1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Rode zonnehoed

Kenmerken

Rode zonnehoed (Rudbeckia)

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden, bloemborders, balkon, terras
Planthoogte:
tot 1,8 m
Bloemkleur:
geel, wit, roze tot crèmekleuren

Correct planten

Rode zonnehoed planten

Waart komt de Rudbeckia vandaan?

De rode zonnehoed (Echinaceae purpurea) behoort net zoals de andere zonnehoeden tot het Rudbeckia-geslacht. De plant wordt 80 tot 100 centimeter hoog - afhankelijk van de locatie kan dit zelfs oplopen tot 1,8 meter! De rode zonnehoed wordt ook wel het purper zonnehoedje genoemd en is afkomstig van de Noord-Amerikaanse prairies. De plant komt vooral voor in het oosten en het midden van de Verenigde Staten, maar is ondertussen ook in onze contreien terug te vinden als tuinplant. De Rudbeckia staat ook bekend als geneeskrachtige plant uit de asterfamilie (Asteraceae). In tincturen wordt de plant gebruikt om het immuunsysteem tegen verkoudheid te versterken.

De vaste plant heeft een stevige penwortel die secundaire wortels ontwikkelt. De plant vormt ruw behaarde stengels en gekleurde straalbloemen in roze, crèmekleurige, witte of gele tinten. De eivormige bladeren van de plant zijn meestal groen en worden maximaal 15 centimeter lang. Je kan van juli tot september genieten van de prachtige bloemen die een belangrijke voedselbron vormen voor vlinders, bijen en hommels.

Welke soorten rode zonnehoed bestaan er?

Lange tijd stond de plant enkel bekend om haar paarse bloemen. Tegenwoordig kan je echter heel wat variëteiten in verschillende kleuren aanplanten. Zo is de witte zonnehoed (Echinacea purpurea 'Alba') heel populair. Daarnaast zal de Echinacea purpurea 'Milkshake' indruk weten maken met zijn pomponachtige roomwitte bloemen. De feloranje bloemen zijn dan weer kenmerkend voor de Echinaceae purpurea 'Tiki Torch'. Of wat dacht je van de lichtgroene bloemblaadjes van de Echinaceae purpurea 'Green Jewel'? 

De juiste standplaats voor de rode zonnehoed

De rode zonnehoed (Echinacea purpurea) maakt met haar naam geen geheim van haar vereisten inzake locatie - het moet een zonnige standplaats zijn. Ze kan ook in halfschaduw groeien, maar dan zal de plant aanzienlijk minder bloemen ontwikkelen. Bovendien moet de bodem doorlatend en humusrijk zijn. De zonnehoed voelt zich niet te min om zichzelf vanuit nabijgelegen waterbronnen zelf van water te voorzien. Dus als je een vijver in de tuin hebt, is deze vaste plant dolgelukkig met een zonnig plaatsje aan de oever.

Rode zonnehoed aanplanten - zo ga je te werk

Je kan de rode zonnehoed als volgroeide vaste plant kopen of zelf in april en mei de zaadjes in een bloemenbed in de tuin zaaien. Steek de zaadjes ongeveer 2 centimeter diep in de aarde. De onderlinge afstand tussen de planten moet 30 tot 40 cm zijn. Vanwege de hoge groei is deze vaste plant maar matig geschikt om in kuipen te planten.

Correct verzorgen

Rode zonnehoed verzorgen

Roze zonnehoed correct water geven

Tijdens de kiemperiode van 2 tot 3 weken moet je de zaadjes steeds vochtig houden. Daarna geeft de paarse zonnehoed de voorkeur aan een matig vochtige bodem, maar de plant is ook goed bestand tegen periodes van droogte. Als de wortels van de plant zich in de onmiddellijke nabijheid van een waterbron bevinden, hoef je slechts in zeldzame gevallen zelf water te geven.

Hoe vaak moet je je rode zonnehoed bemesten?

Hoewel de rode zonnehoed blij is met een voedingsrijke bodem, moet je niet overdrijven met bemesten, omdat de dunne stelen anders te snel de lucht in schieten en bij wind of zware regen gemakkelijk kunnen ombuigen.

Wij adviseren om vóór het zaaien in het voorjaar en tijdens de bloeiperiode de grond te verrijken met een volwaardige natuurlijke meststof. Ook aan het begin van de bloeiperiode in juli moet je de gezonde ontwikkeling en bloei ondersteunen met meststof.

Moet rode zonnehoed gesnoeid worden?

In de herfst, onmiddellijk na de bloei, moet je de plant terugsnoeien tot een handbreedte boven de grond. Als de vaste plant na ongeveer 3 tot 5 jaar minder groeit en bloeit, is het de moeite waard om in het voorjaar de wortelkluit met een spitvork te scheuren.

Zo krijg je je rode zonnehoed veilig de winter door

Om succesvol te overwinteren, heeft deze tevreden plant meestal geen extra hulp nodig, maar bij temperaturen ver onder nul moet je de grond wel afdekken met bladeren of mulch.

Zo kan je je rode zonnehoed vermeerderen

In het voorjaar kan je je Rudbeckia vermeerderen door de plant te delen. Vermeerderen kan echter ook met de zaden. Verzamel tijdens de bloeiperde de verwelkte bloemen en bewaar de zaden op een droge, koele en donkere plaats. Als je de zaden wilt zaaien, moet je ervoor zorgen dat de temperatuur de daaropvolgende weken niet boven de 5°C stijgt. Rudbeckia fulgida en andere types zonnehoed zijn namelijk koudkiemers.

Ziekten en plagen op rode zonnehoed

Ziekten en plagen zijn niet bekend bij Ecinaceae purpurea. De plant is heel robuust en immuun voor ziekten.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.