De roos, de Oost-Indische kers en het viooltje zijn prachtige, kleurrijke bloemen in onze tuinen. Ze zien er echter niet alleen mooi uit, maar zijn ook geschikt voor consumptie en kunnen decoratief worden verwerkt in gerechten, bijvoorbeeld in salades en desserts. Welke van de eetbare schoonheden een verrijking van het smakenpalet zijn en hoe je bij een etentje je gasten kunt verrukken, vertellen we je in dit artikel.
Een heel gezonde klimplant
De fel oranje-gele bloemen van Oost-Indische kers behoren tot de bekendste eetbare bloemen. Dit omdat ze met hun hartige tot licht pikante smaak niet alleen variatie en kleur op het bord brengen, maar ook heel gezond zijn. De Oost-Indische kers is een klimplant en doet het goed in de tuin en op het balkon. Afhankelijk van het klimaat, gaan de bloemen van de Oost-Indische kers tussen juni en oktober open. Omdat ze snel verwelken, moeten ze vers worden geplukt, vlak voordat ze worden verwerkt.
De grote, bijna lichtgevende bloemen kan je uitstekend verwerken in salades. Met hun uiterlijk en aroma vormen ze eveneens een verrijking op brood en kan je er soepen, kruidenkwark en kruidenboter delicaat mee verfijnen.
Bij het doseren van Oost-Indische kers is wel enige voorzichtigheid geboden. Overdrijf het niet, want met hun hartige aroma passen de bloemen lang niet bij alle gerechten en overheersen ze snel in smaak.
De zoete blikvanger
Viooltjes kennen we allemaal wel. De kleurrijke bloemen staan bij veel mensen in de tuin en in potten op het balkon. De bloemen kunnen echter ook worden gegeten. Ze smaken zoet en worden vaak gebruikt als natuurlijke decoraties van cupcakes en bruiloftstaarten. In de tuin is dit gemakkelijke vaste plantje een lust voor het oog. Het verspreidt zich via zelfbestuiving en groeit zelfs tussen stoeptegels en op grind. Omdat de bloemen snel verwelken en dan hun aroma verliezen, kan je ze het beste pas vlak voor het eten vers van het plantje plukken.
Naast het verfijnd decoreren van taarten kan je de bloemen ook met wat eigeel op je zelfgebakken koekjes plakken. In hartige gerechten kan je viooltjes door salades mengen of eenvoudig als decoratie op de rand van het bord leggen. Viooltjes worden in gedroogde toestand toegevoegd aan kant-en-klare of zelfgemaakte thee- en kruidenmengsels.
Om de bloemen te kanderen, dompel je ze onder in opgeklopt eiwit (waardoor ze enkele dagen houdbaar blijven) en bestrooi je ze vervolgens met wat kristal- of poedersuiker. Vervolgens laat je de gekandeerde bloemen nog enkele uren drogen.
Meer dan decoratie
Rozen worden nu al voor consumptie verkocht, namelijk als ingrediënt in peper- en zoutvarianten en kruidenmengsels of in gedroogde vorm als grondstof. Wie in de keuken met verse rozenblaadjes wil gaan werken, moet zich bewust zijn van het feit dat niet alle planten die de naam 'roos' dragen eetbaar zijn. Pioenrozen, kerstrozen en stokrozen behoren bijvoorbeeld tot heel andere geslachten en kunnen zelfs giftig zijn. Wel zijn in principe alle wilde rozen en kweekrozen eetbaar. Als je dit alles te riskant vindt, kan je op zoek gaan naar de gastronomische roos Rosella. Dit geslacht werd speciaal voor consumptie gekweekt en kan ook in een pot op de vensterbank of op het balkon worden gehouden.
Rozenblaadjes zien er ook heel erg mooi uit in drankjes: In combinatie met een Frans wijnaperitief, in limonades en zelfs als siroop. Een winterse variant is de klassieke rozenthee, waarin de bloemblaadjes zorgen voor een ongelooflijk intens aroma.
Als je op je volgende feestje iets leuks wilt doen voor je gasten, kan je eetbare rozenblaadjes invriezen in ijsblokjes en daarmee je drankjes iets bijzonders geven.
Terug naar de kindertijd
Ook als je geen eigen tuin of balkon hebt, kan je in de keuken eetbare bloemen gebruiken. Er zijn namelijk ook wilde bloemen die eetbaar zijn. Aan een madeliefje heeft menig kind weleens geproefd, verbaasd dat het bloemetje naar wortels smaakte. Vanwege die wortelsmaak zijn madeliefjes vooral populair in rauwkost, maar ook in kruidenkwark, op een boterham met boter of licht geroosterd in olie smaken ze heerlijk.
De paardenbloem is eveneens een eetbare weidebloem, die hartig en iets bitter smaakt en voornamelijk wordt gebruikt in kruidentheeën voor maag- en darmklachten. Bovendien kunnen de felgele bloemen worden ingekookt tot paardenbloemhoning of verwerkt tot gelei of siroop. Net als tuinkruiden is paardenbloem ook geschikt als ingrediënt in salades, kruidensauzen of kruidenboter.