compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Groenten, fruit & kruiden
  5. Groenbemesting maar dan anders

Groenbemesting : alternatieven voor het groentebed

Groenbemesting maar dan anders

Wanneer de zomer langzaam op zijn einde loopt en alles in de moestuin is geoogst, is het tijd voor groenbemesting. Groenbemesters zijn echter niet voor elke moestuin geschikt omdat er in het begin van de herfst nog veel courgettes, meloenen of tomaten geoogst kunnen worden. We laten je daarom enkele goede alternatieven zien!

Klassieke groenbemesting

Bij een groenbemesting worden speciale groenbemesters zoals lupine, boekweit, afrikaantjes, inkarnaatklaver of luzerne in een geoogste moestuin gezaaid. Deze planten zorgen ervoor dat de uitgeputte grond terug met stikstof wordt verrijkt en wordt losgemaakt. Na de winter worden de planten, die grotendeels bevroren zijn door de wintervorst, gewoon in de grond gewerkt zodat die goed is voorbereid om beplant te worden met komkommer, koolrabi, wortel of snijbiet. Voor bijzonder sterk terende planten (planten die heel wat voedingsstoffen nodig hebben zoals tomaat, pompoen en meloen) voeg je voor de aanplanting bij voorkeur een meststof met lange werking toe aan de bodem. Die zorgt ervoor dat de planten alle belangrijke voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.

Voor wie is een groenbemesting geschikt?

Groenbemesters zijn vooral geschikt voor grote moestuinen waarin je een ruimte "ongebruikt" kan laten. Daarvoor kan je bijvoorbeeld werken met het vierveldenprincipe. Hierbij wordt het veld opgedeeld in vier stukken. Elk jaar worden er drie beplant met verschillende groenten (één met gulzige planten, één met middelgrote eters en één met planten die weinig voedingsstoffen nodig hebben) terwijl het vierde veld niet wordt beplant. In plaats van groenten te zaaien worden hier in de zomer groenbemesters gezaaid, wat er enerzijds mooi uitziet en veel insecten aantrekt en anderzijds goed is voor de bodem. In het volgende jaar gaan alle groenteplanten een vak verder, zodat een ander vak kan profiteren van groenbemester. Een dergelijke rotatie is vrij complex en vereist dus een goede planning.

Bovendien is niet elke plant even geschikt voor elke groenbemester. De cultuurgewassen en groenbemesters moeten tot verschillende plantenfamilies behoren. Dit betekent dat bijvoorbeeld lupine, klaver en wikke, die tot de familie van de vlinderbloemen behoren, niet worden aanbevolen als groenbemesters in een vak waar erwten of bonen, die eveneens vlinderbloemen zijn, zijn aangeplant of het volgende jaar zullen worden aangeplant. Daarnaast moeten de groenbemesters uit verschillende families komen om bodemmoeheid te voorkomen en echt iets goeds voor de bodem te doen.

compo image

Groenbemesting voor kleine bedden

Als je maar één groentebed of een moestuinbak hebt die je exclusief wilt gebruiken voor het verbouwen van groenten, dan kan je de groenbemester gewoon naar de nazomer verplaatsen. Dit doe je bijvoorbeeld door alleen snel rijpende gewassen zoals wortelen, salades of radijzen in het bed te telen. Deze kan je uiterlijk in augustus oogsten om vervolgens de groenbemesters te zaaien. Augustus is een ideale maand voor het zaaien van veel bodemverbeterende planten zoals klaver, lupine, phacelia, gele mosterd, wikke of tuinradijs.

Groenbemesting in de herfst

Als je het groentebed wilt beplanten met tomaten, komkommers, meloenen, pompoenen of aardappelen, die in september of oktober nog geoogst kunnen worden, dan ziet het er met de klassieke groenbemester wat lastiger uit. De groenbemester heeft namelijk wat tijd nodig om te groeien en maakt de grond met zijn lange wortels los of verrijkt deze met stikstof. Dus als je iets goeds wilt doen voor je moestuin met groenbemesters, plan dan gerust een paar weken in. Net daarom moeten de planten - afhankelijk van het weer - uiterlijk begin oktober worden gezaaid. Onder andere phacelia, gele mosterd en perzische klaver zijn geschikt voor een late groenbemesting in de herfst. Heb je maar weinig tijd voor groenbemester, dan kan je de bodem ook met alternatieven verderhelpen.

compo image

Alternatieven voor groenbemesting in het groentebed

Als alternatief voor de klassieke groenbemesting met planten kan je alle organische tuinmeststoffen gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld paardenmest, hoornkrullen of verschillende biologische meststoffen met lange werking op basis van schapenwol. Ook de puur plantaardige Organic & Recycled meststof van COMPO is een waardig alternatief voor een groenbemester. Door de organische meststof worden verschillende micro-organismen in de bodem geactiveerd. Zij breken de meststof af en geven zo de voedingsstoffen vrij. Tegelijkertijd maken ze door hun activiteit de grond los. Dit is ook interessant voor regenwormen, die nu meehelpen en voor een goede bodemstructuur zorgen. Om ervoor te zorgen dat de vrijgekomen voedingsstoffen meteen door de planten kunnen worden opgenomen, moet de meststof relatief snel vóór de aanplanting van de groenteplanten in de bodem worden ingewerkt.

Wanneer kan de bodem bemest worden?

Terwijl de klassieke groenbemesters van maart tot oktober kunnen worden gezaaid, moet de grond in het voorjaar worden voorzien van organische meststof. Als de meststof in de late zomer of herfst wordt ingewerkt nadat de moestuin is geoogst, kunnen de voedingsstoffen al vrijkomen, ook al zijn er geen planten aanwezig die ze nodig hebben. In dit geval zouden de voedingsstoffen ongebruikt blijven en in de loop van de winter door regen en sneeuw worden weggespoeld. Het komende jaar zou je dus weer moeten bemesten. Om dit te voorkomen, moet je zeker in het voorjaar bemesten!

Alles begint met de juiste dosering!

Om te vermijden dat de bodem overbemest wordt en er tegelijkertijd voor gezorgd kan worden dat de planten voldoende voedingsstoffen krijgen, moet je de aanbevelingen op de verpakking goed opvolgen. Hier vind je specifieke informatie rond het toedienen van meststoffen.

compo image

Correct bemesten - zo werkt het!

Nadat je alle eventueel vers gegroeide onkruiden uit de grond verwijderd hebt en de bodem goed hebt omgegraven, kan je de meststof in de moestuin inwerken. De bodem hoeft niet vaak bewaterd te worden omdat de grond in het voorjaar nog vrij vochtig is en de regen niet te lang op zich zal laten wachten. Als de bodem echter heel droog is en er geen regenbui wordt verwacht de komende dagen, raden we je aan om naar de gieter of de waterslang te grijpen. De voedingsstoffen in de organische meststof komen namelijk pas vrij als aan twee voorwaarden wordt voldaan : de bodem moet een bepaalde temperatuur hebben en ook een bepaald vochtgehalte hebben. Alleen deze factoren zorgen ervoor, dat de voedingsstoffen ter beschikking worden gesteld aan de planten.

De meststof kan ook direct voor de aanplanting worden ingewerkt. Aangezien de groenteplanten na de aanplanting rijkelijk moeten begoten worden om de wortelontwikkeling te stimuleren, wordt er ook voor gezorgd dat de voedingsstoffen vrijkomen.

Groentebed met takjes bedekken

Om ervoor te zorgen dat de moestuin niet braak hoeft te liggen totdat deze in het voorjaar wordt bemest, kan je deze afdekken met dennentakken of enkele eenjarige bloemen planten zoals winterharde hoornviooltjes. Hierdoor spoelt de grond niet te snel uit en is deze beschermd tegen onkruidzaden die in de nazomer of in de lente door de lucht vliegen en zich maar al te graag op een onbeplante plek vestigen.

compo image

Kleine tip : bijenweide als groenbemesteralternatief

Als je al een insectenvriendelijke bloemenweide met korenbloemen, goudsbloemen, zonnebloemen, phacelia of lupines in een van je perken hebt gezaaid, kan je deze daar gewoon laten staan, ook nadat de bloemen in de herfst zijn uitgebloeid. Ze dienen ook als groenbemester en zorgen in de winter voor de nodige bodembescherming. In het voorjaar kan je de grond opgraven en de restanten van de bloemen in de grond inwerken. Als je vervolgens sterk terende gewassen op het groentebed wilt aanplanten, moet je voor het planten een meststof met trage werking toepassen, bijvoorbeeld een biologische meststof met langdurige werking op basis van schapenwol.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

 

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

 

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.