compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Basisprincipes
  5. Natuurlijk tuinieren
  6. Bewuster tuinieren

Een pleidooi voor bewuster tuinieren:

Hoe groen zijn onze vingers eigenlijk?

Het is toch prachtig om te zien: hoe wij mensen van de natuur en van onze tuin houden. Als we nieuw leven planten, doen we al veel om het milieu te beschermen. Toch komt het soms voor dat we met onze tuinwerkzaamheden het milieu schade toebrengen, vaak volkomen onbewust. Vanuit onze gewoonten en opvattingen over wat mooi is, tuinieren we te goeder trouw en op basis van wat we weten. Natuurlijk denken we daarbij niet iedere keer na over de mogelijke ecologische gevolgen. Maar als we echt een positieve impact willen hebben op milieu en klimaat, worden we gedwongen vragen te stellen bij onze handelswijze. Meer bewustwording is een eerste stap voor het identificeren van eigen milieuzonden in de tuin. Want alleen wanneer we nadenken over ons gedrag, kunnen we dat vervolgens veranderen. Dit artikel moet ons dan ook aanmoedigen oplettender te worden. En te laten zien op welke gebieden een verandering in denken iets zou kunnen opleveren.

compo image

Geef moeder aarde wat ze nodig heeft: waardering

Al heel lang is het verbruik van hulpbronnen groter dan wat de aarde zelf kan aanvullen. Het belangrijkste principe voor iedereen die het dagelijks leven groener wil maken, is daarom het op waarde schatten van onze natuurlijke hulpbronnen. Bij iedere handeling moeten we ons bewust zijn van de mate waarin hulpbronnen worden verbruikt en of er milieuvriendelijkere alternatieven zijn. Ook als het gaat om tuinieren, kunnen we onszelf op veel manieren deze vraag stellen: waar haal ik bijvoorbeeld mijn planten vandaan? Welke apparaten en producten gebruik ik voor de verzorging ervan? Hoeveel water moet ik geven? Er zijn bijna oneindig veel manieren om bij het tuinieren onze hulpbronnen te ontzien. Hoever we daarin willen gaan, is natuurlijk geheel aan ons. Om bij het laatste voorbeeld te blijven: een regenton voor het verzamelen van gietwater is geweldig, maar als je bij de aanschaf al kiest voor planten met weinig dorst, ga je nog een stapje verder.

Stap voor stap naar een beter ecologisch evenwicht

Tuinieren zoals in oma's tijd

Zij wist hoe

Gemaakt van kunststof?

Een no-go!

Aankoop van planten

De juiste keuze

Gastvrijheid

Nuttige dieren

compo image

Meer wilde sprietjes in de tuin

Er zijn veel mensen die houden van een nette tuin. Keurig aangeharkte bedden, gemillimeterde gazons en kaarsrecht geknipte heggen vormen de droom van een niet gering aantal hobbytuiniers. Smaken verschillen nu eenmaal. Die nette tuinen dragen echter weinig bij aan de bescherming van het milieu en het behoud van de biodiversiteit. Ons advies voor nog groener tuinieren is dan ook een veelkleurige verscheidenheid te planten en alles vaker te laten liggen. Kale gebieden in je tuin kunnen bovendien leiden tot uitdroging of erosie van waardevolle grond. We raden je daarom aan bodembedekkers te planten of een mulch-laag aan te brengen. Een beschermende laag van gemaaid gras, bladeren of oogstresten vermindert immers de verdamping, bevordert de humusvorming en bemoeilijkt de uitbreiding van onkruid. In de meeste wilde tuinen komen sowieso alleen kruiden voor - en geen onkruid. Waardoor we weer terug zijn bij bewustwording en het op waarde schatten van onze hulpbronnen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.