compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Grafbeplanting

Aantrekkelijke oplossingen voor elk seizoen

Grafbeplanting

Zelfs als je de begraafplaats eenmaal per week bezoekt, zijn slakken snelle eters, graven konijnen hard en beschadigen ook hitte en droogte de planten. Om te voorkomen dat de grafverzorging een onoverkomelijke uitdaging wordt, laten we je kennismaken met enkele kleurrijke en toch gemakkelijk te verzorgen planten. Met groenblijvende vaste planten en bijpassende kleuraccenten voor alle vier jaargetijden kan je een perfect mengsel voor je grafbeplanting samenstellen.

compo image

Aan deze voorwaarden moeten grafplanten voldoen

Basisprincipes

Een graf er ieder jaargetijde aantrekkelijk uit laten zien is geen eenvoudige opgave. 's Zomers kan met name het water geven een probleem worden wanneer bijvoorbeeld de begraafplaats enkele kilometers van de eigen woning is verwijderd. Door de juiste planten te kiezen kan je in elk seizoen de benodigde verzorging terugbrengen tot een minimum. Je selectie moet daarvoor aan enkele basisvoorwaarden voldoen:

 

 

  1. Net als voorheen moet de grafsteen het middelpunt van het arrangement zijn. Let er bij het kiezen van de planten daarom op dat de steen niet in de schaduw komt te liggen of zelfs overwoekerd kan raken.
  2. Een dicht plantentapijt verhindert de groei van onkruid en houdt het vocht in de grond vast.
  3. Houd ook rekening met de lichtomstandigheden bij het graf, want alleen als de geselecteerde planten zich goed thuis voelen op hun plek, zijn ze gemakkelijk in de verzorging en gaan ze jarenlang mee.
  4. Langzaam groeiende planten zijn weliswaar vaak wat duurder, maar blijven ook langer in vorm. Bovendien bespaar je je daarmee heel wat tijd om te snoeien.

Onze tip

Leg geen kiezelstenen of grotere platte stenen op het graf. Vooral op warme zomerdagen worden de grond door deze materialen extra warm. 

Verzorgd graf met weinig onderhoud

Een seizoensgebonden aanplanting is mooi, maar een graf vier keer per jaar volledig nieuw aanplanten kost veel moeite en geld. Daarom raden wij je aan om, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, 1/3 tot 2/3 van het graf te beplanten met groenblijvende vaste planten. De anders zo populaire klimop is hiervoor minder geschikt, omdat deze klimplant ongecontroleerd woekert en veel onderhoud met zich meebrengt. Deze kandidaatplanten voldoen echter aan alle eisen voor grafbeplanting:

De groenblijvende basis

Epimedium perralchicum

Elfenbloem

Pachysandra terminalis

Dikkemanskruid

Leptinella squalida

Koperknoopje

Euonymus fortunei

Bontbladige kardinaalsmuts

Cotoneaster

Dwergmispel

Sedum spurium

Roze vetkruid

Onze tip

Als grafomranding biedt de Japanse hulst een goed alternatief voor de buxus. Ze ziet er bijna hetzelfde uit en is aanzienlijk minder vatbaar voor ziekten en plagen.

Seizoensaccenten

Voorjaar

compo image

1

Driekleurig viooltje (Viola tricolor)

Met het driekleurig viooltje (Viola tricolor) breng je een robuust en weelderig bloeiend voorjaarsplantje op het graf. Op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats voelt de plant zich goed thuis en vormt dan van maart tot ver in mei continu nieuwe bloemetjes. Kies voor seizoensplanten die je op een graf wil planten altijd eenjarige gekweekte variëteiten. De wilde soort, het hoornviooltje (Viola cornuta) breidt zich namelijk op grote schaal uit, bloeit vaak nog tot ver in oktober en wil niet al na enkele maanden plaats maken voor zomerplanten. Het driekleurig viooltje staat overigens niet op het menu van slakken. Wanneer er op je begraafplaats veel wilde konijnen zijn, kan je echter beter kiezen voor het aantrekkelijke stiefmoedertje.

compo image

2

Narcissen (wilde narcis)

Gele of witte bloemen worden eigenlijk niet aanbevolen wanneer je veilig wil zijn voor vraatzuchtige wilde konijnen, want die vinden de lichtgekleurde bloemen heel snel in het donker. Maar met de melkachtige vloeistof die uit de bladeren komt, maakt de narcis zich echter met succes ongeliefd bij knaagdieren en slakken. Bij het planten van deze voorjaarsbloem heb je twee opties: je kan hem al in september of oktober als bol op het graf planten voor het volgende voorjaar. Om dat te doen, graaf je een gat dat ongeveer twee keer zo diep is als de narcissenbol en geef je vervolgens uitgebreid water. Als het graf in de herfst echter nog dicht beplant is, kan je ook kiezen voor de tweede optie en in het voorjaar eenvoudigweg een voorgetrokken narcisplant uit het tuincentrum planten. Wil je nog meer bolbloemen op het graf? Experimenteer dan eens met de verschillende kleuren van hyacinten. Voorjaarsklassiekers zoals de tulp moeten we je echter afraden, omdat zowel knaagdieren als slakken daar dol op zijn.

compo image

3

Vergeet-mij-nietje

Het ideale derde onderdeel van een kleurrijke lentebeplanting op een graf is het vergeet-mij-nietje. Niet alleen vanwege de naam is dit kleine blauwe bloempje populair op begraafplaatsen - het is ook een uiterst gemakkelijke, langbloeiende plant met een groot uithoudingsvermogen. Op een halfschaduwrijke standplaats bloeit het vergeet-mij-nietje van april tot midden juni. Daarbij heeft het een voorkeur voor vochtige grond. Die biedt de natuur in het voorjaar helemaal uit zichzelf, zodat je je daar meestal geen zorgen over hoeft te maken. Tijdens de plantperiode in maart of april kan je in tuincentra of kwekerijen kiezen uit verschillende kleurvariaties. De blauwe oorspronkelijke variëteit is meestal wat robuuster en vooral uitbundiger bloeiend dan de roze en witte gekweekte variëteiten. Het vergeet-me-nietje past met een groeihoogte van slechts 20 cm goed tussen de overige grafplanten en kan na de bloeiperiode in juni gewoon worden uitgetrokken.

Seizoensaccenten

Zomer

compo image

1

Zilverschildzaad (Lobularia maritima)

Wit of paars: aan jou de keuze! Wij raden je echter aan te kiezen voor een gekleurde variant van het zilverschildzaad, want deze zeer uitbundig bloeiende plant is een ware alleskunner. Van juni tot midden september opent zij haar bloemen en verspreidt daarbij een honingzoete geur, die zwermen bijen en vlinders van allerlei soorten naar het graf lokt. Met een groeihoogte van 20 cm vormt zilverschildzaad een dicht tapijt van bloemen, dat beschermt tegen verdamping en zich graag alles verbergend over platte stenen en kiezelstenen heen legt. Zilverschildzaad is niet veeleisend en dat maakt de plant tot de perfecte zomerse kandidaat voor een graf, dat het goed doet op zowel zonnige als halfschaduwrijke standplaatsen en ondanks de bloemenpracht tevreden is met weinig water.

compo image

2

Mexicaanse heide

Mexicaanse heide kan in de regel niet overwinteren, maar in haar lange bloeiperiode van mei tot september doet deze kleine plant er alles aan om indruk te maken op de bezoekers van de begraafplaats. Met de vertakte, maximaal 20 cm hoge groei is Mexicaanse heide ideaal als grafbeplanting. De plant groeit op halfschaduwrijke standplaatsen, maar komt ook tot haar recht bij een graf in de volle zon. De aardekluit mag echter nooit volledig uitdrogen, dus Mexicaanse heide moet bij extreme warmte regelmatig water krijgen. Of je nu kiest voor de witte of paarse kleurvariant: met deze plant creëer je op de begraafplaats een waardevolle voedselbron voor insecten.

compo image

3

Fuchsia

Ben je op zoek naar een indrukwekkende zomerse kleur voor een graf op een schaduwrijke tot halfschaduwrijke standplaats? Dan kan me met fuchsia's niets verkeerd doen. Wanneer de aardekluit van een fuchsia koel en matig vochtig blijft, levert dat tot ver in oktober een lang aanhoudend spektakel van kleuren op. Naast de klassieke kleuren paars en rood zijn deze klokvormige bloemen nu ook verkrijgbaar in tal van varianten, soms met wel drie kleuren in één variant. Om fuchsia's tussen de bloemengeneraties door te voorzien van licht en lucht, is het zinvol om deze planten iedere paar weken te bevrijden van alle verdorde bloemen en bladeren. Gebruik van maart tot augustus regelmatig een vloeibare meststof om de bloei te stimuleren. Voor een zonnige standplaats is de fuchsia echter minder geschikt dan vrijwel alle andere planten - de bloemen en bladeren verbranden er snel en je zal niet lang plezier van hebben.

compo image

4

Staande geranium (Pelargonium zonale)

Een gemakkelijke zomerse grafplant die bijzonder goed bestand is tegen warmte en droogte, is de geranium. De felgekleurde bloemen zien er weliswaar kwetsbaar uit, maar de plant doet het ook goed op extreme plekken, zoals tussen kiezelstenen en platte stenen. Bij lang aanhoudende droogte moet de plant minstens eenmaal per week water krijgen. Als je van tijd tot tijd de verwelkte bloeiwijzen verwijdert, zal een geranium de hele zomer lang nieuwe bloemen blijven vormen. Het aantal variëteiten is groot: je kan kiezen tussen witte, roze, rode, violette en meerkleurige varianten. De groeihoogte is in de regel 25 tot 40 cm. Nog een factor die de geranium uitermate geschikt maakt als grafbeplanting: konijnen en andere knaagdieren, en ook slakken, lopen of kruipen met een grote boog om deze plant heen.

Seizoensaccenten

Herfst en winter

compo image
compo image
compo image
compo image

Vooral op Allerheiligen (ook Allerzielen genoemd) en Dodenzondag (ook Eeuwigheidszondag genoemd) moet een graf er mooi verzorgd uitzien. Voor die gelegenheid zijn in de herfst struikhei, chrysanten en herfstasters zeer geschikte kandidaten. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en vormen een kleurrijk bloementapijt - ook in plantenschalen. Groene planten met rode besjes zorgen eveneens voor indrukwekkende herfstkleuren op een begraafplaats: bergthee en skimmia zijn daar twee mooie voorbeelden van, maar ook de dwergmispel, die we bespraken bij de vaste grafbeplanting, is met de rode bessen een waar sieraad in het winterseizoen.

compo image

Wanneer de chrysanten en herfstasters met de toenemende nachtvorst afscheid van u nemen, kan je de vrijgekomen delen van het graf opvullen met een mooi kerststuk of beplanten met een kerstster, de enige klein groeiende winterbloeier. De kerstster (ook kerstroos genoemd) wordt ca. 30 cm hoog en bloeit, afhankelijk van de variëteit, ergens tussen december en maart. Behalve de klassieke variant in wit zijn er in de afgelopen jaren vele kruisingen en gekweekte variëteiten bijgekomen. Je kan daardoor met deze plant bijvoorbeeld donkerrode, paarse, roze, gele en zelfs meerkleurige accenten op het graf aanbrengen. Omdat een kerstster niet heel goedkoop in aanschaf is en als meerjarige plant wel 30 jaar oud kan worden, zou het zonde zijn deze plant het veld te laten ruimen voor de voorjaarsbeplanting en daarom maar op de composthoop te gooien. Wanneer er op het graf geen permanente plek is voor uw kerstster, kan je deze groenblijvende plant ook eenvoudigweg in het voorjaar op een schaduwrijke standplaats in je eigen tuin of zelfs in een plantenkuip planten. Zo kan je de komende winter opnieuw genieten van de tere kerststerbloemen.

Speciaal voor de winter

Meer inspiratie voor grafbeplanting in de winter vind je in dit artikel

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.