compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kamerplanten
  5. Bladverzorging bij kamerplanten

Tips voor stralende kamerplanten

Bladverzorging bij kamerplanten

Terwijl de bladeren van je kamerplanten er in het begin nog prachtig glanzend uitzien, verliezen ze na verloop van tijd vaak hun glans. We delen daarom graag met jou enkele tips zoals hoe je het stof kan verwijderen van de bladeren, wanneer je de bladeren kan besproeien en douchen en welke middelen helpen om glanzende bladeren te krijgen.

Waarom is bladverzorging bij groene kamerplanten zo belangrijk?

Je groene kamerplanten zijn afhankelijk van fotosynthese om sterke en gezonde bladeren te krijgen. Dat betekent concreet dat licht, water en kooldioxide door de plant worden opgenomen en omgezet in glucose (een suikerverbinding) en zuurstof. In dit proces speelt de kleurstof chlorofyl een belangrijke rol omdat het werkt als fotoreceptor en het benodigde licht absorbeert.

Dit is waar bladverzorging in het spel komt : chlorofyl zit namelijk in de groene bladeren en andere delen van de plant. Eenvoudig gezegd : hoe beter de bladeren het licht kunnen opnemen, hoe intenser ze uiteindelijk gaan glanzen. Ook de bladverzorging van groene planten is belangrijk voor de opname van kooldioxide. Die wordt opgevangen door openingen aan de onderzijde van het blad. Een juiste bladverzorging kan er daarom voor zorgen dat je groene planten voldoende licht en kooldioxide krijgen voor een vlotte fotosynthese. Ook voor ongedierte wordt het lastiger, omdat ze verwijderd kunnen worden door bijvoorbeeld te bladeren schoon te vegen.

Tot slot kunnen een gebrek aan voedingsstoffen en een gebrek aan vocht (bijvoorbeeld door de verwarming) worden gecompenseerd. Je planten kunnen gezond groeien en mooie, glanzende bladeren krijgen.

Maar niet alleen jouw kamerplanten, maar ook jij profiteert van een succesvolle bladverzorging van je groene planten : als de fotosynthese probleemloos verloopt, nemen je planten verontreinigende stoffen uit de lucht op en geven ze zuurstof af aan hun omgeving als een "afvalproduct" van de fotosynthese. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit in de kamer.

Er verdampt trouwens ook veel gietwater, wat door de toename van de luchtvochtigheid ook een positief effect heeft op het binnenklimaat. De binnenlucht kan dus verbeterd worden met gezonde planten in de buurt.

Planten afstoffen

compo image

Is stof slecht voor je planten?

Stof dat zich op de groene bladeren van je kamerplanten nestelt, werkt als een lichtbarrière. De plantenbladeren kunnen niet al het beschikbare licht absorberen door de stoflaag. Vooral in de winter, wanneer de dagen donkerder en korter zijn en de warme verwarmingslucht veel stof doet opwaaien, is het belangrijk om de planten te bevrijden van het vervelende stof. Je zal zien : alleen al dit simpele trucje laat je groene plant nog meer schitteren! Verwijder om de vier weken het stof van de bladeren.

Zo stof je de plantenbladeren correct af

Planten met grote bladeren - zoals de monstera, de sansevieria of de klassieke ficus - kan je het best afstoffen met een zachte stofdoek of een licht bevochtigde sponsdoek. Gebruik geen zeep, wasmiddel en dergelijke. Veeg zachtjes over de boven- en onderkant van de bladeren en zorg ervoor dat je de bladeren niet beschadigt.

Groene planten met kleine of eerder dunne bladeren zijn helaas heel fragiel en kunnen heel snel beschadigd raken. Daarom raden we je aan om de planten - zoals drakenklimop en pilea - met een katoenen handschoen af te stoffen. Hierdoor krijg je een beter gevoel en beschadig je de bladeren minder snel.

Wist je trouwens dat plantensoorten met dikke bladeren - zoals de sansevieria, ficus elastica, yucca of crassula - over het algemeen robuustere bladeren hebben dan planten met dunne bladeren? Tot de laatste groep behoren bijvoorbeeld de treurvijg en drakenklimop. Sommige planten hebben daarnaast nog scherpe bladranden - denk maar een de yucca. Wees dus heel voorzichtig dat je je niet snijdt tijdens het afstoffen!

Na het afstoffen van je planten moet je de stofdoek of katoenen handschoen grondig reinigen. Als je deze stap overslaat, bestaat het risico dat schadelijke insecten terug op de bladeren terechtkomen bij een volgende afstofbeurt.

Onze tip

Maak ook je venster grondig schoon! Vuile vensters hebben een invloed op de lichtinval en zorgen ervoor dat je planten minder licht kunnen opnemen. Vooral tijdens de winter kan dit een groot verschil maken.

Als je je plant direct aan het raam plaatst, kan dit de lichttoevoer tijdens de winter verbeteren. Als het echter nog te donker is, raden we je aan om groeilampen te installeren. Licht is namelijk een van de belangrijkste groeifactoren die helaas door niks anders kan worden vervangen.

Planten douchen

compo image

Welke planten mag je douchen?

Als je niet te veel wilt afstoffen, kan je je planten eenvoudigweg in de douche afspoelen - of niet? Dat hangt natuurlijk van het type plant af. Enkele plantensoorten zijn spijtig genoeg heel gevoelig voor water over de bladeren en kunnen zelfs gaan rotten.

Als je planten behaarde of wasachtige bladeren hebben, dan mogen ze niet gedoucht worden. Voorbeelden hiervan zijn de pilea (of pannenkoekenplant) en de sansevieria. Als je water geeft, moet je het water aan de voet van de plant gieten en zeker niet over de bladeren.

Planten die je zonder probleem onder de douche kan afspoelen zijn bijvoorbeeld aspidistra, varen, graslelie en dracaena. Vooral bij exemplaren met een kleiner of groot aantal bladeren is een douche vaak te verkiezen boven het afstoffen omdat het - afhankelijk van de plant - vervelend kan zijn om van elk blad afzonderlijk het stof te verwijderen.

Hoe kan je planten douchen?

  1. 1

    Wortels beschermen

    Bedek de pot met een plastic zak om te vermijden dat er te veel water in de potgrond terecht komt en de wortelkluit te veel water opneemt.

  2. 2

    In bad of in de douche

    Plaats je plant in bad of onder de douche. In de zomer kan je je planten ook buiten douchen. Daarnaast is de timing cruciaal : je kan de groene planten het beste 's morgens onder de douche verwennen. Zo drogen de bladeren snel weer op en voorkom je dat de vochtige bladeren door de sterke, directe middagzon verbranden. Ook de kans op een eventuele schimmelaantasting zal zo verkleinen omdat de bladeren overdag sneller drogen dan wanneer ze alleen 's avonds worden afgespoeld.

  3. 3

    Bladeren afspoelen

    De bladeren moeten langs alle kanten worden afgespoeld. Hiervoor is het erg belangrijk dat er lauwwarm water gebruikt wordt. Zeker bij groene planten met tropische afkomst moet je zorgen voor een aangename watertemperatuur. Te koud water kan namelijk snel bladschade veroorzaken. Gebruik ook een zachte straal om beschadiging aan de bladeren te voorkomen.

  4. 4

    Groene planten (laten) drogen

    Nu kan je de druipnatte planten in het bad of de douche laten staan zodat ze wat kunnen drogen. De bladeren mogen niet langer dan zes uren nat zijn om schimmelinfecties te vermijden. Eventueel kan je de bladeren met een zachte doek afdrogen.

  5. 5

    Kalkvlekken verwijderen

    Als het water in jouw regio heel veel kalk bevat, kunnen lelijke kalkvlekken op de bladeren achterblijven. Als je de mogelijkheid hebt om regenwater te gebruiken, dan is dat een heel goed en duurzaam alternatief. Regenwater bevat namelijk geen kalk, in tegenstelling tot leidingwater. Als je enkel leidingwater ter beschikking hebt en er kalkvlekken op de bladeren zichtbaar zijn, dan kan je die voorzichtig met een zachte doek verwijderen.

Plantenbladeren besproeien

compo image

Wanneer moeten planten met water besproeid worden?

Houd in het achterhoofd dat natte bladeren het risico op een schimmelziekte vergroten. Daarom moet je zuinig zijn bij het besproeien van de bladeren. In de winter kunnen de bladeren snel uitdrogen of bruin kleuren - dit kan vooral gebeuren bij groene planten die niet in de douche werden afgespoeld, maar met een doek werden afgestoft. Een reden hiervoor kan een gebrek aan vocht zijn. In dat geval kan je dit verhelpen door de plant matig met water te besproeien.

Net als bij het douchen gebruik je bij voorkeur lauwwarm water en een fijne waterstraal. Gebruik regenwater of gedestilleerd water op kamertemperatuur zodat geen lelijke kalkvlekken op de bladeren achterblijven. Let er zeker op om niet te veel water op de bladeren te sproeien om een schimmelinfectie te voorkomen.

Welke planten moeten met water besproeid worden?

Vooral groene planten uit tropische gebieden waarderen een hoge luchtvochtigheid. Ze vinden het leuk wanneer hun bladeren met een sprayfles worden bevochtigd met water. Voorbeelden van planten zijn de varen, philodendron, lepelplant, dracaena en graslelie. Maar ook hier moet je voorzichtig zijn voor schimmelinfecties. We raden je daarom aan om spaarzaam te besproeien en niet te sproeien tot de plant druipnat is.

Bladglans : hoe kan je de bladeren van groene planten doen glanzen?

compo image

Natuurlijk zullen alle bovenstaande maatregelen helpen om de bladeren van je groene planten er gezond en groen te laten uitzien. Ook een bladglans of een bladverzorgende spray kan je planten helpen om weer mooi te glanzen. Maar wat is het verschil tussen beide producten?

compo image

Hoe wordt COMPO Bladglans toegepast?

Met een bladglansproduct kan je - zoals de naam het zegt - bladeren langdurig doen glanzen. Het afstoffen wordt niet vervangen, maar moet vooraf gebeuren. Stof zal zich na gebruik van een bladglansspray minder snel kunnen vasthechten op de bladeren en water- en kalkvlekken worden vermeden.

Niet alle kamerplanten verdragen bladglans even goed - soms verkleuren de bladeren zich onbedoeld. COMPO Bladglans kan zonder probleem op groene planten met harde bladeren en vooral planten met glad bladoppervlak worden toegepast. Het gebruik van een bladglans op planten met zachte en behaarde bladeren zoals varens en vetplanten en op zeer jonge planten moet vermeden worden.

Spuit de bladglans vanop een afstand van ongeveer 20 centimeter. Zo krijg je een beter spuitpatroon en vermijd je de kou die kan optreden als je de plant te dicht spuit. Het is ook belangrijk dat je met de spray enkel de bovenzijde van de bladeren behandelt. Op de bovenkant van de bladeren hebben de planten een waslaag (ter bescherming tegen verdamping) die daardoor kan gaan glanzen. Deze laag bestaat niet aan de onderzijde van de bladeren. Toepassing op de onderzijde heeft dus niet veel zin. Spuit niet bij felle zon zodat de bladeren niet verbranden.

Meer weten

Alternatieven voor bladglanssprays

Je ontdekt ongetwijfeld regelmatig tal van huismiddeltjes die je zou moeten gebruiken in plaats van een bladglansspray. De keuze is groot : van olie op de bladeren tot melk en bier. We raden het gebruik van dergelijke huismiddeltjes ten zeerste af. Het kan zijn dat de bladeren er in het begin mooier uitzien maar helaas is de glans van korte duur. De huismiddeltjes kunnen zelfs ernstige bladschade veroorzaken. Zo kunnen bij het gebruik van olie de huidmondjes van de bladeren verstopt raken waardoor er geen fotosynthese meer kan plaatsvinden. Als je geen bladglansspray wilt gebruiken, kan je ook gewoon lauwwarm, kalkvrij water gebruiken. Een bladverzorgende spray zou ook een alternatief kunnen zijn.

Bladverzorgende spray

Vooral wanneer de bladeren onder stress staan, is een bladverzorgende spray de juiste keuze. Dergelijke producten bevatten eveneens een beetje bladmeststof die een eventueel tekort aan voedingsstoffen (o.a. te zien aan het geelkleuren van de bladeren) kunnen compenseren. Doordat de spray direct door de bladeren wordt opgenomen, is de werking direct zichtbaar. Net zoals de bladglansspray heeft een bladverzorgende spray een stofafstotende werking zonder kalkvlekken na te laten op de bladeren.

Bladverzorgende sprays zijn geschikt voor groene planten en palmen en zijn daarom ideaal voor je urban jungle. Pas dergelijke producten van maart tot september toe. Voor een acute behandeling kan het product om de één tot twee weken worden gebruikt. Bij preventief gebruik volstaat één toepassing per maand. Ook hier moet vooraf het stof van de bladeren worden verwijderd. Spuit niet in de felle zon. De vroege ochtenduren of de avonduren zijn ideaal.

compo image

Wanneer en hoe wordt COMPO Orchideeën Spray gebruikt?

Het COMPO assortiment bevat een bladverzorgende spray specifiek voor orchideeën namelijk COMPO Orchideeën Spray. Dit product helpt de vochtbalans van je orchideeën op peil te houden. Hiervoor worden de bladeren na het afstoffen met de spray besproeid. 

Tip : het is heel belangrijk dat de bloemen niet bespoten worden. Druppels op de blaadjes van de bloemen leiden namelijk bijna altijd tot een botrytisbesmetting (schimmel). Ook met COMPO Orchideeën Spray hoef je je geen zorgen te maken over kalkaanslag op de bladeren. Bij regelmatig gebruik, wat het hele jaar door mogelijk is, worden de bladeren optimaal verzorgd en krijgen ze meer glans. Door een goede verzorging en het compenseren van een tekort aan voedingsstoffen zal je orchidee meer energie krijgen om te bloeien.

Meer weten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.