Rozen raken waarschijnlijk nooit uit de mode en daar is een goede reden voor : bijna geen enkel houtgewas heeft zoveel kleurrijke bloemen - soms van mei tot september. Maar wat indruk maakt op de tuinliefhebber, kost de plant veel energie. Om ervoor te zorgen dat je rozenplant dit gedurende tientallen jaren kan uithouden, heeft ze heel wat voedingsstoffen nodig. Wij tonen je hoe en waarmee je je rozen correct bemest zodat je kan genieten van een langdurige en prachtige bloei.
Voorjaar en zomer
Omwille van de grote behoefte aan voedingsstoffen moet je je rozen in het voorjaar, net voor de groeifase, bemesten. De voedingsstoffen in een rozenmeststof zorgen voor een krachtige groei, talrijke bloemen en meer weerstand tegen ziekten en insecten. De ideale periode voor een eerste bemesting hangt sterk af van de weersomstandigheden. Normaliter ontwaken rozenplanten eind maart / begin april uit hun winterslaap. Ten laatste wanneer de eerste bladeren verschijnen moet de plant bemest worden. Bij rozensoorten die meerdere malen bloeien, wordt een tweede bemestingsbeurt eind juni / begin juli aangeraden.
Eerste bemesting begin april
Om zeker te zijn dat je rozen na de voorjaarssnoei sterk groeien en rijk bloeien, hebben ze naast licht en water ook de juiste mix aan voedingsstoffen nodig. In deze fase zijn stikstof en fosfor heel belangrijk om nieuwe takjes en bloemen te ontwikkelen. Hierbij heb je de keuze tussen een organische, minerale of organisch-minerale meststof.
Actieve micro-organismen
Organische meststoffen hebben een trage werking. Micro-organismen in de bodem zetten de natuurlijke ingrediënten om en geven die gedurende lange periode geleidelijk aan vrij aan de plant. Dit activeert het bodemleven en bevordert de vorming van humus.
Zo is onze biologische meststof voor rozen en bloeiende planten, verrijkt met schapenwol, de perfecte oplossing. Eén enkele toepassing per jaar volstaat om de planten gedurende 5 maanden te voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen die ze nodig hebben om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Een tweede bemestingsbeurt in de zomer, zelfs bij rozensoorten die meerdere malen bloeien, is niet aanbevolen.
Natuurliefhebbers bemesten hun rozen ook graag met paardenmest of koemest. Deze producten bestaan uit stikstof, magnesium, fosfaat en kalium die in de juiste verhouding zijn gecombineerd. Voor alle stadsbewoners : paardenmest is een gedroogde versie in korrelvorm die in de vakhandel verkrijgbaar is en die niet sterk ruikt.
Al deze organische meststoffen worden op dezelfde manier toegepast. De korrels worden gelijkmatig rond de wortels gestrooid en lichtjes in de bodem ingewerkt. Vervolgens moet de bodem gelijkmatig vochtig gehouden worden.
Op deze manier hebben je rozen alle belangrijke voedingsstoffen ter beschikking.
Snelle werking
Een minerale rozenmeststof bevat alle belangrijke voedingsstoffen onder vorm van oplosbare mineralen en meststofzouten. Zij lossen op door vocht in de bodem en kunnen daardoor direct worden opgenomen door de planten. Zo heeft de plant direct voedingsstoffen ter beschikking en kan een accuut gebrek aan voedingselementen snel worden verholpen.
Bij minerale meststoffen met langdurige werking zijn de meststofkorrels met een harslaag omhuld. Deze voedingsstoffen dringen door de harslaag onder invloed van natuurlijke groeifacturen (vocht en bodemtemperatuur) en worden zo volgens de behoefte van de plant vrijgegeven.
De minerale rozenmeststof uit het COMPO-assortiment combineert deze beide technologieën waardoor je rozen vanaf de eerste dag voorzien zijn van voeding, en dit gedurende 6 maanden. Zo vermijd je dat de plant te veel of te weinig voeding krijgt en dat de voedingsstoffen uitspoelen in de bodem.
Een milieuvriendelijke oplossing dus!
Het is heel belangrijk dat de plant voldoende water krijgt na de bemesting. Enkel zo kunnen de voedingsstoffen de wortels snel bereiken. Controleer regelmatig of de bodem voldoende vochtig is zodat de meststof optimaal zijn werk kan doen.
Voor soorten die meermaals bloeien
De meeste rozen in je bloemperk bloeien meerdere malen per jaar. Als je de planten na de eerste bloei snoeit, zullen ze snel nieuwe uitlopers vormen. Hiervoor heeft je rozenplant veel voedingsstoffen nodig. De meeste meststoffen waarborgen een werkingsduur tot 3 maanden. Een tweede bemestingsbeurt eind juni is ideaal om de voedingsbehoefte tijdens de tweede bloeiperiode te dekken.
Omdat de meststof in de zomer heel snel moet werken, is een minerale meststof met korte werking en hoog kaliumgehalte ideaal. Houd er rekening mee dat de tweede dosis niet zo hoog mag zijn. De nieuwe takken die tijdens de zomer worden gevormd zijn namelijk nog heel zacht. Om zeker te zijn dat ze voldoende vorstbestendigheid ontwikkelen tegen de winter, heeft je rozenplant tijd nodig. Bemest je perkrozen daarom niet te laat - de laatste stikstofbemesting mag ten laatste midden juli worden uitgevoerd.
Minerale meststoffen met langdurige werking, zoals COMPO Rozen Meststof, zijn de ideale oplossing voor iedereen die slechts 1 maal per jaar rozen in potten willen bemesten. Deze meststof bezorgt jouw plant gedurende meerdere malen alle belangrijke hoofd- en sporenelementen. Voor een optimale werking moet de meststof gelijkmatig worden uitgestrooid, licht in de bodem worden ingewerkt en gelijkmatig vochtig gehouden worden.
Opgelet voor vorstschade
Rozen mogen vanaf augustus niet meer bemest worden met een stikstofrijke meststof. Dit zou ervoor zorgen dat er nieuwe takken worden gevormd maar de planten zullen hierbij niet meer voldoende tijd krijgen om voldoende uit te rijpen tegen de winter. Deze zachte scheuten zullen bevriezen bij vorst, de plant zal verzwakken en hierdoor zal ze vatbaarder worden voor ziekten en schadelijke insecten.
Minerale meststof
Rozen in potten en bakken hebben een beperkt volume potgrond ter beschikking. Om de hoge voedselbehoefte van de planten te kunnen dekken, is een aangepaste meststof heel belangrijk. Niet enkel de plaats is beperkt, maar ook het bodemleven. Daarom wordt een minerale meststof aanbevolen.
Producten voor de verzorging van je rozen
Meer informatie over rozen vind je hier