compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Rozen
  6. Echte meeldauw op rozen bestrijden

Echte meeldauw op rozen bestrijden : 5 tips

Je zou bijna denken dat het witte poeder slechts een laagje meel is dat de rozenblaadjes op magische wijze bedekt. We moeten je teleurstellen : het gaat om een schimmelziekte, nl. echte meeldauw. Als je rozen zijn aangetast met deze ziekte, dan moet je heel snel handelen. In dit artikel laten we je zien hoe je echte meeldauw op rozen bestrijdt en welke preventieve maatregelen je kan nemen.

Echte meeldauw - een verzamelnaam

De term "echte meeldauw" wordt gebruikt om een groot aantal verschillende schimmelziekten te groeperen die zowel sierplanten als eetbare gewassen kunnen aantasten en hen beroven van voedingsstoffen. Gevoelige planten zijn o.a. courgettes, druiven, komkommers, kruisbessen, pompoenen, rozen, dahlia's, wortelen en peterselie. Er zijn schimmels die zelfs meerdere waardplanten kunnen aantasten, terwijl andere kieskeuriger zijn en zich daarom alleen op bepaalde planten richten. De Oidium Lycopersicum-variant is vooral bij tomaten aanwezig terwijl Erysiphe Alphitoides de voorkeur geeft aan eiken, vandaar ook de naam "Eikenmeeldauw". Podosphaera Pannosa heeft het daarentegen op onze rozen gemunt maar kan ook schade veroorzaken aan perziken en nectarines.

compo image

Hoe kan je echte meeldauw herkennen?

Laten we eens kijken of je rozen wel degelijk zijn besmet met echte meeldauw. Echte meeldauw wordt ook wel de "mooi-weer-schimmel" genoemd die vooral verschijnt tijdens droge en zonnige dagen in de nazomer. De schimmelsporen worden meestal verspreid door sproeiwater of door wind. Omdat echte meeldauw echter op de scheuten kan overwinteren, is een plaag in het voorjaar mogelijk bij zonnige, warme temperaturen.

Typisch voor de echte meeldauw-schimmel is het witte, melige laagje op de bovenzijde van de bladeren dat gemakkelijk kan worden weggeveegd. Daaronder zijn vaak bruine of roodachtige vlekjes te zien. Als de infectie al vrij ver gevorderd is, kunnen ook de onderzijde van de bladeren, de bloemknoppen, de scheutpunten en de bloemen worden aangetast. Bovendien kleuren de bladeren geleidelijk aan rood en krullen ze op om na een tijdje af te vallen. Uiteindelijk kan een onbehandelde schimmelaantasting ervoor zorgen dat de plant afsterft. Om dit te voorkomen laten we jou enkele handige en doeltreffende oplossingen zien.

Echte meeldauw op rozen bestrijden

Hoe je echte meeldauw op rozen kan bestrijden, hangt een beetje af van hoe ernstig de schimmelaantasting is. Met de gerichte inzet van bestrijdingsmiddelen maak je in een vroeg stadium snel en op lange termijn een einde aan de aantasting.

5 tips tegen echte meeldauw op rozen

  1. compo image

    1

    Gebruiksklare spray

    Voor de snelle bestrijding bestaan er specifieke sprays voor toepassing op sierplanten en rozen. Met dergelijke gebruiksklare sprays kan je heel eenvoudig alle aangetaste plantendelen behandelen tot ze volledig bevochtigd zijn. Vergeet daarbij zeker niet de onderzijde van de bladeren. Spuit bij voorkeur 's morgens vroeg of in de vroege avond wanneer er geen regenwolken meer te zien zijn en de wind mogelijk is gaan liggen. De spray voorkomt dat de schimmelziekteverwekkers zich verspreiden en beschermen de plant dankzij zijn langdurige werking ook tegen een nieuwe infectie.

  2. compo image

    2

    Geconcentreerde producten

    Naast een gebruiksklare spray kan je ook een geconcentreerd middel gebruiken. Dit middel moet voor gebruik met water verdund worden. De juiste dosering vind je terug op de gebruiksaanwijzing. Gebruik het product in de vroege voormiddag of 's avonds, wanneer het niet regent of waait. We raden ook aan om het product toe te passen bij temperaturen onder 25°C omdat het actieve ingrediënt bij warme zomertemperaturen verdampt en zo de werkzaamheid van het product vermindert.

  3. compo image

    3

    Lieveheersbeestjes

    Naast gewasbeschermingsmiddelen zijn er zelfs tuinbewoners die blij zijn met de schuimmels : zo is meeldauw het favoriete gerecht van het meeldauwlieveheersbeestje en het citroenlieveheersbeestje. Eens deze lieveheersbeestjes in je tuin aanwezig zijn, kunnen ze je helpen om meeldauw te bestrijden.

  4. compo image

    4

    Snoeien

    Als de schimmelziekte al ver gevorderd is, kan een grondige snoeibeurt helpen. Verwijder hiervoor alle delen van de plant die zichtbaar zijn aangetast met de schimmel. Besproei de plant vervolgens grondig met een aangepast product.

  5. compo image

    5

    Planten verwijderen

    Als alle delen van de plant al besmet zijn en het risico bestaat dat de zieke roos andere planten kan besmetten, kan je overwegen om de plant uit voorzorg uit de tuin te verwijderen. Omdat echte meeldauwschimmels zich voeden met levend materiaal, kan je de plant in theorie op de composthoop gooien. Als je echter niet zeker weet of er andere schimmelziektes in het spel zijn, kan je de plant beter in de vuilnisbak gooien.

Tips om meeldauw te voorkomen

Om meeldauw - zowel echte meeldauw als valse meeldauw - het leven zo moeilijk mogelijk te maken, kan je enkele preventieve maatregelen nemen.

compo image

Tips bij aanplanting

Standplaats, plantafstand, gemengde aanplantingen

Kies voor je rozen een zonnige of gedeeltelijk schaduwrijke plek uit. Je nieuwe plant mag echter niet op dezelfde plaats worden aangeplant als de vorige planten. Als je geen ander plekje ter beschikking hebt, kan je de grond ook een snelle "make-over" geven door deze te vervangen door nieuwe, verse, voedingsrijke potgrond.

Omdat natte bladeren ideaal zijn voor de vorming van schimmels, is de roos blij met een bepaalde afstand tussen de planten. Zo kan er voldoende lucht tussen de planten circuleren en kunnen natgeregende bladeren sneller opdrogen. Bovendien kan de afstand tussen de planten de verspreiding van ziekteverwekkers enigszins verminderen. Tussen kleinere perkrozen is een plantafstand van een halve meter ideaal. Bij struikrozen en klimrozen kan dit zelfs 1,5 meter zijn.

Ook gemengde aanplantingen zijn mogelijk. Hiervoor zet je tussen de meeldauwgevoelige planten (zoals rozen en steenfruit) planten waar de schimmel niet van houdt. Rozen kan je bijvoorbeeld heel gemakkelijk combineren met basilicum, ooievaarsbek, lupine, siersalie, dille, sierui of lavendel. Een gemengde aanplanting zal een besmetting met echte meeldauw niet voorkomen maar zal er wel voor zorgen dat de schimmel zich niet zo snel meer kan verspreiden. Natuurlijk is het ook belangrijk om een bepaalde afstand tussen de planten te bewaren.

Om echte meeldauw te voorkomen, kan je rozensoorten planten die bijzonder robuust en vitaal zijn. Dit zijn onder andere rozen die het  ADR-label dragen. ADR-rozen worden gedurende een onderzoeksperiode van drie jaar door een panel van deskundigen op verschillende criteria onderzocht zoals winterhardheid, bladgezondheid en groeikracht. Deze rozen hebben daardoor minder kans om aangetast te worden met echte meeldauw.

compo image

Verzorgingstips

Bemesten, mulchen, water geven, snoeien

Goed bemest is half gewonnen, zou je kunnen zeggen. De toevoer van voldoende voedingsstoffen is immers essentieel voor de vitaliteit van je rozen. Tegelijkertijd is het belangrijk om de rozen correct te bemesten om zo echte meeldauw te voorkomen. Als je je rozen bemest met enkel stikstof, zal je de verspreiding van de schimmelziekte namelijk bevorderen. Gebruik daarom bij voorkeur een aangepaste rozenmeststof. Wanneer je een portie meststof moet toedienen, ontdek je in dit artikel.

Naast een evenwichtige toevoer van voedingsstoffen speelt ook water een belangrijke rol. De belangrijkste tip hierbij is : geef de rozen nooit van bovenaf water, maar direct aan de voet van de plant. Natte bladeren zijn namelijk heel populair bij schimmelziekten. Geef je rozen bij voorkeur 's morgens vroeg of in de vroege avond water, wanneer de zon niet zo sterk meer schijnt.

Ook al is het niet leuk, regelmatig onkruid wieden en dode bladeren op de bodem verwijderen is een heel nuttige maatregel om meeldauw te voorkomen. Daarnaast kan je de bodem met mulch bedekken. Zo wordt het water langer in de bodem vastgehouden en hoef je in de zomer niet zo vaak water te geven. De mulchlaag zorgt er eveneens voor dat er minder water op de rozenblaadjes spat. Dit betekent dat de schimmels die aanwezig zijn op de oude bladeren die op de bodem liggen, niet gemakkelijk op de bladeren aan de plant kunnen terechtkomen. 

Omdat echte meeldauw op rozen kan overwinteren, is niet alleen een snoeibeurt in de herfst, maar ook een snoeibeurt in het voorjaar belangrijk. Zo kan je nieuwe meeldauwinfecties vermijden. Terwijl je in de herfst alleen de aangetaste scheuten verwijdert, kan je in het voorjaar de plant fors terugsnoeien tot diep in het gezonde hout - je roos zal je dankbaar zijn! De ideale periode om te snoeien is in het vroege voorjaar op een milde, vorstvrije dag. Uitgebreide informatie over het snoeien van verschillende rozensoorten vind je hier.

Kleine kanttekening

Echte meeldauw vs. valse meeldauw

Naaste echte meeldauw is er ook een schimmelziekte genaamd 'valse meeldauw'. Valse meeldauw komt vooral in het voor- en najaar als het veel regent en bij hoge luchtvochtigheid. Meestal wordt valse meeldauw pas opgemerkt als de ziekte al ver gevorderd is want ze is vooral zichtbaar aan de onderkant van de bladeren, waar ze een grijze schimmelplek vormt. Aan de bovenzijde zijn vaak enkel roodpaarse vlekken te zien. Als je een vreemde verkleuring op de rozenblaadjes opmerkt, aarzel dan niet om de onderzijde van de bloemblaadjes te controleren. Als je valse meeldauw opmerkt, verwijder dan alle aangetaste bladeren (ook deze op de bodem!) en gooi die in de vuilnisbak. Gooi de besmette delen in geen geval op de compostoop! De schimmel zou zich daar opnieuw kunnen verspreiden. Ook in het voorjaar raden we je aan om je rozenplant fors terug te snoeien.

Advies voor de bestrijding van meeldauw

Hoe vroeger je echte meeldauw op je rozen ontdekt, hoe meer kans op succes!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.