1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kamerplanten
  5. Cyclaam

Kenmerken

Cyclaam

compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
kamer
Planthoogte:
max. 30 cm
Bloemkleur:
wit, oranje, roze, rood, violet

Correct planten

Cyclamen planten

Standplaats

Cyclamen behoren tot de familie der Myrsinacea een hebben hun oorsprong in het Middellandse Zeegebied. Eén cyclaamsoort, het alpenviooltje (Cyclamen purpurascens, ook Europese cyclaam genoemd), komt uit de kalkrijke bergwouden van Centraal- en Zuid-Europa. Cyclamen hebben een zeer lichtrijke standplaats nodig, echter niet in de directe zon. Voor cyclamen zijn temperaturen rond de 15 °C ideaal. Ze kunnen niet tegen temperatuurschommelingen en ook niet tegen temperaturen hoger dan 20 °C. Een standplaats bij het raam in een matig verwarmde ruimte is ideaal.

Aanplanting

Cyclamen kan je het hele jaar door als kamerplant planten. De beste tijd om te verpotten is echter in het voorjaar. In de zomer kan je je cyclaam buiten zetten.

Onze tip

Hoe koeler de standplaats, hoe langer je zal kunnen genieten van de bloemen. Een plekje boven de verwarming is dus niet aan te raden. Ideaal is de vensterbank in de slaapkamer.

Correct verzorgen

Cyclamen verzorgen

Hoe vaak moet je een cyclaam water geven?

Als je niet veel water kan verdragen, beslis je liever zelf hoeveel water je wilt. Giet daarom het water niet met een gieter van bovenaf, maar dompel de wortelkluit gedurende 15 minuten in een pot met water. Alles wat de plant niet heeft opgenomen, is sowieso te veel. Tijdens de rustfase in de zomermaanden kan je het aantal gietbeurten verminderen.

Bemesting

Bemest je cyclaam van maart tot en met oktober wekelijks met onze meststof voor bloeiende planten. Deze meststof voorziet je plant van alle essentiële voedingsstoffen en sporenelementen. De meststof is onmiddellijk werkzaam en zorgt voor een gezonde ontwikkeling van de cyclaam.

Moet een cyclaam gesnoeid worden?

Als de plant te dicht begroeid is, zullen de bladeren onderaan snel gaan rotten en zullen verwelkte bladeren en bloemen er niet zo mooi meer uitzien. Het is dus zinvol om regelmatig deze plantendelen te verwijderen. Snij de bloemen en bladeren echter niet af, maar verwijder ze met een draaiende handbeweging uit de wortelstok. Zo zal de binnenkant van de plant terug optimaal kunnen genieten van licht en lucht.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.