compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Oleander correct snoeien - snoeitips

Zo breng je de snoeibeurt tot een goed einde!

Oleander snoeien

Met een zee van delicate roze bloemen en een zoete geur die een beetje aan jasmijn doet denken, is de oleander ongetwijfeld een van de populairste mediterrane planten. Zelfs Vincent van Gogh portretteerde de oleander in een van zijn stillevens. Om ervoor te zorgen dat de struik zijn volle schoonheid kan ontplooien, moet je regelmatig snoeien. Bang dat je te fors hebt gesnoeid? Maak je geen zorgen : oleanders kunnen snoeibeurten heel goed verdragen! Hoe ga je dan wel best te werk? In dit artikel ontdek je er alles over!

Vijf redenen waarom een oleander moet worden gesnoeid

Oleanders kunnen meerdere jaren overleven op voorwaarde dat ze goed verzorgd worden. Naast voldoende water hebben ze ook een snoeibeurt nodig. Door regelmatig de oude, vermoeide of zelfs zieke scheuten te verwijderen, maak je ruimte voor nieuwe, vitalere scheuten. Dus als je merkt dat je oleander nauwelijks knoppen en bloemen produceert, moet je overwegen om de snoeischaar te hand te nemen.

Over het algemeen is snoeien in verschillende situaties een goed idee. Hieronder ontdek je enkele redenen :

  1. In vorm brengen : groeit je oleander alle kanten op?  Groeien de takken binnenin de struik te dicht bij elkaar en concurreren ze om licht en lucht? Dan is het hoog tijd om je oleander uit te dunnen en in vorm te brengen. Dit kan je doen door alle scheuten die elkaar hinderen of die naar de binnenkant van de struik groeien, af te knippen. Door uit te dunnen, zorg je ervoor dat de overblijvende scheuten meer licht en lucht krijgen. Tegelijkertijd kan je oude, te lange scheuten inkorten en je oleander indien nodig een ronde of slanke vorm geven. Deze vormsnoei zal de groei van nieuwe scheuten stimuleren en op lange termijn zorgen voor een compacte groei.
  2. Bloei aanmoedigen : door het verwijderen van oude scheuten, die in de loop der jaren "lui" zijn geworden, creëer je ruimte voor de vorming van nieuwe, meer bloeiende scheuten. Zo stimuleer je de oleanderplant om uitbundig te bloeien.
  3. Snoei voor het overwinteren : eenmaal de temperaturen in de winter onder het vriespunt zakken, raden we je aan om je oleander uit voorzorg naar een winterverblijf te verplaatsen. Omdat daar meestal niet zoveel ruimte beschikbaar is, doe je er goed aan om de plant te snoeien (eigenlijk verkleinen) voordat je ze verplaatst. 
  4. Verjongingssnoei : als je relatief oude oleanderstruik geleidelijk aan verwelkt en steeds minder bloemen produceert, kan je de plant fors terugsnoeien. Je hoeft daarbij niet te aarzelen : de oleander kan zelfs scheuten ontwikkelen op oude, verhoute stammen. Hoewel de bloei in de eerste zomer beperkt kan zijn, zal in de daaropvolgende jaren de vertrouwde bloemenzee weer verschijnen.
  5. Het risico op ziekten minimaliseren : door dode, beschadigde of zelfs zieke takken te verwijderen, voorkom je de verspreiding van ziekten en zorg je voor een betere luchtcirculatie, wat belangrijk is om ziektebesmetting te voorkomen.

Het juiste moment om te snoeien

Een goed moment om flink te snoeien is de lente, voordat de oleander nieuwe scheuten gaat ontwikkelen. Als je de oleander echter moet verkleinen om te overwinteren, is de late herfst ook een goed moment. Tijdens en na de bloeiperiode moet je enkel de verwelkte bloemen verwijderen of zieke takken weghalen.

Je snoeit best op een zachte, droge en vorstvrije dag. Een licht wolkendek zal je pas gesnoeide oleander beschermen tegen direct zonlicht.

compo image

Het juiste gereedschap gebruiken

1. Het juiste materiaal

Bij alle snoeiwerkzaamheden, ook de minder grote, is het belangrijk dat je de takken netjes en recht afsnijdt om de wondgenezing te bevorderen. Gebruik scherp en schoon gereedschap om scheuren of beschadigingen te voorkomen. Voor kleinere of vingerdikke takken volstaat een rozenschaar. Voor dikkere takken kun je een snoeischaar gebruiken.

2. De juiste beschermende kleding

Alle delen van de oleanderplant zijn giftig. Draag daarom kledij met lange mouwen en handschoenen tijdens het snoeien.

Oleander snoeien - zo ga je te werk

Of hij nu oud is, ziek is of er maar triestig uitziet : bij het snoeien van een oleanderstruik hoef je je niet in te houden. Zorg er alleen voor dat je je oleander niet te veel terugsnoeit, anders bloeit hij volgend jaar misschien niet. Knip oude takken boven een bladpaar altijd af, zodat de oleander daar weer kan uitlopen. Zieke of volledig dode takken kun je direct aan de basis afsnijden.

Wat mag je afknippen?

Volgende takken mogen worden verwijderd of ingekort :

  • Dode of zieke takken : knip dode, zieke of beschadigde takken direct bij de basis af zodat er geen stompjes overblijven.
  • Oude en houtachtige takken : om veroudering te voorkomen, moet je eerst de oudere takken terugsnoeien. Snoei ze terug tot de gewenste lengte, idealiter niet meer dan 1/3 van de tak. Jonge scheuten moet je laten staan, want die zorgen voor een rijke bloei in het volgende jaar. Knip de tak steeds af boven een bladpaar. Hieruit zal dan een nieuwe scheut groeien. Bij een verjongingssnoei kunnen de oude houtachtige takken tot dicht bij de grond worden teruggesnoeid. Na een radicale snoeibeurt kan het zijn dat je een jaar moet wachten voordat je oleander weer bloeit - maar hij zal dan wel met twee keer zoveel bloeikracht bloeien. 
  • Lange, dunne en karige scheuten: deze kan je inkorten om de plant compacter te maken. 
  • Vertakte of overlappende takken : knip alle takken weg die krom zijn, naar binnen groeien of elkaar kruisen. Als de oleander binnenin te dicht begroeid is, dun hem dan wat uit door enkele takken dicht bij de grond terug te knippen. Hierdoor komt er meer licht binnen en kan de lucht beter tussen de takken circuleren - dit voorkomt ook schimmelinfecties. 

Voorjaarsverzorging na het snoeien

Als er in het voorjaar weinig regen valt of als je oleander onder een afdak staat, is het belangrijk dat je voldoende water geeft. Vooral bij een sterke voorjaarszon zal de grond in een pot vrij snel uitdrogen. Gebruik bij het begieten bij voorkeur regenwater of stilstaand leidingwater. Een oleanderstruik is namelijk gevoelig voor kalk.

Daarnaast heeft je oleander veel voedingsstoffen nodig om gezonde en stevige, nieuwe scheuten te kunnen ontwikkelen. Een specifieke meststof voor mediterrane planten is hiervoor ideaal. Bemest je oleander direct na de snoeibeurt zodat hij sterker aan het nieuwe tuinseizoen kan beginnen. Meer tips over de verzorging van oleanders vind je in ons plantenportret "Oleander".
 

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.