Voor de meesten onder ons hoort een feestelijk versierde kerstboom nu eenmaal bij de gezellige eindejaarsperiode. Op kerstavond is er niet alleen veel bedrijvigheid onder de kerstboom - cadeautjes worden uitgepakt en toveren een brede glimlach op het gezicht, chocolade kerstmannen worden met veel smaak verorberd. Helaas is er ook veel activiteit IN de kerstboom. Daar zijn namelijk heel wat verschillende insecten terug te vinden. Toch hoef je niet te panikeren : de meeste insecten zijn ongevaarlijk en kan je probleemloos verwijderen. Wij geven je graag enkele tips.
Wie een kerstboom in de woonkamer plaatst, haalt ook heel wat insecten in huis. De universiteit van Bergen voerde een studie uit waaruit blijkt dat er tot 25.000 insecten in een kerstboom kunnen rondkruipen. Je zult de meeste van hen zelfs niet eens opmerken - ze leven in de boom en zijn zo klein dat ze nauwelijks met het blote oog te zien zijn. Insectenplagen zijn vooral frequent in monoculturen, zoals in kwekerijen van kerstbomen.
In je kerstboom kruipen heel veel verschillende insecten rond. Allereerst zijn er de luizen. Stam- en takluizen behoren tot de groep van de bladluizen. Ze leven vooral op dennen en sparren, maar ze zijn ook vaak op andere houtgewassen terug te vinden. Vanwege hun grootte en kleur worden de donkerbruine tot zwarte insecten vaak met kevers verward. De kaukasische sparrenluis, de dennenstengelluis en de wolluis hebben het vooral gemunt op de groene en goed ruikende Nordmann-sparren. De Kaukasische sparrenluis kan je herkennen aan de zwarte kleur en de drie strepen op de rug. De dennenstengelluis is zwart-rood gekleurd. Wolluizen daarentegen zijn bedekt met een wit pluis. De drie insecten hebben allemaal één ding gemeen : ze zuigen het energierijke plantensap uit de bomen waardoor de boom verzwakt.
Naast luizen zijn er ook heel wat andere insecten in de kerstboom terug te vinden : spinnen, motten, teken en mijten. Spinnen en motten zijn vrij onschuldige insecten. Teken vormen wel een gevaar. We raden je aan om geen kleine kinderen of dieren in de buurt van de kerstboom te laten rondlopen. Het risico op teken is echter relatief laag. Teken zijn niet gevaarlijk voor de kerstboom - de insecten blijven daar alleen om zich vervolgens op hun slachtoffers vast te zetten. Nadat je je kerstboom hebt versierd met kerstlichtjes, kerstballen en slingers, kan het geen kwaad om jezelf te controleren op teken. Mijten, die behoren tot de groep van de spinnen, zijn over het algemeen ongevaarlijk voor de mens, maar kunnen in zeldzame gevallen allergieën veroorzaken.
Voor vele insecten zijn naaldbomen een perfecte overwinteringsplaats. Buiten heeft niemand er last van - binnenshuis kan dit een probleem vormen. De warme woonkamer haalt de insecten uit hun winterslaap - ze verwarren de warme temperaturen namelijk met het begin van de lente. Ze gaan dan ook meteen op zoek naar voedsel. Omdat ze binnenshuis geen voedsel of water kunnen vinden, zullen ze redelijk snel sterven. Insecten die zich voeden met de bast van de boom vormen hierop een uitzondering.
De kans is groot dat je door het plaatsen van een kerstboom ook verschillende soorten insecten in huis haalt. Hoewel de insecten de plant kunnen beschadigen, vormen ze meestal geen risico voor onze gezondheid. Alvorens je de boom in de woonkamer installeert en gaat versieren, kan je volgende tips volgen :
Deze tips zijn natuurlijk ook van toepassing op kleine kerstbomen in pot zoals de Canadese spar, de Koreaanse zilverspar en de klassieke kamerden.
Mocht je kerstboom ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch last hebben van kruipende insecten, dan heb je meerdere opties. Als je er geen schrik van hebt, dan kan je de insecten die met het blote oog te zien zijn, met de hand van de plant halen. Als alternatief kan je ook een insectenbestrijder toepassen om de insecten te bestrijden.
Heb je gekozen voor een kerstboom in pot en wil je zo weinig mogelijk insecten in huis halen, dan kan je je kerstboom met een biologische insectenbestrijder behandelen. Er bestaan ook gebruiksklare sprays die zowel tegen wolluizen als spintmijten werken.