepere lagen om te zien of die reeds uitgedroogd zijn. De verwarming zorgt er namelijk voor dat de bovenlaag sneller opdroogt terwijl de grond daaronder nog vochtig is. Een andere tip : til de bloempot op. Met een beetje oefening kan je aan het gewicht voelen of de plant water nodig heeft. Als je water geeft, haal dan bij voorkeur de plant uit de pot zodat het overtollige water ongehinderd kan weglopen.

  • Planten die van een vochtige bodem houden : Ficus,  Paradijsvogelbloem, Calathea, Nephrolepis, Alocasia, Kentiapalm, Goudpalm, Lepelplant, Marante, Drakenklimop en Waringin
  • Planten die van een matig vochtige bodem houden : Sansevieria, Kamerpalm, Watercacao, Wolfsmelk, Olifantspoot, Palmlelie, Crassula, Yucca, Geldboom, Monstera en Dracaena.

Om wateroverlast en wortelrot te vermijden, raden we je aan om de bodem van de pot of de bak te bedekken met een laagje drainagemateriaal te bedekken. Hiervoor zijn COMPO Bio Granuplant Hydrokorrels heel geschikt. De planten kunnen ook integraal in de plantkorrels worden aangeplant. Deze korrels beschermen tegen wateroverlast en zorgt - indien vermengd met de potgrond - voor een luchtige structuur en een optimale bodembeluchting.

Om de bladeren van je kamerplanten extra te verzorgen, kan je de bladeren regelmatig met water bespuiten. Zo verwijder je niet alleen het stof, maar bevorder je eveneens de fotosynthese en verhoog je de luchtvochtigheid in de kamer. Je kamerplanten zullen je er echt dankbaar voor zijn!

Zo vermijd je wateroverlast

Om wateroverlast en wortelrot te vermijden, raden we je aan om een laagje drainagemateriaal in je potten en bakken aan te brengen. Je ontdekt er hier alles over.

Meer lezen

6. Plagen op je kamerplanten

Het is mogelijk dat je geliefde kamerplanten kleine insecten in huis brengen. Je hebt ongetwijfeld ook al eens last gehad van vliegjes in de potgrond, nl. rouwmuggen. Hoewel de zwarte vliegjes je planten geen last bezorgen, voeden de larven van de rouwmuggen zich niet alleen met mos en algen, maar ook met plantenwortels. De vervelende insecten zijn vooral in vochtige potgrond terug te vinden - een schimmelig ruikende potgrond kan al snel duiden op een rouwmuggenplaag. Om de plaag te kunnen identificeren, kan je gebruik maken van gekleurde lijmplaten. De vliegjes worden aangetrokken door de speciale kleur en zullen uiteindelijk blijven kleven. In ons artikel "Varenrouwmug" ontdek je hoe je de vliegjes permanent kan bestrijden.

7. Verzorging van je kamerplanten tijdens de winter

De dagen worden korter, de temperaturen dalen en ook de zon laat zich niet zo vaak meer zien... Gedurende het koude seizoen worden ook jouw planten op de proef gesteld. Terwijl de mens het graag warm heeft tijdens de winter, kan de droge verwarmingslucht in combinatie met een beperkte luchtvochtigheid erg moeilijk zijn voor jouw kamerplanten. Bij de wisseling van het seizoen veranderen ook hun behoeften - de meeste planten bevinden zich dan namelijk niet meer in de groeifase, maar wel in de rustfase. Voor sommige planten is het de moeite om ze te verplaatsen naar het raam of om een plantenlamp te gebruiken zodat je planten meer licht krijgen. Hoe je je planten gezond de winter door krijgt ontdek je in ons artikel "Kamerplanten verzorgen tijdens de winter".

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.