Tuin- en balkonplanten
Blauw is en blijft een van de meest geliefde kleuren. Ze staat bekend als de kleur van de oneindige uitgestrektheid van de hemel en de zee, die vaak worden geassocieerd met een gevoel van afstand en verlangen. Bovendien staat ze voor ontspanning, rust en balans. Hoewel je een breed scala aan blauwtinten vindt in het woon- en decoratiebereik, zijn blauwe bloemen in de tuin eerder zeldzaam. Wij laten je zien met welke bloeiende planten ook je outdoor-bereik kan omgetoverd worden tot een blauwe oase.
De kleur blauw heeft bij het ontwerp van balkons en tuinen een positief effect. Planten in blauwtinten brengen op hete zomerdagen - althans visueel - afkoeling in de tuin. De basiskleur kan ook worden gebruikt om de tuin optisch meer diepte te geven. Dit is vooral voordelig bij kleinere tuinen.
Omdat planten in puur blauwe tinten er vaak heel koel uitzien, raden we je aan om ze met anderskleurige planten te combineren. In combinatie met oranje en geel ontstaat een sterk, spannend contrast. Wil je een meer harmonieus effect, dan kan je een kleurspectrum van blauw tot violet kiezen. Ook lichtroze en witte kleuren zorgen voor meer luchtigheid.
De natuurlijke
De korenbloem, die normaal gezien in open velden terug te vinden is, kan je tussen maart en juli direct in het bloembed zaaien en voelt zich heel goed op zonnige locaties. De robuuste wilde bloem is ook niet bijzonder kieskeurig wat bodem betreft. Na het zaaien moeten de zaden met een dun laagje potgrond worden bedekt. Wie af en toe een paar zaadjes in het bloembed strooit, kan de ganse zomer door genieten van een blauw bloementapijt.
De bloemen hebben overigens niet bijzonder veel water nodig - niemand komt immers in de velden om de bloemen te begieten. Alleen in zeer lange periodes van droogte kan je de korenbloemen helpen door ze extra water te geven. Zo niet zullen de bloemen hun reserves opsparen en zullen ze minder bloemen produceren.
De genoegzame
De voorjaarsgentiaan is een zeer kleine, maar des te meer glanzende tuinbewoner. De donkerblauwe, kelkvormige bloemen van de plant die slechts een paar centimeter boven de grond groeit, zorgen voor een streepje kleur op zonnige tot half-schaduwrijke plekjes.
Omdat de voorjaarsgentiaan oorspronkelijk in alpiene gebieden voorkomt, gedijt ze optimaal in een voedingsarme en waterdoorlatende bodem – vermeng daarom een universele potgrond met zand (verhouding 1:1). Ook als je de planten wilt bemesten, gebruik je bij voorkeur een voedingsarme meststof. Trouwens : de bitterstoffen in de voorjaarsgentiaan dienen als natuurlijke bescherming en houden vretende insecten zoals slakken op afstand.
De klassieker
Deze klassieker mag natuurlijk in geen enkele blauwe tuin ontbreken. Als potplant of in een bloemperk : met haar reuzegrote bloembollen tovert de hortensia elk kaal hoekje om tot een echte bloemenzee. De bloem geeft de voorkeur aan een luchtige, half-schaduwrijke plaats en heeft veel water nodig.
Om te vermijden dat de hortensia’s hun krachtige blauwe kleur behouden, hebben ze een zure bodem nodig met een pH-waarde tussen 3,5 en 4,5. In neutrale en kalkhoudende bodems zullen de bloemen paars kleuren – gebruik daarom zeker een aangepaste specifieke potgrond. Van maart tot september bemest je je hortensia’s best wekelijks.
De lentebode
Als het vergeet-me-nietje haar meestal blauwe bloemkopjes tussen de bladeren tevoorschijn laat komen, houdt de rest van de tuin nog steeds een winterslaap. Van maart tot mei bloeien de kleine bloempjes in veelvoud. De plantjes voelen zich het best op een zonnige tot half-schaduwrijke plaats. Voor de rest zijn ze onderhoudsvriendelijk.
Aangezien de bloeiperiode in de regenrijke voorjaarsmaanden ligt, hoeven je vergeet-mij-nietjes in principe na het aansterken in bloemperken niet meer begoten te worden. Bij de aanplanting in bakken of potten op het balkon of terras moet je bij droogte toch regelmatig water geven. Deze populaire voorjaarsbloeier komt in grote groepen heel goed tot zijn recht.
De bijvriendelijke
Voor stuifmeelverzamelaars is deze bloem voor bosweiden en tuinen tijdens haar bloeiperiode van mei tot augustus niet enkel een belangrijke voedingsbron; haar open kroonblaadjes bieden nuttige insecten eveneens een veilige slaapplaats en praktische beschutting tegen de regen.
Klokjesbloemen zijn heel eenvoudig in onderhoud en zijn meestal zelfs bestand tegen slakken. In de tuin geven ze de voorkeur aan een half-schaduwrijk plekje onder bomen en tussen andere vaste planten. Een gelijkmatige bewatering tijdens de groeiperiode zorgt bovendien voor een bloemrijke bloei.
De sierlijke
Hoe delicaat ze er ook mogen uitzien : driekleurige viooltjes zijn een heel robuuste kandidaat voor je plantenbakken en bloembedden. Van maart tot september kan je genieten van een rijke bloei. Deze langdurige bloeiers gedijen bijzonder goed op half-schaduwrijke plekjes en bij voldoende begieten komen ze ook op zonnige plaatsen goed terecht.
Driekleurige viooltjes worden beschouwd als voorbodes van de lente, maar je kan ze altijd aanplanten, zolang de bodem vorstvrij is. Als de bloem in volle bloei staat bij de aanplanting, dan moet je ervoor zorgen dat ze de daaropvolgende dagen voldoende water krijgt. Dankzij de vlakke groei zijn deze plantjes ideaal voor aanplanting onder struiken en grotere kuipplanten.
Deze artikelen kunnen je ook interesseren
Onze producten voor je tuin