compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kamerplanten
  5. Kamerplanten: standplaats en water geven

Basiskennis deel 1

Kamerplanten: standplaats en water geven

In principe hebben ze alleen maar licht en water nodig, toch? Kamerplanten maken het ons niet altijd makkelijk. Ze komen uit zeer uiteenlopende delen van de wereld en hebben daardoor hun eigen voorkeuren voor standplaats, aarde en bewatering. Om het groen in je huis lange tijd gezond en fris te laten blijven, delen we hier de belangrijkste basisprincipes voor het verzorgen van kamerplanten met jou. In deel 1 draait alles om de juiste standplaats en het water geven.

De juiste standplaats voor kamerplanten

Licht en schaduw

Je planten stonden allemaal ooit eens in de vrije buitenlucht, ergens op aarde. In die natuurlijke omgevingen pasten ze zich aan aan uiteenlopende lichtomstandigheden. Een plant die in een tropisch regenwoud onder een dicht bladerdak leefde, had vaak grote, dunne bladeren om voldoende te hebben aan het spaarzame licht dat overbleef. Cactussen en palmen hadden daarentegen fel, direct zonlicht nodig om goed te groeien. Wanneer je wilt dat je kamerplanten lange tijd gezond blijven in huis, moet je dus hun natuurlijke omgeving nabootsen.

compo image

Zonnige standplaatsen

Een standplaats in de volle zon betekent een raam op het zuiden of zuidoosten met ruim 5 uur zonneschijn per dag. Een lichte standplaats kan meestal op 1 - 2 meter afstand van het raam op het zuiden worden gevonden, maar dat heeft niet iedere woning te bieden. Toch zijn er enkele kamerplanten die precies dat nodig hebben om gezond te blijven.

Let op

Op warme zomerdagen zijn er slechts enkele kamerplanten die de brandende middagzon achter het raam kunnen verdragen, bijvoorbeeld cactussen en vetplanten. Alle andere planten kan je dan beter op enkele meters afstand van het raam zetten.

compo image

Lichte tot halfschaduwrijke standplaatsen

De meeste standplaatsen in een gemiddelde woning zijn licht tot halfschaduwrijk en gelukkig zijn er vele kamerplanten waarvoor dat precies goed is. De kandidaten voor halfschaduwrijke standplaatsen houden meestal niet van direct zonlicht; een plek voor een raam op het oosten of het westen is daarom optimaal. Maar ook op 2 - 4 m afstand van een raam op het zuiden voelen ze zich thuis, omdat de lichtintensiteit daar al aanzienlijk minder is. Een halfschaduwrijke standplaats moet minstens 3 uur zon per dag bieden.

compo image

Schaduwrijke standplaatsen

Zijn het juist de donkerste plekken in huis die je wilt opfleuren met kamerplanten? Dan zijn er gelukkig veel inheemse planten in onze bossen die zich daar graag voor laten inzetten. Deze planten hoef je niet per se in de schaduw te plaatsen; ook een vensterbank op het noorden is geschikt, omdat daar minder dan 3 uur per dag zonlicht is. Kamerplanten met weinig behoefte aan licht kan je ook nog op 4 - 6 m afstand van een raam op het zuiden plaatsen.

De juiste standplaats voor iedere kamerplant

Kamerplanten op de juiste wijze water geven

Bodemvochtigheid en luchtvochtigheid

Net als de standplaats is ook de hoeveelheid water die je plant nodig heeft afhankelijk van haar natuurlijke omgeving. Vetplanten zijn bijvoorbeeld ware overlevingskunstenaars en beginnen bij te veel water juist te rotten. De meeste palmen vormen in de natuur lange wortels, maar omdat dat in een pot niet mogelijk is, zijn ze aangewezen op regelmatig begieten. Naast de natuurlijke 'gewoonten' van planten zijn ook het klimaat in de ruimte en het jaargetijde belangrijke factoren.

Kamerplanten hebben nodig...

Kamerplanten hebben nodig:veel water wanneer...weinig water wanneer...
 
Door zon of verwarmingslucht de temperatuur in de ruimte stijgt
Ze in een koele, donkere ruimte staan
 
Ze in een groeifase zijn

Ze in een rustfase zijn

 
Hun pot volledig doorworteld is

Ze in een grote pot met voldoende verse potgrond staan

 
De luchtvochtigheid in de kamer laag is

De luchtvochtigheid in de kamer hoog is

 
Ze in zandige grond zijn verpot

Ze last hebben van wortelrot

compo image
compo image
compo image
compo image

Simpelweg het hele jaar door dezelfde hoeveelheid water geven is dus niet aan te raden. In principe is het het beste om flexibel en op gevoel te gieten. Het oppervlak van de potgrond in een pot droogt door verwarmingslucht snel uit; voel daarom met je vinger diep in de aarde hoeveel vocht daar nog in zit voordat je er meer water op giet. Als je het gewicht van je plant goed kent, kan je ook de pot optillen om in te schatten hoeveel water de potgrond nog bevat. In ieder geval is het aan te raden de plant bij het gieten uit de buitenpot te halen, zodat het overtollige water meteen weg kan vloeien.

  • Een relatief vochtige bodem wordt gewaardeerd door: de vioolbladplant, paradijsvogelbloem (vogelkopbloem), Calathea, zwaardvaren, pannenkoekenplant, Howea-palm, Dypsis-palm, lepelplant, arrowroot (pijlwortel), drakenklimop en Ficus benjamina.
  • Minder water willen graag: de Sanseveria, Zamioculcas zamiifolia (emeraldpalm), watercacao, wolfsmelk, olifantspoot, palmlelie of yucca, Crassula ovata, jadeplant, gatenplant en drakenbloedboom.

Basisprincipes kamerplanten

Deel 2

In deel 2 van de basiskennis over kamerplanten lees je alles over het verpotten en de juiste verzorging van je groene huisgenoten.

Meer weten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.