compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Gras zaaien

Gras zaaien - in enkele eenvoudige stappen naar een prachtig gazon

Een prachtig, diepgroen en stevig gazon is de droom van elke tuinbezitter. In een gezonde tuin kan je heerlijk genieten van enkele uurtjes ontspanning of van sportieve activiteiten. Met de juiste tips en stappen is het niet moeilijk om een nieuw gazon te zaaien of het oude gazon terug te doen stralen. In dit artikel ontdek je de ideale periode om graszaden te zaaien, hoe je dit het gemakkelijkst kan doen en hoe je je stukje groen uiteindelijk omtovert tot een prachtig grastapijt.

De ideale periode om gras te zaaien

Net als de grasplantjes zijn ook je graszaden heel robuust. Dit geeft je flexibliteit bij het zaaien. Er zijn echter momenten waarop je gazon zeker sneller en gelijkmatiger zal groeien :

  • Gras zaaien in het voorjaar : zodra de bodemtemperatuur constant boven de 10°C ligt, heb je de meeste kans om met succes een nieuw gazon te zaaien. Half april tot eind mei is de ideale periode om de tuin in het voorjaar te voorzien van een mooi groen grastapijt. Het is echter nog steeds heel belangrijk om de thermometer en de weersvoorspellingen op lange termijn in de gaten te houden.
  • Gras zaaien in de zomer : in principe is het mogelijk om het gazon in het late voorjaar of in de zomer in te zaaien. Je moet echter aanzienlijk meer aandacht aan de kiemplantjes besteden. Zo hebben ze veel water nodig om de hogere temperaturen aan te kunnen.
  • Gras zaaien in de herfst : als je zeker wilt zijn van een mooi en succesvol resultaat, dan is de herfst nog een betere periode dan de lente. Hoe hoger de bodemtemperatuur, hoe beter de zaden kunnen ontkiemen. In de herfst warmt de grond een beetje op, waardoor er minder gevaar is voor grondvorst en de kieming en de groei van de scheuten  niet vertraagt. De periode tussen half september en eind oktober is ideaal.

Vóór het zaaien : de bodem voorbereiden in 5 stappen

Om zeker te zijn dat de graszaden de ideale omstandigheden ter beschikking hebben om te ontkiemen en te groeien, moet je de grond voorbereiden vooraleer je gaat zaaien. In vijf eenvoudige stappen creëer je de perfecte groeiomstandigheden :

  1. Grond bewerken : voordat je een nieuw gazon kan inzaaien, moeten onkruiden en grotere stenen verwijderd worden. Dit kan je doen door de grond ongeveer tot op 30 cm diepte (lengte van een schop) te bewerken.
    Tip : met een schop is dit werk erg vervelend, vooral op grotere oppervlakken. In speciaalzaken en bouwmarkten kan je geschikte apparatuur huren om het werk gemakkelijker te maken.
  2. Grond schoonmaken : nadat je de grond hebt losgemaakt, kan je gemakkelijk stenen, onkruiden en wortels verwijderen.
    Tip : doe dit grondig. Pas als alle "storende elementen" zijn weggehaald, kan het nieuwe gras optimaal groeien en kan je lang genieten van een prachtig grastapijt.
  3. De grond egaliseren : voordat je de verse graszaden op de grond kan verdelen, moet het oppervak geëgaliseerd worden. Hark de grond goed op en verwijder eventueel overgebleven stenen en wortels.
    Tip : afhankelijk van de grootte van het gebied is het de moeite waard om geschikte apparatuur te huren bij speciaalzaken om tijd en kracht te besparen.
  4. Grond laten rusten : na de eerste egalisatie raden we je aan om de grond water te geven en enkele dagen te laten rusten.
    Tip : als je na deze periode nog steeds enkele oneffenheden opmerkt, kan je met een hark de grond opnieuw bewerken. Zo heb je de perfecte basis voor je graszaden.
  5. Afhankelijk van het bodemtype kan je vóór het inzaaien de grond bemesten of bekalken. Zo creëer je de ideale voedingsbodem voor je toekomstige grasmat.

De keuze van het juiste gazonzaad

Voordat je begint met zaaien, moet je jezelf de volgende vragen stellen om het juiste zaad te kunnen kiezen:

  • Ligt je gazon in de zon of in de schaduw?
  • Moet het gazon je ravottende kinderen en de gasten van je tuinfeest kunnen weerstaan?

  • Of wil je alleen wat kale plekken bijwerken?

De antwoorden op deze vragen helpen je het graszaad te kiezen dat perfect is afgestemd op jouw behoeften. Onze graszaadproducten bevatten hoogwaardige grassoortenmengsels die samengesteld zijn Engels raaigras, veldbeemdgras en roodzwenkgras en steeds afgestemd zijn op de specifieke eisen die aan het gazon worden gesteld, afhankelijk van de situatie, bijvoorbeeld intensief gebruik, beschaduwd of kale plekken.

De specifieke eigenschappen van de zaadmengsels

TypeEigenschap

Engels raaigras

(Lolium perenne)

  • grote duurzaamheid
  • bestand tegen droogte dankzij goede doorworteling
  • zeer concurrerend in vergelijking met andere rassen
  • vermogen tot snelle regeneratie
  • snelle ontkieming (7 tot 15 dagen) en groei

Veldbeemdgras

(Poa pratensis)

  • dichte, belastbare grasnerven
  • bedekt kale plekken door uitlopers
  • goed bestand tegen droogte

Roodzwenkgras

(Festuca rubra)

  • bestand tegen kort maaien
  • dichte, fijn grasnerven
  • aanpassingsvermogen, bestand tegen zouten en droogte
compo image
Gazonverzorging

COMPO Gazonzaad Sport & Spel (Aanleg)

Universele graszadenmengeling voor een stevig gazon bestand tegen veelvuldig betreden.

Naar het product

Een nieuw gazon zaaien

Voordat je kan beginnen zaaien, moet je de bodem voorbereiden.

Bevochtig de bodem grondig voordat je de graszaden uitzaait.

Weeg nu de graszaden. Afhankelijk van de te behandelen oppervlakte worden er aanbevolen doseringen op de graszadenverpakkingen vermeld. Zo voorkom je dat je te veel of te weinig zaden gebruikt.
Tip : om zeker te zijn dat je alles goed doet, weeg je voor een paar vierkante meter de juiste hoeveelheid graszaad af en zaai je stuk per stuk in.

Het uitzaaien van de graszaden is een wetenschap op zich. Alles met de hand doen vereist een beetje oefening en vaardigheid. Als je niet zeker bent, kan je vooraf oefenen met wat zand. Zo kan je de juiste strooibeweging bepalen. Als alternatief zijn er ook speciale strooiers verkrijgbaar om de graszaden gelijkmatig te kunnen uitstrooien. Vooral voor grotere oppervlakken loont het de moeite om een strooier te huren bij je vertrouwde handelaar.

Eenmaal de graszaden zijn uitgestrooid, is het belangrijk dat ze met een hark lichtjes in de grond worden ingewerkt en dat de bodem wordt aangedrukt. Dit voorkomt dat de zaden wegspoelen bij regen of bij het water geven. Zo maak je het de vogels en knaagdieren in je tuin moeilijker om de heerlijke zaden te stelen.

Je kan de zaden vervolgens nog een beetje aandrukken en de grond aansluitend goed en regelmatig water geven. De graszaden mogen tijdens de ontkieming nooit uitdrogen.

Gazon herstellen

Als je huidige gazon ontsierd wordt door kale plekken, dan loont het de moeite om bij te zaaien. Zo kan je later genieten van een prachtige grasmat. Ga hierbij op dezelfde manier te werk als bij het inzaaien. Voordat je de graszaden echter uitstrooit, moet je het bestaande gazon heel kort maaien. Het bestaande oppervlak wordt dan opgeruwd. Enkel zo krijgen de graszaden de kans om op de bodem te belanden en te kunnen ontkiemen.

Volg daarna onze gazononderhoudstips om zeker te zijn dat je een perfect en robuust gazon krijgt.

Drie onderhoudstips voor jonge gazons

  1. De eerste dagen na het zaaien is het belangrijk om de bodem meerdere malen per dag te bevochtigen. Ook de jonge kiemplantjes hebben twee tot drie maal per dag water nodig. MAAR : zorg dat de grond niet onder water staat. Te veel water kan de graszaden en de kiemplantjes beschadigen. Idealiter "beregen" je de grond, vb. met een zwenksproeier.
  2. De eerste weken na het zaaien is het belangrijk om de jonge grassen rust te gunnen. Probeer het oppervlak zo weinig mogelijk te betreden. Zo ontstaan er geen gaten of kale plekken in het gazon.
  3. Speciale gazonmeststoffen zorgen ervoor dat de grasplantjes alle belangrijke voedingsstoffen krijgen voor een gezonde en stevige groei.

De eerste maaibeurt

Eens de grassprieten een lengte van ongeveer acht centimeter hebben bereikt, mag je je gazon voor een eerste maal maaien. Zorg ervoor dat de messen scherp zijn en correct zijn ingesteld. Let erop dat je je gazon zeker niet te kort maait (niet korter dan 6 centimeter).

Nu kan je je gazon ook bemesten of bekalken. Gebruik hierbij meststoffen die specifiek ontwikkeld zijn voor gazons. Zo ben je zeker dat je gazon alle belangrijke voedingsstoffen krijgt en dat er een dichte grasmat wordt gevormd die na twee maanden is volgroeid en volledig kan worden benut.

Zaaien vs. graszoden

In plaats van een nieuw gazon te zaaien, worden graszaden steeds populairder. Het kant-en-klare gazon is echter duurder in vergelijking met graszadenmengelingen. De investering is vaak alleen de moeite waard voor zeer grote oppervlakken omdat de inspanning die nodig is om de grond voor te bereiden, dezelfde is. Het voordeel van graszoden is dat de grasmat sneller kan betreden worden dan een ingezaaid gazon. Als je kiest voor graszoden, dan raden we je aan om de grond te bemesten alvorens de graszoden uit te rollen. Een gazonmeststof met lange werking is hiervoor ideaal.

Een alternatief voor een groene grasmat - kleurrijke bloemenweide

Voor natuurliefhebbers zijn bloemenweiden een prachtig en milieuvriendelijk alternatief voor een gazon. De kleurrijke bloemen lokken vlinders, bijen en andere nuttige insecten en vormen voor hen een uitstekende voedingsbron. Een bijkomend voordeel : bloemenweides hoeven niet gemaaid te worden en besparen je dus heel wat werk!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.