compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kamerplanten
  5. Wax-Amaryllis een nieuw leven geven

Een nieuw leven voor de met wax beklede bloembol

Amaryllis in wax een tweede leven geven

Amaryllis in een waxlaagje - een populair kerstcadeau maar ook een uitdaging. Want als je de bloembollen in hun kleurrijk jasje laat, kan je ze alleen maar weggooien eens ze uitgebloeid zijn. Maar waarom wordt de Amaryllis eigenlijk in wax gestopt? In ons artikel ontdek je alle voor- en nadelen van de waxlaag en tonen we je stap voor stap hoe je de plant verzorgt zodat ze volgend jaar opnieuw bloeit.

compo image

Dit houdt de trend in

Waarom wordt de Amaryllis in wax ondergedompeld?

Wil je een plant als kerstgeschenk weggeven? Dan is een Amaryllis in wax een mooie keuze : de plant maakt geen rommel dankzij de waxlaag, ze heeft geen potgrond of pot nodig en is bovendien in talloze kleuren verkrijgbaar.

Ook de persoon die de plant als geschenk ontvangt, heeft geen groene vingers nodig. De plant hoeft enkel op een lichtrijke plaats gezet te worden en heeft niet veel verzorging nodig want de waxmantel beschermt de bloembol tegen uitdroging.

Zo kan de plant zich volledig zelfstandig voorzien van voedingsstoffen - zonder wortels of extra water. Toch zijn er enkele zaken om in gedachten te houden bij de verzorging van de wax-Amaryllis.

compo image

Zo verleng je de bloeiperiode

Amaryllis in wax verzorgen

Om zeker te zijn dat de wax-Amaryllis prachtig bloeit en je er zo lang mogelijk van kan genieten, moet je een standplaats kiezen met veel lichtinval, maar waar het niet te warm is. Ideaal zijn temperaturen tussen 18 en 21°C. Een plekje boven de verwarming is echter niet geschikt voor deze XXL bloembol. Omdat de Amaryllis altijd naar het licht toe groeit, raden we je aan de plant regelmatig te draaien - zo kunnen de stengels evenredig groeien.

Het is meestal niet zo moeilijk om een Ammaryllis-knol meerdere jaren opnieuw te laten bloeien. Bij de knollen in wax is dit echter iets lastiger omdat ze ofwel helemaal geen wortels hebben of omdat ze vastzitten onder de waslaag. Het redden van een Amaryllis in wax is misschien niet zo eenvoudig, maar het is wel mogelijk!

Zo red je je uitgebloeide Amaryllis van de vuilnisbak

De Amaryllis in wax is uitgebloeid - wat nu?

  1. Zodra de kerstdecoratie is uitgebloeid, moet je ervoor zorgen dat de knol terug wortels kan vormen - enkel zo maakt de Amaryllis kans op een tweede leven. Om dit te doen, moet je de wax voorzichtig van de knol afpellen. Als er echter helemaal geen wortels meer aanwezig zijn, is de kans op een succesvolle herbloei gering. Vind je daarentegen toch kleine wortels, verwijder dan voorzichtig de verklevingen en volg de volgende stappen.
  2. Laat de uitgebloeide stengels aan de plant. De knol heeft namelijk tijd nodig om de voedingsstoffen in de plantendelen op te nemen. Pas wanneer de bloemen en stengels bruin kleuren en uitgedroogd zijn, mag je ze verwijderen van de knollen.
  3. Plaats de Amaryllis vervolgens in een pot met voedingsrijke potgrond. Veel potgronden slaan gietwater echter te goed op. Amaryllis komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrikaanse droge gebieden en begint snel te rotten in de humusrijke potgrond. Voor de aanplanting kan je het beste wat zand door de potgrond mengen of de drainage bevorderen met behulp van een laagje hydrokorrels of een potscherf op de bodem van de pot. Zo kan het overtollige water gemakkelijk weglopen.
  4. Plaats de pot op een lichtrijke plaats en houd de knol steeds licht vochtig. Hopelijk zijn er na enkele weken nieuwe wortels gevormd.
  5. Omdat de Amaryllis na een uitputtende bloeiperiode de voedingsbalans terug moet aanvullen, moet de knol van maart tot mei om de twee weken een portie vloeibare meststof in het gietwater meekrijgen.
  6. Eind augustus breekt een rustperiode aan die cruciaal is voor de bloei in de komende winter. Houd daar dus zeker rekening mee! Anders zal de Amaryllis enkel bladgroen krijgen en geen bloemen. Geef geen water of meststof meer en zet de pot op een plaats bij een temperatuur van 10 tot 18°C. Als de knol in de tussentijd opnieuw bladeren vormt, zullen deze afsterven.
  7. Na 6 tot 8 weken kan je de knol in een voedingsrijke potgrond verpotten en terug naar de woonkamer verhuizen. Daar zal de plant met wat geluk opnieuw beginnen bloeien.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.