compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. De mooiste balkonplanten voor de winter

Voor kleurrijke winterdagen

De mooiste balkonplanten voor de winter

Bij koude temperaturen brengen we meestal niet veel tijd door op het balkon. In een warme woonkamer door het venster turen naar een kleurrijk, bloeiend balkon, dat klinkt toch ook leuk? In dit artikel tonen we jou, hoe je je balkon tijdens de winter kan opfleuren met winterplanten.

De juiste periode

September of oktober zijn ideale maanden om winterharde balkonplanten aan te planten. Dan zijn de temperaturen nog relatief zacht, wat de groei van de planten ten goede komt.

Herfstschoonmaak na de zomer

Heb je nog bloembakken staan met uitgebloeide eenjarige zomerbloemen? Dan is het tijd voor de herfstschoonmaak zodat je de winterbeplanting kan voorbereiden. Verwijder alle eenjarige zomerbloemen en gooi ze in je compostbak. Maak vervolgens je bloempotten en -bakken grondig schoon. Zo verminder je het risico dat schimmelsporen of ongedierte de vers geplante winterbloemen aantasten en infecteren.

Zodra de potten en bakken zijn schoongemaakt, kan je beginnen planten. Controleer of de bakken voorzien zijn van afvoergaten zodat overtollig water gemakkelijk kan weglopen. Het is ook heel belangrijk dat de pot of de bak vorstbestendig is. Overtollig water en regenwater zetten namelijk uit als ze bevriezen, waardoor de pot kan gaan barsten. Om de wortels van je planten extra te beschermen, kan je de pot bedekken met vliesdoek of jute bij zware vorst. Voor grotere potten kan je de kou van onderaf tegenhouden door de pot op een houten plank te plaatsen.

compo image

Winterbloemen planten - 3 tips

Om ervoor te zorgen dat je balkonplanten zich tijdens de winter thuis voelen op het balkon, hebben we - naast het feit dat je pot of bak moet voorzien zijn van afvoergaten - nog drie extra tips voor je opgelijst.

1. Waterdoorlatende drainagelaag

Voordat je je pot of bak opvult met een portie verse potgrond, moet de bodem bedekt worden met hydrokorrels. Deze korrels zorgen ervoor dat overtollig water gemakkelijker kan weglopen. Vooral tijdens de winter mogen planten niet te lang in natte grond blijven staan.

2. De juiste grond

De meeste winterbloeiers voelen zich thuis in een losse, voedselrijke universele potgrond. Sommige balkonplanten zoals bergthee (Gaultheria), Skimmia en winterheide geven de voorkeur aan een eerder zure bodem. In dit geval kies je beter voor een potgrond voor zuurminnende planten.

3. Correct aanplanten

Als de kluit heel sterk geworteld is, kan je de wortels voorzichtig losmaken met je vingers. Plaats de plant in de grond, vul de lege ruimte op met grond en druk alles goed aan. Geef  vervolgens goed water. Giet hierbij het water aan de voet van de plant en  niet over de bladeren. Nu kunnen je winterplanten groeien in hun nieuwe omgeving en ben je een stapje dichter bij een mooi winterbalkon!

compo image
Potgrond & bodemverbeteraars

COMPO SANA Universele Potgrond

Kwalitatieve universele potgrond voor jouw winterharde balkonplanten. De potgrond verzorgt je planten eveneens gedurende 100 dagen van alle belangrijke voedingsstoffen.

Naar het product

De mooiste balkonplanten voor de winter

Verschillende vaste planten of kleine struiken zijn geschikt als winterbeplanting. Ook planten met een compacte groei en langdurige bloei zijn ideaal. Hieronder hebben we alvast onze favoriete balkonplanten voor de winter opgelijst.

compo image

1. Winterheide

De winterheide, die ook wel alpenheide wordt genoemd, is ongetwijfeld een van de populairste vaste winterbloeiers op het balkon en het terras. De roze, rode of witte bloemen bloeien van november tot april. Het groenblijvende struikje blijft vrij laag met een groeihoogte van 15 tot 30 cm en is dus ideaal voor het balkon. Een half-schaduwrijke tot zonnige standplaats en een licht zure grond zijn ideaal.

compo image

2. Skimmia

Op de plant ontwikkelen zich roze bloemen waaruit in de herfst rode bessen komen. Wist je trouwens dat er zowel mannelijke als vrouwelijke planten bestaan? Ze zijn allebei nodig voor de bestuiving van de bloemen en de ontwikkeling van de rode bessen. De skimmia geeft de voorkeur aan een half-schaduwrijk plekje. Sommige variëteiten kunnen een hoogte van wel 1 meter bereiken. Gelukkig groeit de struik heel langzaam, zodat je de plant meerdere jaren in een pot kan laten opgroeien. Als je lang van deze heester wilt genieten, gebruik bij de aanplanting dan zeker een substraat voor zuurminnende planten.

compo image

3. Parelbes

De parelbes (Gaultheria mucronata) vormt dikke, rode bessen die tot in het voorjaar aan de plant blijven hangen. Deze moerasplant wordt amper 10 tot 15 cm hoog en houdt van een half-schaduwrijk plekje. Je kan de plant kan zonder probleem samen met struikheide, winterheide, purperklokjes (heuchera), zilverstruikjes (Calocephalus) en cyclamen in een bloembak aanplanten.

compo image

4. Hoornviooltje

Hoornviooltjes (Viola cornuta) zijn bijzonder winterharde planten die van de herfst tot de lente in verschillende kleuren bloeien. Bij vorst trekken ze soms hun hoofd in, maar ze produceren meteen nieuwe bloemen eens de temperaturen terug beginnen stijgen. De plant houdt van een zonnige of half-schaduwrijke locatie.

compo image

5. Struikhei

In plaats van bloemen wordt struikhei (Calluna vulgaris) versierd met kleurrijke knoppen die gedurende de winter in knopstadium blijven. Dit heeft als voordeel dat de bloemen die niet bloeien ook niet kunnen verwelken. Omdat de kleurrijke kelkblaadjes de knoppen bedekken en beschermen tegen vorst, vormt de plant de hele winter door een kleurrijke blikvanger. Struikhei doet het bijzonder goed in combinatie met hoornviooltjes, cyclamen en winterheide.

compo image

6. Kerstroos

De kerstroos (Helleborus niger) is een betoverende vaste plant die ons weet te bekoren met haar stervormige, witte bloemen. De eerste bloemen van de potplant kunnen al in oktober verschijnen. Ten laatste tijdens de advent zal de mooie winterplant in volle bloei staan. Als je nog langer van de mooie bloemen wilt genieten, kan je ook enkele lenterozen planten. Deze bloeien iets later (van januari tot februari). De planten voelen zich vooral op half-schaduwrijke plekjes goed.

compo image

Mooie structuur- en vulplanten

Ook groenblijvende planten met bijzonder mooie bladeren zijn mooi om naar te kijken. Tot deze bladplanten behoren onder meer purperklokjes (heuchera). Als de paarse bloemetjes in de nazomer zijn uitgebloeid, kan je nog steeds nieten van de prachtige rode, oranje of paarse bladeren. Als vulplanten kunnen ze voor rust en harmonie zorgen in bloembakken met bloeiende planten.

Als je extra structuur wilt creëren en een aantrekkelijke plantencombinatie wilt creëren in een bloembak of -pot, kan je kiezen voor groene of zilverachtig glanzende structuurplanten zoals de judaspenning (Lunaria), cyclamen, penningkruid of kleinere siergrassen. Winterharde siergrassen zijn bijvoorbeeld het blauwe zwenkgras (Festuca glauca), zegge (Carex conica) en Japanse zegges (Carex morrowii Boott). Als je over voldoende ruimte beschikt op je terras, kan je kleinere struiken planten zoals de sneeuwbal (Viburnum tinus), de Japanse toverhazelaar (Hamamelis japonica) en winterjasmijn.

Tips voor de plantenkeuze

Zorg ervoor dat de planten niet te hoog of te breed worden. Een sierbessenstruik van 2 m hoog kan al snel te groot worden voor een klein balkon. Informatie over de groeihoogte en -wijze vind je meestal terug op het plantenetiket. Daarnaast zijn een grote plantenbak, de geschikte grond en een goede verzorging essentieel als je meerdere jaren wilt genieten van meerjarige, winterharde balkonplanten.

compo image

Balkonplanten tijdens de winter correct verzorgen

Tijdens de winter hebben planten in het algemeen minder aandacht nodig dan in de zomer. Toch kan je de bloei een beetje stimuleren met een wat verzorging. Zo help je de planten veilig de winter door.

  1. Begieten : geef je planten regelmatig water zodat de wortelkluit niet gaat uitdrogen. Geef water op vorstvrije dagen zodat de wortels niet kunnen bevriezen.
  2. Bemesten : tot oktober hebben bloeiende balkonplanten er baat bij als je ze regelmatig bemest. Een vloeibare meststof zoals COMPO Vloeibare Meststof Complete kan je hierbij zeker helpen. Dit product voorziet je planten van alle belangrijke voedingsstoffen. In de winter hebben winterharde balkonplanten maar weinig voedingsstoffen nodig omdat de groei dan vertraagt. Vanaf februari kan je je planten zoals gewoonlijk opnieuw bemesten met een vloeibare meststof.
  3. Snoeien : in het voorjaar kunnen sommige winterharde planten worden gesnoeid om ze aan te moedigen om terug te gaan bloeien. Dit geldt echter niet voor alle planten, dus lees zeker de informatie op het plantenetiket zorgvuldig na.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.