compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Gazonverzorging in de lente

In 5 stappen naar een gezond gazon

Gazonverzorging in de lente

De lente is niet alleen de ideale periode voor een bemestingsbeurt maar ook om het gazon te verticuteren en kale plekken in het gazon bij te zaaien. Maar wanneer is het ideale tijdstip om deze klusjes uit te voeren en in welke volgorde? In dit artikel tonen we je de vijf stappen van de gazonverzorgingsroutine waarmee je je gazon in de lente terug in topconditie krijgt.

Stap 1

Voorbereiding van het gazon in het voorjaar

compo image

De balans opmaken

Gazon opruimen en egaliseren

Hoe ziet je gazon er na de wintermaanden uit? Heeft mos zich lustig verspreid? Stapelen molshopen zich overal op of zijn er grote gebieden waar er helemaal geen gras groeit? Om al deze vragen te kunnen beantwoorden, moet je het gazon eerst kunnen observeren.

Concreet betekent dit dat het gazon in het voorjaar moet worden opgeruimd : kleine takken, bladeren en dode plantendelen moeten worden verwijderd, bij voorkeur met een stevige metalen hark. Die helpt je ook om de dode grassprieten uit het gazon te kammen.

Zo krijg je een zicht hoeveel gras er nog intact is. Molshopen zijn gemakkelijk te egaliseren met een hark. Spreid de grond zeer dun op het gazon zodat het gras er gemakkelijk doorheen kan groeien.

compo image

Bij sterk verdichte bodems

Het gazon in het voorjaar beluchten en bezanden

Als de bodemstructuur van je gazon op sommige plaatsen heel erg verdicht is door veelvuldig betreden, sneeuw en regen en er daardoor plassen in het gazon ontstaan, dan kan je daar met een riek of spitvork meerdere malen gaten prikken. Hiervoor bestaan er ook speciale tuingereedschappen, zogenaamde beluchters. Deze boren talrijke gaten van vijf tot tien centimeter diep in de grond en verhogen zo het zuurstofgehalte in de bodem. Veel verticuteermachines hebben ook een beluchtingsfunctie zodat je beide klussen in één behandeling kan uitvoeren.

Als je tuingrond hoofdzakelijk lemig en sterk verdicht is, dan loont het de moeite om het oppervlak in het voorjaar gedurende meerdere jaren opnieuw te bezanden. Maar opgelet : dat alleen helpt niet tegen plassen en wateroverlast, want het zand wordt door de regen maar 10 tot 15 cm diep in de grond gespoeld. Toch krijgen de grassprieten in ieder geval een luchtig bed om te groeien.

Je raadt het misschien al : de combinatie van beluchten en bezanden is heel doeltreffend tegen een verdicht gazon. Door de vele kleine gaatjes kan het zand namelijk direct veel dieper in de grond doordringen en hoef je niet meerdere jaren te wachten tot het zand effect heeft. Zo kan je door een jaarlijks gazononderhoud de bodemstructuur duurzaam verbeteren.

Stap 2

Gazon bemesten in de lente

compo image

Versterken - verticuteren - zaaien

Bemesten en mos bestrijden : eind maart

Eerst versterken, dan verticuteren en zaaien - zo luidt het motto van onze tuinbouwexperten. Gras groeit pas bij een bodemtemperatuur vanaf 10°C. Het is dus meestal veel te vroeg om eind maart bij te zaaien. Ook verticuteren in het voorjaar wordt niet aangeraden, want de grond is dan nog erg zacht en met de verzwakte wortels van het gazon zou je heel wat schade kunnen aanrichten.

Om zoveel mogelijk van het gazon te behouden, moet je de grassen na de winter eerst met een portie meststoffen versterken. Bij de keuze van de meststof is het belangrijk dat het product in eerste instantie zorgt voor een gezonde wortelgroei en vervolgens een dicht, diepgroen grastapijt vormt. De meststof moet reeds bij lage temperaturen haar werking kunnen ontvouwen. Alles hangt dus af van de combinatie van voedingsstoffen. Meststoffen met langdurige werking beschikken over deze bijzondere eigenschappen en zijn daarom ideaal om je gazon in het voorjaar te bemesten.

Er is echter nog iets om te overwegen op het moment dat je je gazon voedt : wordt je gazon overwoekerd door mos, dan is het een goed idee om een combinatie van meststof en mosbestrijder te gebruiken. Daarna moet er namelijk nog geverticuteerd worden. Een verticuteermachine zal het afgestorven mos dan gemakkelijk van het gazon kunnen verwijderen.

Meer tips rond de bemesting van je gazon
compo image

Andere werking

Kan ik in het voorjaar een bio-gazonmeststof gebruiken?

Om zijn werking te kunnen ontplooien, moet een organische meststof ondersteund worden door micro-organismen. Alleen zij maken de voedingsstoffen in de meststofkorrels bruikbaar voor de plant. Organische meststof is aantrekkelijk voer voor micro-organismen.

Pas als ze dit hebben verwerkt, geven ze de voedingsstoffen, die voor de plant beschikbaar zijn - zoals nitraat, vrij. Als het te koud, te warm of te droog is, zijn de micro-organismen traag en doen ze nauwelijks hun werk. De uitgestrooide meststof heeft dan ook geen nut, in tegenstelling tot minerale meststoffen. De voedende bestanddelen die daarin vervat zitten, zijn zo opgebouwd dat ze ook bij lage temperaturen direct door de grasplantjes kunnen worden opgenomen.

Het gebruik van een biologische meststof heeft dus pas zin op een later tijdsip in het voorjaar, eens de micro-organismen actief zijn - maart is te vroeg. Gebruik je liever een organische meststof, wacht dan nog ongeveer een maand langer.

compo image

Alternatieve mosbestrijding

Moet ik het gazon in het voorjaar bekalken?

Een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5 is ideaal voor een gezond gazon. Als de pH-waarde daaronder zakt, ontstaat het risico dat de grassen veel voedingsstoffen uit de bodem niet meer kunnen opnemen. De meststof zal daardoor niet het gewenste effect hebben. Mossen daarentegen vinden een zure bodem met lage pH-waarde super. Voor hen is het dan ook kinderspel om de verzwakte grassen te verdringen. Door te bekalken kan je de pH-waarde van de bodem terug op peil brengen en wordt het heel aangenaam voor de mossen. Alvorens je gaat bekalken, moet je rekening houden met de volgende drie zaken :

  1. Eerst meten, dan bekalken : je gazon bekalken om zo mos te bestrijden heeft enkel zin als de pH-waarde van de bodem effectief te laag is. Je gazon bekalken zonder de pH-waarde te meten, mag je dus niet doen. Dit kan de balans in de bodem grondig verstoren.
  2. Kalk is geen wonderproduct. Het duurt enkele maanden alvorens de bodem de gewenste pH-waarde heeft bereikt. Bovendien heeft kalk veel water nodig om compleet op te lossen. Daarom raden we je aan om je gazon al in de herfst te bekalken. Zo kan de werking zich tot in het voorjaar ontplooien en zorgt de natuur zelf voor het nodige water. Natuurlijk kan je je gazon nog steeds in de lente bekalken.
  3. Als je beslist om in het voorjaar te bekalken, dan moet er eerst geverticuteerd worden. Anders blijven de kalkkorrels lang op een dikke laag mos liggen en is er heel veel water nodig voordat ze de bodem bereiken en hun werk kunnen doen.

Stap 3

Gazon maaien in het voorjaar

compo image

Bij voorkeur wekelijks

Het gazon maaien vanaf 7 cm groeihoogte

Het gazon begint te groeien bij een temperatuur vanaf 10°C. Een gezonde maaihoogte voor je gazon ligt tussen de 5 en 6 cm in het voorjaar. Maai het gazon niet te kort om te vermijden dat de grassprieten niet meer voldoende beschermd zijn tegen de laatste nachtvorst.

Zodra het gazon een hoogte van 7 cm heeft bereikt, is het tijd om voor de eerste maal te maaien. Vanaf dat moment moet je de grasvlakte regelmatig maaien om de groei te stimuleren en de vorming van sterke, dicht vertakte grassen te bevorderen. Je gazon zal blij zijn met een regelmatige maaibeurt en zal zo beter kunnen concurreren met onkruiden en mossen. Het gazon moet zo droog mogelijk zijn als het wordt gemaaid. In het voorjaar kan het lastig zijn om het juiste moment hiervoor te vinden, waardoor het moeilijk kan zijn om wekelijks het gazon te kunnen maaien.

De messen van de grasmaaier kunnen tijdens de winter in een koude schuur trouwens gaan roesten. Daarom kan het zinvol zijn om de messen te slijpen voor de eerste maaibeurt. Dit zorgt voor een rechte snede en zo vermijd je dat de stengels onnodig rafelen.

Meer tips over gazon maaien

Onze tip

Voorzie minstens twee dagen tussen het maaien en de eerste bemestingsbeurt. De zoutconcentratie in de meststof kan via de open maaiwonden namelijk schade veroorzaken aan de grassen.

Stap 4

Gazon verticuteren in het voorjaar

compo image

In twee richtingen

Verticuteren 3 tot 4 weken na de bemesting

Als er veel mos of vilt aanwezig is in je gazon, moet het drie tot vier weken na de eerste bemestingsbeurt worden geverticuteerd, enkel en alleen als de grassen in die periode reeds begonnen met groeien.

Hoe belangrijk het verticuteren ook is, deze maatregel is altijd een grote ingreep voor de grassen. We raden je dan ook aan om je gazon te verticuteren nadat het al één of twee maal is gemaaid na de bemestingsbeurt. Dan zijn de grassen zo sterk dat ze niet onnodig beschadigd worden. Afhankelijk van het weer kan het enkele weken langer duren voordat je in het voorjaar met de vierde stap in onze gazonsverzorgingsroutine kan beginnen. Voor een optimaal resultaat wordt het gazon in de lengte en in de breedte geverticuteerd.

Meer informatie rond verticuteren

Stap 5

Bijzaaien in het voorjaar

compo image

Bij grotere kale plekken

Het gazon meteen na het verticuteren inzaaien

Direct na het verticuteren moeten grotere kale plekken in het gazon opnieuw worden ingezaaid. Alleen dan is het verticuteren zelfs zinvol, omdat onkruid en mos zich anders zeer snel weer verspreiden. Om bij te zaaien in het voorjaar kies je best voor een speciale graszadenmengeling die betrouwbaar ontkiemt, zelfs bij ongunstige weersomstandigheden en lage temperaturen. Zoniet zullen de zaden bij regenweer snel rotten en niet ontkiemen wanneer het terug kouder wordt.

De lente is ook het ideale moment om eventuele oneffenheden in het gazon te herstellen. Woelmuizen kunnen kale plekken in het gazon veroorzaken. Deze plekken kunnen eveneens worden opgevuld en bijgezaaid. Ook als het niet zo heet is en het regelmatig regent, moet je het gazon na het doorzaaien in het voorjaar extra water geven. De zaden mogen tijdens de kiemperiode - die ongeveer vier weken duurt - namelijk niet uitdrogen. Ze moeten constant vochtig gehouden worden. Als je niet thuis bent, voorzie je best een automatisch bewateringssysteem.

Meer tips over gras zaaien
compo image
Gazonverzorging

COMPO Gazonzaad Herstelgazon

Ideaal voor het bijzaaien en herstellen van kale plekken in het gazon. Ontkiemt reeds bij temperaturen vanaf 5°C, ook bij ongunstige weersomstandigheden.

Naar het product

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.