Kenmerken
Eigenschappen
Periode van aantasting
Omschrijving
Mug herkennen
Iedereen kent het vervelende gezoem 's nachts en de jeukende muggenbeten. Eenmaal de zomer voor de deur staat, duiken de muggen snel op. Vooral op warme zomeravonden kunnen ze je echt tot wanhoop drijven. Sommige muggensoorten bezorgen je niet alleen slapeloze nachten en heel wat leuk, maar ook infectieziekten.
Naast de vlieg (Brachycera) behoort ook de mug (Nematocera) tot de tweevleugeligen (Diptera). Er bestaan ongeveer 45 verschillende muggenfamilies waaronder de rouwmug (Sciaridae), de langpootmug (Tipulidae) en de steekmug (Culicidae). Vaak zijn de bloedzuigende steekmuggen onschuldig. Toch zijn er enkele soorten die infectieziekten kunnen overdragen. Zo speelde de malariamug Anopheles claviger vooral in Zuid-Europa een grote rol als vector van malaria. De gewone steekmug (Culex pipiens) die in gans Europa aanwezig is wordt beschouwd als een potentiële vector van het West-Nijlvirus dat vooral vogels treft, maar in zeldzame gevallen ook op mensen kan overgaan.
De mondiale handel en het toerisme, maar ook de opwarming van de aarde zorgen ervoor dat andere muggensoorten zoals de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) en tropische virusziekten zoals knokkelkoorts of het zikavirus, naar Europa worden overgebracht, zich hier vestigen en zich uiteindelijk uitbreiden.
In ons artikel "Tijgermug" ontdek je wat de Aziatische tijgermug onderscheidt van de gewone mug en hoe je ze kan bestrijden.
Muggen zijn delicate, slanke insecten met lange, dunne poten, draadachtige voelsprieten en gedeeltelijk geschubte vleugels. Ze hebben eveneens een snuit waarmee ze steken en bloed zuigen. De grootte van de mug hangt sterk af van de muggensoort en de voeding tijdens het jeugdstadum. Toch worden muggen zelden groter dan 15 millimeter. Mannelijke muggen zijn meestal iets kleiner dan de vrouwtjes en kan je herkennen aan de gevederde antennes.
Vooral tijdens de zomermaanden leggen de vrouwtjesmuggen hun eitjes in stilstaand water. Dit is ook de reden waarom muggen vaak voorkomen in gebieden met veel vijvers en moerassen. Ook regentonnen en waterplassen voldoen aan alle eisen die muggen stellen om hun eitjes te kunnen leggen. Nadat de vrouwtjesmug haar eitjes in het water heeft gelegd, zulllen deze snel uitgroeien tot larven. De larven blijven in het water tot ze uiteindelijk verpoppen. Na het uitkomen worden ze volwassen, vliegende insecten.
Mannelijke muggen voeden zich uitsluitend met nectar en andere suikerhoudende plantensappen, terwijl de vrouwtjes zich zowel met bloed als met plantennectar voeden. Vrouwelijke muggen consumeren eiwitten via het bloed, die ze nodig hebben om eitjes te produceren.
Wanneer vrouwtjesmuggen met hun snuit de huid doorboren, vormen zich twee kanalen in de huid. Het insect gebruikt het ene kanaal om bloed op te zuigen. Via het andere kanaal injecteert de mug speeksel en eiwitten om te voorkomen dat het bloed stolt. Als reactie hierop geeft het menselijk lichaam histamine af, waardoor roodachtige, jeukende netelroos op de huid verschijnt. Deze genezen meestal binnen een week.
Bestrijding
Mug bestrijden
Om te voorkomen dat muggen eitjes leggen in de buurt van jouw huis en of tuin, helpt het om regentonnen af te dekken en deze regelmatig leeg te maken zodat er zich geen water ophoopt. Als je een tuinvijver hebt, kan je deze opvullen met vissen die de muggenlarven opeten en zo de vervelende insecten op afstand houden.
Om te voorkomen dat de muggen in huis komen, kan je dichtmazige horren aan het raam bevestigen. Voor een rustigere slaap kan je een muggennet over je bed plaatsen.
Muggen worden vooral aangetrokken door de geur van uitgeademde koolstofdioxide en zweet. Daarom raden we je aan om planten in je tuin te plaatsen die een geur afgeven die onaangenaam is voor de muggen en die sterker is dan lichaamsgeuren. Kruiden zoals citroenmelisse, munt en eucalyptus, maar ook basilicum, rozemarij en lavendel zijn hiervoor ideaal. Er bestaan ook speciale geurgeraniums die als muggenafschrikmiddel worden beschouwd en muggen op afstand houden. Op de markt zijn eveneens muggenspiralen beschikbaar op basis van plantaardige ingrediënten. Daarnaast kan je lange kledij dragen en niet bedekte lichaamsdelen inspuiten met een insectenwereld middel.
Om muggen binnenshuis te bestrijden, zijn er gebruiksklare sprays verkrijgbaar met directe werking. Deze kunnen worden toegepast in woon- en werkruimtes. Je hoeft enkel de deuren en ramen te sluiten, vanuit het midden van de kamer gedurende 3 seconden te spuiten naar de vier hoeken van de kamer en na 10 minuten grondig te verluchten.
Als je de muggen heel snel wilt immobiliseren, zijn er sprays op basis van polymeren beschikbaar zoals Barrière Insect Zero. De inhoud wordt rechtstreeks op de insecten verspoten. Zo worden ze bedekt met een soort moleculaire structuur, vergelijkbaar aan een spinnenweb. Hierdoor kan het insect zich niet meer bewegen.
Allereerst kan je de plaats waar de mug je heeft gestoken, afkoelen met een ijsblokje of een coldpack. Bij ernstige allergische reacties helpen verkoelende zalven met antihistaminica de symptomen te verminderen. Elektronische insectenbeethelers, die gebruik maken van warmte, helpen de jeuk en de zwelling te verminderen en het genezingsproces te versnellen. Zorg ervoor dat je niet krabt aan muggenbeten. Hierdoor kan je bacteriën in de beet brengen die ontstekingen kunnen veroorzaken.
Hiermee kan je muggen bestrijden
Ander ongedierte in en rondom het huis