compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kamerplanten
  5. Kamerplanten tijdens de winter verzorgen

Hoe je planten het koude jaargetijde goed doorstaan

Kamerplanten verzorgen tijdens de winter

De winter stelt plantenliefhebbers en hun kamerplanten zwaar op de proef. Buiten is het koud en vochtig, dus maken we het binnen zo gezellig mogelijk : kachel aan, gordijnen dicht en genieten van een kopje thee op de sofa. Misschien vind je dit een leuk idee, maar in het belang van je groene huisgenoten moet je voorzichtig zijn met tenminste twee van deze opties. Hier laten we je zien wat je kan doen om te voorkomen dat je kamerplanten in de winter afsterven.

De beste standplaats voor je kamerplanten tijdens de winter

Als je kamerplanten één ding nodig hebben tijdens de winter, dan is het licht. Door de korte dagen en het overwegend bewolkte weer krijgen ze daar veel te weinig van. Voor jou een goede reden om de ramen te poetsen, de gordijnen open te trekken en de planten een plekje te geven waar ze het meeste daglicht kunnen absorberen. Een plekje aan het raam is daarom ideaal, maar wees toch voorzichtig. Je kamerplanten houden niet van tocht en dat kan je meestal opmerken doordat de bladeren afvallen of doordat de bladpunten geelkleuren. Als je de kamer toch wenst te verluchten, raden we je aan om je plant op een veilig plekje te plaatsen.

Om te vermijden dat de wortekluit van je kamerplanten, die op de grond staan, snel afkoelt, kan je je planten op een krukje of een plantenkarretje plaatsen. Dit zal je eveneens helpen als je de plant moet verplaatsen bij het verluchten van de kamer.

compo image

Minder water geven en bemesten

Ook al is het - in tegenstelling tot hun soortgenoten in de tuin - niet zichtbaar : ook kamerplanten houden een winterslaap en hebben door hun langzamere groei op dat moment minder water en voedingsstoffen nodig. Je kan het aantal bemestingsbeurten tijdens de winter daarom aanzienlijk verminderen. Bovendien is het voldoende als je je kamerplanten tijdens het koude seizoen om de 7 tot 10 dagen water geeft. Bij planten op de vensterbank of nabij de kachel kan het zijn, dat de potgrond sneller uitdroogt en je daarom net iets vaker moet begieten. Met de alomgekende druimtruc kom je er snel achter of je kamerplant water nodig heeft. Gewoon de duim een paar centimer in de grond duwen om te controleren hoe vochtig deze nog is.

compo image

Kamerplanten en verwarmingslucht

Kamerplanten en verwarmingslucht vormen geen goed duo en dat niet enkel omwille van de warmte - de meeste kamerplanten voelen zich immers bijzonder comfortabel bij temperaturen tussen 20 en 24°C - maar ook omwille van de daarmee gepaarde droogte. Het gezellige, warme klimaat dat in de woonkamer ontstaat door de verwarming creëert een lagere luchtvochtigheid, wat vooral bij tropische planten een probleem vormt. Planten die de verwarmingslucht goed kunnen verdragen zijn bijvoorbeeld cactussen, vetplanten en de Crassula (of Jadeplant).

Na verloop van tijd kan je plant door de lage luchtvochtigheid verzwakken. Daarbij zullen de bladeren geelkleuren en zullen ze vatbaarder worden voor plagen. Vooral spintmijten, schildluizen en wolluizen houden van droge, warme lucht en kunnen zich heel snel verspreiden.

Verwijder regelmatig het stof van de bladeren en maak tegelijkertijd van de gelegenheid gebruik om je planten op de aanwezigheid van insecten of ziekten te controleren. Gekrulde of wit gespikkelde bladeren, spinsels tussen de bladeren of een plakkerig laagje op de bladeren kunnen wijzen op een zieke plant. In dat geval moet je de aangetaste plant uit de buurt houden van je gezonde planten en deze behandelen met een geschikte insectenbestrijder.

Meer over spintmijten

Stressfactoren bij kamerplanten

Laat je lievelingsplant haar bladeren hangen of kleuren de bladeren geel? Wij geven je een overzicht van de mogelijke stressfactoren en stellen je de gepaste oplossing voor!

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.