1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Kaasjeskruid

Kenmerken

Kaasjeskruid

compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bedden
Planthoogte:
30-120 cm
Bloemkleur:
roze, violet

Correct planten

Kaasjeskruid planten

Standplaats

De beste basis voor uitbundig bloeiend kaasjeskruid is een warme standplaats in de volle zon. Heb je die niet in je tuin? Dat geeft niet, want kaasjeskruid is een wilde plant die zich gemakkelijk aanpast en ook tevreden is met een halfschaduwrijk plekje. Om ervoor te zorgen dat weer en wind de lange, dunne stelen niet kunnen schaden, kan je het beste een beschutte standplaats kiezen. Wanneer je kaasjeskruid aan een stok of hek vastbindt, is het bestand tegen de meest barre weersomstandigheden.

Planten

Kaasjeskruid bloeit met groot uithoudingsvermogen de hele zomer door en verbruikt dan zoveel energie dat een individuele plant meestal niet ouder wordt dan twee jaar. De aanschaf van zo'n extreem kortlevende plant in een pot loont daarom niet de moeite. Omdat kaasjeskruid goede kiemkracht heeft, zou natuurlijke uitzaai zonder problemen moeten lukken. Het zaaien rechtstreeks in het bed in de tuin vindt plaats in april en mei; voorkweken op de vensterbank is mogelijk vanaf maart. Als kaasjeskruid zich prettig voelt in je tuin, zal het in de breedte groeien. Laat daarom tussen de individuele zaadkorrels een tussenruimte van 40 cm. Als basis voor de plant kan gewone tuingrond dienen. Als je de grond regelmatig los maakt en vochtig houdt, zou er bij het kweken niets mis moeten gaan.

Correct verzorgen

Kaasjeskruid verzorgen

Water geven

Kaasjeskruid heeft zijn habitat op akkers en in bosweiden en is dus niet afhankelijk van aanvullend water geven. Bij lang aanhoudende droogteperioden moet je natuurlijk wel naar de gieter grijpen voordat de bloemen en bladeren verdorren.

Bemesting

Om ervoor te zorgen dat kaasjeskruid zich niet te veel uitput voor een weelderige bloei, is het met name in het voorjaar zinvol om ondersteuning te bieden in de vorm van vloeibare meststof. Wanneer je tijdens de bloeiperiode om de twee weken meststof toedient, groeit kaasjeskruid de hele zomer lang door.

Delen/snoeien

Om kaasjeskruid te helpen bij het uitlopen volgend jaar, bevrijd je de plant in het voorjaar van de afgestorven plantendelen en opdringerig onkruid. Omdat juist jonge planten het mooiste bloeien, krijg je op de lange termijn alleen een mooi kaasjeskruidbed als je de jaarlijkse natuurlijke uitzaai van de plant toelaat. De beste resultaten krijg je dus als je de vermeerdering aan het kaasjeskruid zelf overlaat.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.