Vers en vol smaak - zo moeten kruiden smaken. Dat gaat natuurlijk het best als je ze uit je eigen tuin kan plukken en ze veel tijd gehad hebben om te groeien. Als je zelf je kruiden wilt kweken, heb je wat geduld nodig, maar daarvoor niet per sé heel veel kennis. De meeste kruiden zijn namelijk gemakkelijk te kweken en leveren een goede opbrengst op. In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je kruidenteelt een succes wordt.
Het goede nieuws is dat bij het kweken van kruiden het moment van inzaaien niet heel belangrijk is. Buiten kan je gerust vanaf het voorjaar tot in de late zomer zaaien. Binnenshuis kan je het hele jaar door kruiden zaaien. Van november tot en met januari kan je vanwege de lagere temperaturen en het gering zonlicht echter een wat zwakkere groei verwachten. Plaats de jonge plantjes op een zeer lichte standplaats, bijvoorbeeld op een vensterbank - een serre zou nog beter zijn.
Zelf kruiden kweken
1
Vul een bak of schaal tot aan de rand met potgrond. Verspreid de grond vervolgens gelijkmatig en druk deze licht aan.
2
Verdeel de kruidenzaden gelijkmatig. Zaai niet te dicht op elkaar. Bedek de zaden met een dunne laag potgrond en druk de grond met de hand of een klein plankje aan. Bevochtig de zaden licht met een plantenspuit of een zachte waterstraal uit de gieter.
3
Bedek de bak of schaal met een kap en plaats deze op een warme standplaats (20-22 °C) om het zaaigoed optimale kiemomstandigheden te bieden. Als de grond droger wordt, geef je nog wat water.
4
Na ongeveer 8 tot 14 dagen komen, afhankelijk van de kruidensoort, de eerste zaailingen te voorschijn. Je moet de plantjes nu op een bijzonder lichte standplaats zetten. Maar wees voorzichtig, want direct zonlicht op een vensterbank op het zuiden verdragen kruiden niet!
5
Wanneer bij de plantjes zich de eerste twee blaadjes hebben gevormd, moet je de plantjes - als ze te dicht op elkaar staan - verder uit elkaar planten (verspenen). Als je de plantjes in de tuin of in een pot of kuip verder wil kweken, is dit het goede moment om te verplanten. Je kan nu ook de afdekking eraf halen. Houd de plantjes verder goed vochtig.
6
Een regelmatige extra portie voedingsstoffen in de vorm van meststof waarborgt een optimale groei. Hierbij is vooral stikstof onontbeerlijk. Verder bevordert fosfor de wortelvorming en versterkt kalium het weefsel en is nodig voor een goede weerstand. Alleen gezonde kruiden ontwikkelen een vol aroma - en dat proef je!
Zo wordt de oogst een succes
Zonneklopper
Basilicum beseft heel goed dat hij uit mediterrane gebieden komt. Hij groeit namelijk alleen op warme en zonnige locaties - reeds bij temperaturen onder de 10°C is er gevaar voor de delicate basilicumblaadjes. Hieruit kan je al concluderen dat het buiten kweken van basilicum in ons klimaat niet wordt aanbevolen.
Vanaf maart kan je basilicum gaan zaaien op een plekje op een warme vensterbank. Voordat je begint met het vullen van de kweekpotten, willen we je erop wijzen dat basilicum een aantal niet-typische voorkeuren heeft. Zo houdt het kruid van een voedselrijke bodem ; de specifieke kruidenbodems zijn voor hem niet voldoende. Het is daarom beter om een potgrond verrijkt met meststof te gebruiken. Basilicum is ook een lichte kiemer. Dit betekent dat de zaden niet mogen afgedekt worden met potgrond nadat ze verdeeld zijn in de potten. Dit maakt het helaas niet gemakkelijker om de zaden tegen uitdroging te beschermen. Om een hoge luchtvochtigheid te behouden, zijn kweekbakken een grote hulp. Je kan ook eenvoudigweg de pot afdekken met wat folie.
Na ongeveer twee weken zou je de eerste blaadjes moeten opmerken. Als jonge plant heeft basilicum water nodig. Daarbij moet je ervoor zorgen dat de grond altijd vochtig is (maar niet te nat). Zoniet kunnen er schimmelziekten ontstaan. Om dit te voorkomen kan je twee eenvoudige basisregels volgen :
Wanneer de eerste voedingsstoffen uit de potgrond zijn opgebruikt, wil je basilicumplant graag extra voeding : een wekelijkse portie kruidenmeststof is precies goed voor de veeleisende plant.
Vind je dat dit alles moeilijk klinkt? Het goede nieuws : eenmaal je een gekweekte plant hebt die zich goed ontwikkeld heeft, kan je stekken nemen van de takjes. Dat is veel eenvoudier. Hoe? Dat vind je hier.
Niet veeleisend
In vergelijking met haar mediterrane collega's is peterselie niet bijzonder veeleisend. Ze groeit op de vensterbank, maar kan in juli ook direct buiten gezaaid worden.
Mediterraan
Wie kookt er tegenwoordig nog zonder rozemarijn? Het kruid is heel populair als potplant op het balkon of op de vensterbank. De houtachtige plant kan ook via stekken heel gemakkelijk vermeerderd worden (meer info vind je hier) ; het vergt echter veel geduld en fijngevoeligheid.
Als je met rozemarijn aan de slag wilt, moet je goed beseffen dat ze afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied. Ze is niet zozeer voor haar eisen wat betreft bodem en water een moeilijke kandidaat om te kweken, maar eerder omwille van haar liefde voor licht en warmte. Schale en eerder droge zandbodems zijn okee, de bodem mag zelfs met wat extra zand worden verrijkt. De optimale kiemtemperatuur van 25-30°C wordt meestal alleen bereikt met behulp van een kweeklamp of een verwarmingsmat. Nochtans zal het enige tijd duren voordat de zaden ontkiemen en doorgaans slagen er slechts weinig plantjes in om uit te groeien tot een gezonde plant. Begin daarom reeds vroeg in het jaar met het zaaien en leg daarbij steeds meerdere zaden tegelijkertijd in een potje - tegen de lente zouden een paar planten moeten doorkomen.
Een trucje om de kans op kieming te vergroten : laat de zaden een paar uur in lauw water weken voordat je gaat zaaien. Hierdoor worden de poriën geopend en kan het zaadje het gietwater in de bodem beter opnemen. Omdat rozemarijn een lichtkiemer is, mag je de zaadjes maar met een heel dun laagje potgrond bedekken. Na zes tot acht weken zal je zien of je poging is geslaagd of niet. Als de eerste blaadjes gevormd zijn, kan je de zaailingen in individuele potten aanplanten. Het deksel van de kweekbak kan nu stilaan worden verwijderd.
Wil je je rozemarijn buiten planten? Doe dit dan pas in het tweede jaar na de succesvolle teelt, anders is je plant nog veel te gevoelig voor kou en plagen. Het is in ieder geval het veiligst om je rozemarijnplant te planten in een pot die tijdens de zomer een plaatsje krijgt op een zonnig terras of balkon. Tijdens de winter kan ze dan overleven in een traphal of garage met voldoende daglicht.
Koude kiemer
Allereerst moeten we zeggen dat het zaaien niet per sé de gemakkelijkste manier is om veel bieslook te kunnen oogsten. Dus als je reeds een gezond bosje hebt, raden we je aan om deze te vermeerderen via delen. Als hij vervolgens voldoende water en voedingsstoffen krijgt, zullen de stukjes zeker verdergroeien.
Wil je het zaaien uitproberen? Dan moet je zeker weten dat de naam keukenkruid niet echt bij bieslook past. Daar is het namelijk veel te warm voor de koudkiemer. De optimale kiemtemperatuur ligt tussen 5°C en 10°C maar het mag niet te koel zijn : de veiligste periode om te zaaien is tussen maart en april. Je kan bieslook het beste direct in een bloempot of in de moestuin zaaien. Informeer je bij de aankoop van de zaden goed want niet elke soort is voor uitzaai geschikt - vooral deze met witte bloemen kunnen vaak alleen vermeerderd worden door deling.
Een veilige plek voor tere bieslookplanten is gedeeltelijk in de schaduw, maar goed beschermd tegen vorst en zware regen. De zaden ontkiemen alleen in het donker en hebben veel nood aan voedingsstoffen. Voor jou betekent dit : gebruik een potgrond met meststof, bedek de zaden met een laagje van 1-2 cm dikte en druk alles goed aan. Helaas is de kieming dan niet gegarandeerd, dus zaai liever meerdere zaden. Als de zaden goed vochtig worden gehouden, moeten de eerste zaailingen binnen twee tot drie weken zichtbaar zijn. Wie veel voedingsstoffen nodig heeft, wil die natuurlijk niet met andere planten delen. Houd onkruiden dus ver uit de buurt van je bieslookplant. Geef je plant dan regelmatig extra energie door kruidenmeststof toe te dienen. Zo staat er niks meer in de weg van een rijke oogst!
Passende producten